Keďže ma už unavuje počúvanie a čítanie rôznych odborných názorov ohľadom výberu najlepšieho operačného systému, rozhodol som sa, že zasvätím svoj prvý článok tejto dôležitej téme.

 

Pre začiatok rovno poviem, že som vlastníkom iphonu, ale prešiel som si všetkými OS a aj keď ma v podstate nezaujíma váš názor na moju ctenú osobu, tak vás chcem ubezpečiť, že môj pohľad na vec je celkom triezvy a realistický. Hmm a niekedy sa nechám trochu uniesť, ale naozaj iba trochu...

 

Android

Mnohými ospevovaný, inými nenávidený operačný systém (dramatický začiatok), ktorého tvorcom ako všetci vieme je niekoľkokrát najlepší zamestnávateľ roka, aka softvérový gigant, ktorý taktiež slúži na rozhovory cez internet, Google. Keďže tento software je taký premakaný (a navyše je zadarmo, haha), musí si tam každá firma pridať nejakú svoju nadstavbu aby bol ich OS ešte viac kúlový a Samsung mohol dať aspoň 8 jadier do telefónu nech predsa len to menu neseká.

 

Netreba samozrejme zabudnúť na brutálnu možnosť prispôsobenia si svojho užívateľského prostredia (júzer interfejsu) spôsobom, akým to iný operačný systém nedokáže spraviť. Kľudne si môžete dať svoje hodiny, kalendár alebo ikonu fejsbuku na ktorúkoľvek časť svojho displeja a nikoho sa nemusíte pýtať! Yes, so hardcore!

 

Opomenúť užívateľov, ktorí si buď rootli telefón alebo ani zasvet nezaplatia euro za jednu aplikáciu, veď načo by predsa platili za aplikáciu, nad ktorou strávil niekto týždne alebo mesiace vývoja a naviac tie hnusné kapitalistické firmy z Ameriky nás aj tak iba okrádajú a peňazí majú dosť. Ja zarábam 900 v hrubom a musí mi ostať aspoň pajda na piatok, aby som si mohol kúpiť fľašu vodky a zaplatiť vstup do Alize kde potom môžem kukať na vyfintené čajočky.

 

Ako poslednú lahôdku spomeniem vychytané názvy verzií androidov ako ice-cream sandwich, jelly bean a iné mrkvové koláče a krásny obrázok androidu pri drbnutom niekoľko sekundovom mačkaní na verziu oeska (Android Version) v settingsoch. No povedzte, ktorého človeka by táto fíčura okamžite nepresmerovala do úžasnej komunity nenávidím Apple a Windows haterov.

 

 

iOS

Predražené telefóny, ktoré si človek nemôže ani upraviť podľa seba a navyše musí byť ak nie gay, tak aspoň metrosexuál, ktorý má telefón len na fejsbuk, aby mal čo dať vedľa peňaženky na stôl keď sedí v Primi na nábreží Eurodiery.

 

Pripojenie cez usbčko vôbec nezobrazí disk v počítači a ani žiadny mass storage. No ale ako si potom len dám stiahnuté pesničky z isohuntu Adama Lamberta do tohto technického zázraku? Aha, hnusné a škaredé iTunes! Najviac môžeš mať syncnutú len jednu knižnicu, takže ani tvoj nagelovaný kamoško ti nemôže dať najnovší album One Direction a Justina Biebera rovno u neho z kompu bez toho, aby ti zmazal Lamberta (horšie ako Sofiina voľba). Jedine, že by to bolo myslené ako jeden ekosystém, ktorý bude stabilne fungovať a bude relatívne secure, ale to sa mi asi iba zdalo, mal by som prestať piť...

 

Najnovší ishit je aj tak iba 4-palcový, každý normálny človek teraz potrebuje aspoň 5-palcovú lopatu, zimy bývajú tuhé a ten sneh sa sám neodhrabe. Tento týždeň som sa dokonca na Sme dočítal že Apple (potom čo Števo išiel do kytek) aj tak ide dolu vodou a úplne spackal novy iOS, takže kupovať si produkt spoločnosti, ktorá mala vyšší zisk ako Microsoft, Amazon a zopár dalších malých garážových firiem dokopy, by aj tak bolo úplné šialenstvo. Aj keď ako povedala jedna strapatá pani, 16 krajín sa predsa nemôže mýliť (akože analógia k miliónom užívateľov).

 

Pri Apple nemôžeme opomenúť skvelý marketing a ako bonus prezentácie nových produktov vo videách, ktoré produkuje John Ive, plešatý chlapík (ževraj šéfdizajnér) v tričku s výstrihom, ktorý vám tie produkty opíše spôsobom, že sa vám od toľkého sladkého instantne začnú kaziť zúbky. Okrem prípadov, kedy sa ako mne - začne otvárať vo vrecku nožík.

 

Nedá mi nespomenúť dizajnérov Applu (hipsterov), čo sa tvária, že požrali všetku múdrosť sveta a sú schopní stráviť roky posúvaním pixelíkov a falošnou predkožkou na pozadí svojich iOS aplikácií

 

 

Windows Phone 8

Chudák Bill, minimálne 50% svojich zárobkov dáva na charitu a aj tak ľudia nenávidia Windows Phone. Mám však silný pocit, že najviac hejtujú WP práve ľudia, ktorí ho v živote neskúsili a aj keď si do neho ťukli, tak sa im to defaultne hnusilo, pretože aj tak všetci hovoria, že to je shit a navyše na to nie sú aplikácie.

 

Dlaždice a teplé farby hodné možno aj Pala Rochniaka (búkmejker zo Sovietskeho zväzu) môžu byť síce pekné na telefóne a tablete, ale ten hnusný Microsoft to dáva už aj do desktopu! A dokonca nám zobral tlačítko Štart! Ale to, že pridal indexovaný poriadny search (konečne), zrýchlil systém a dal kopu vylepšení nebudeme riešiť, lebo aj tak sa nám to nepáči a spomaľujú nám určite prácu. Aj keď neviem prečo developer z firmy používa Win8 a je s ním spokojný. Ok, naspäť k WP, len som si musel kopnúť trochu do ľudí, ktorí sa ešte nedokázali rozlúčiť s Windows XP second edition.

 

Takže ten hnusný Mrkvosoft si ani nedokáže dať spraviť u Aziatov vo Foxconne aspoň 6-jadrový proces a 2-giga ramky, aby si júzeri mohli porovnať výkon svojho miláčika a ukázať, že Angry birds v HD sa mu načítajú o tri sekundy rýchlejšie.

 

Instagram – nie je na WP! Ako môže moderný vlastník smartfonu žiť bez tejto aplikácie?! To mi snáď chcete povedať, že si nemôžem odfotiť párky uvarené na večeru, dať ich do sépiovej farby a jebnúť na facebook s komentom #foodporn? Must be kidding...

 

Kedže začínam triezvieť a tým pádom ma začína aj bolieť hlava, ukončím tento článok. A ktorý systém si teda vybrať? Odpoviem jednoducho, je to úplne jedno, všetky stoja za úplné hovno.

 

Pic by viswettan