Marcel. Dovolím sa Ti nazrieť do hlavy zvonku. Priznávam, môžem sa veľmi mýliť, ale nemôžem sa mýliť v tom, ako Ťa vnímajú diváci. Či si z toho niečo vezmeš alebo len tak odpinkneš ako všetku kritiku smerujúcu na Tvoju osobu, mi je úprimne jedno. No niekto to už povedať musí.

Už stačilo. Nedá sa Ťa počúvať. Vypĺňanie ticha bonmotmi z minulosti, pre diváka ničnehovoriace roky, kedy si kto prdol vo finále a nebolo to ani vidno na trenkách v televízii sú buď znakom, že sa bojíš tichej chvíľky v primetime alebo absolútneho necitu k ušiam divákov. Samozrejme, ak si niečo o sebe prečítaš, môžeš reagovať dvoma spôsobmi: a to buď počúvneš kritiku a vyhodnotíš ju ako oprávnenú, snažíš sa ju implementovať do svojho prejavu alebo ju odpinkneš, pretože jednoducho taký si a iný už nebudeš. Fair enough, ale potom aspoň pusti k slovu iných, modernejších a menej otravných komentátorov, ktorí majú potenciál. Avšak novými, ktorí nemajú prejav, nemajú hlas, nemajú na komentovanie, aj keď po ňom možno najviac túžia - nie je rozumné sa obklopovať. Vieš čo je v živote dôležité? Nie ísť si tvrdo za svojim bez ohľadu na iných, ale nájsť tú krásnu symbiózu v tom, čo viem, na čo mám a kam patrím. Preto by som ocenil, ak by si chalanom neničil zbytočne potenciálnu kariéru tým, že im akože dáš šancu, pretože sám vieš, že na to nemajú a neohrozia Ťa, ale hľadal skutočné talenty a pomáhal im vo vývoji. Stačí sa pozrieť ku konkurencii, či už zahraničnej BBC, SkyŠport alebo toť za humno Digitálnej športovej TV.

Budeš argumentovať Hlavenom. Áno, Luboš to dotiahol ďaleko pri Tebe, ale možno stále nie dosť ďaleko na to, koľko s tebou spolupracuje. Vieš ako to vyzerá z vonka? Chceš si prečítať aj názor diváka? Nie? Nevadí, ja si ho tu napíšem aj tak. Luboš Hlavena sa dokázal prispôsobiť Tvojmu štýlu jeho kopírovaním a tak trochu hádam aj vliezaním Ti... veď vieš kam. Počas rokov sa z vás stali hádam aj priatelia, tak už možno len sem-tam sa prichytíš nad myšlienkou, aký smieško to bol/je.

Spomínaš si na roky, keď Ťa Michalech k ničomu nepustil a mal si to ťažké s presadením sa? Ako si si isto vravel, že keď budeš v rovnakej pozícii, tak to nikomu neurobíš, pretože si to nezaslúži? A možno sa mýlim a mám o tebe len prehnane optimistickú mienku, možno si len kus pomstychtivého chuja. Pozri, ja s Tebou vyrastám, ešte vtedy sme Ti drukovali s tatkom pred televízorom a držali Ti palce, aby si sa v komentovaní presadil. Bolo nám ľúto utláčaného mladého potenciálneho komentátora, ktorý sa vďaka šéfovi "otáčal len na päťhalierniku" a stagnoval. Nastal však čas, keď sa zo študenta stal zlý učiteľ. Ale po ľudskej stránke rozumiem. Je to príliš špecifický job a je preto až nelogické si vychovávať priamu konkurenciu, ktorá Ťa rokmi môže nahradiť. No nevrav mi, že v štruktúrach TV by si si nenašiel zábavku, ktorá by ťa uživila. A mohol by si, ako hviezda exhibíciu, z času na čas odkomentovať nejaké to derby Slovan - Trnava v lige - veď komentovanie je najmä Tvoje hobby.

Marián Zeman. A iní športoví odborní analytickí experti. Tak toto je kapitola sama o sebe. Dokázal by som pochopiť, že sa úprimne snažíte dostať na obrazovku experta, ktorý priblíži divákom taktiku, prečo spravil obranca to, čo spravil, prečo záložník nedoplnil útok pri brejku a podobne. A nedarí sa. Preto sa možno zbytočne snažíš spraviť kompromis medzi "hviezdou", ktorá pritiahne ľudí k obrazovkám a zároveň im niečo o futbale odovzdá. Ale presne toto je ten bod, kedy sa prejavuje Tvoje odtrhnutie od reality. Neverím, že na Slovensku nie sú jeden/dvaja bývalí futbalisti, ktorí by si tam nesadli a nevysvetlili divákom trošku hlbšiu analýzu zápasu. Že musíte brať ohľad na majoritu divákov, ktorí sa až tak futbalu nerozumejú a pozerajú ho hlavne pre zábavu/emócie? VZDELAJ ICH. Vzdelávaj ich. Máš neuveriteľnú možnosť cez televízor im vysvetliť o trošku komplexnejšie futbalové ťahy jednoduchým spôsobom. Tento argument neberiem. Prečo to tak robia v Anglicku? USA? Prečo sú vďaka tomu so všetkým niekde inde, len my sme stále zabrzdení v 90tych rokoch? Už len ten Valábik pri hokeji je čerstvým vánkom súčasnosti a odborného názoru. Isto nájdeš niekoho kompetentého aj medzi slovenskými asistentmi/trénermi, tak šup šup, aspoň to vyskúšaj, kvôli nám, divákom.

Pozri sa Marcel, ako si si všimol, nechcem len kritizovať, snažím sa pridať aj nejaký ten nápad. Nevidím Ti do kuchyne, a teda nemôžem Ťa odsudzovať, že sa nesnažíš, no jednoducho sa v štátnej TV inak nedá. Zvonku to však vyzerá na presný opak. Zabetónoval si sa. A či si vezmeš niečo k srdcu čo som napísal, alebo ti bude stačiť pár pochlebovačných fejsbukovských komentárov od babiek pod statusom na RTVS ako zámienka nič so sebou nerobiť, to neovplyvním - to je už len na tebe.

Som obyčajný človek milión, divák športu, futbalu obzvlášť. Ale vždy, keď mám možnosť Ťa prepnúť, neváham.