Ak ste doteraz váhali s návštevou Severnej Kórei, lebo vás neuspokojovala ponuka ubytovania, je čas sa zamyslieť znova. Podľa posledných správ to totiž vyzerá tak, že hotel Rungyong – kedysi wannabe najvyšší hotel na Zemi – je (vraj) konečne (aspoň zvonku) dokončený!

 

Hotel Rungyong začali v Pchjongjangu stavať v roku 1987, pravdepodobne ako reakciu na dokončenie vtedy najvyššieho hotela na svete – Westin Stamford v Singapure v roku 1986. Po páde Sovietskeho zväzu prišla Severná Kórea o zdroj materiálov na stavbu a po niekoľkých zdržaniach sa výstavba v roku 1992 definitívne zastavila. V tom čase bol postavený bol len betónový skelet a opustená stavba s hrdzavým žeriavom na vrchu stála nad mestom ako temné memento failu režimu.

 

rung1

 

V roku 2008 do Severnej Kórei svojimi investíciami vstúpila Egyptská firma Orascom (klikni pre fakt hustú webstránku ;), začala tu budovať mobilnú sieť a okrem iného sa zaviazala preinvestovať 400 miliónov dolárov na dostavbu hotela. O tri roky neskôr je ako sa zdá minimálne vonkajšia časť hotela hotová.

 

rung2

 

Ako chce Orascom získať investované peniaze späť, nie je celkom jasné. Severná Kórea o pôvodnom projekte hotela hovorila, že má byť „bránou pre podnikateľov do tohto regiónu“ – zahraniční investori dostali verbálnu ponuku prevádzkovať tu kasína, nočné kluby či Japonské reštaurácie. Nie je však jasné kto bude chodiť do kasín hrať, keď väčšina Kórejčanov je rada že má čo jesť a kto sa bude chodiť baviť do nočných klubov keď nikomu v krajine veľmi do smiechu nie je...

 

V každom prípade sa tešíme. Hotel vyzerá zvonku vymakane a jeho sklobetónový povrch vyráža dych – pozrite sa ako super zapadá do zvyšku krásneho Pchjongjangu...

 

 

Verme však, že izby budú vyzerať lepšie ako táto, v inom hoteli v hlavnom meste (a že z rádia pôjde o dost menej káblov ;)

 

 

Viac o hoteli RUngyong sa dozviete na stránkach Wikipedie.

 

zdroj: www.architizer.com