Pracovať v službách, kde homo sapiens sapiens, tiež známy ako človek rozumný, prichádza do styku s inými evolučnými stupňami svojho druhu, je niekedy nervovo vyčerpávajúca činnosť. Jedným z tohto typu zamestnaní je hotelová recepcia. Tu nám veľa povedia hviezdičky. V jednohviezdičkovom sa zamestnanec nestará o nič, má nahovno plat, len aby prežil. V päťhviezdičkovom tu už máme kódex správania a státie celý deň takmer v pozore, ale zasa ten plat je lepší, no. Preto robím v trojhviezdičkovom. Aj na toaletu ma pustia, aj mi zaplatia, hoci zle, občas sa tvárim seriózne, ale obvykle mám v p*deli. Prečo? Pretože aký prístup zamestnávateľa, taký prístup zamestnanca. Viac sa rozpisovať v tomto smere nebudem, sme na Slovensku, domyslite si. Ako správny Slovák si tu ale vybijem svoju sexuálnu frustráciu a hnev. Ale kuchyňa v hoteli je fajn. Toľko k úvodu.

 

Ľudia...

 

...príbehy, emócie. Tak by to bolo, keby sme boli v Reflexe a ja ten moderátor, ktorého som videl dvakrát v živote a jeho meno nepoznám. V hoteli, bohužiaľ (alebo chvalabohu, že žiaľbohu), platí iné. Ľudia, demencia, nevedomosť. Vraví sa, že práve tá nevedomosť je sladká, ale nikto sa nezamýšľa nad tým, že môže ľudí riadne nas*ať. A presne takíto boli dvaja dôchodcovia, čo si prišli na recepciu po radu, kedy a odkiaľ im ide spoj od hotela. To, že asi tridsať metrov od vchodu je zastávka s cestovným poriadkom, komentovať nebudem. Ale ako vhodne informovaný, zdvorilý človek som im povedal, že cez víkend MHD pri hoteli nestojí. A po poskytnutí tejto informácie som dostal otázku, ktorú nenávidí každý veriaci človek, presadzujúci svoju neomylnú pravdu vo vlastnej, arogantnej sebaistote. Otázka znela:

„A prečo?“

Myslím, že netreba pokračovať a ako správny autor budem využívať fantáziu čitateľa, nech si moju odpoveď domyslí.

 

Keď si myslia, že stojíte nad zákonom...

 

Jeden človek, ktorý už asi nežije, povedal, že logika je najmocnejší dar, ktorý človek dostal do vienka. Sú jedinci, ktorí ju vedia využiť úžasne, iní pomenej. Ženy používajú svoju vlastnú, negatívnu verziu a poniektorí logiku nevideli ani z okna vlaku, smerujúceho na veselé miesto pravidelnej práce a spopolňovania. Jedného teplého nedeľného rána som si tak sedel za výpočtovou technikou na recepcii a prezeral rôzne dôležité stránky. Pri vchode máme parkovisko pre telesne postihnutých a dovnútra vošiel chlapík s otázkou, či tam môže parkovať. Opýtal som sa ho, či má nálepku a preukaz ZŤP. Jeho odpoveď bola negatívna a na základe vesmírneho poriadku a zákonov tým pádom aj moja. Ale, bohužiaľ, akási záhadná sila zabránila tomuto exempláru pochopiť moju odpoveď a pokračoval argumentom:

„Ale veď tu postojím len pol hodinu, čo niečo vybavím.“

Ráčil som ho informovať, že to nie je moja záležitosť, za parkovisko nezodpovedám a pokiaľ mieni porušiť zákon a príde náhodou polícia, je to jeho problém, nie môj. Odpoveď bola:

„Tak mi len na to dozrite.“ a odišiel si vybaviť svoje veci, nechajúc auto odparkované tam, kde je. Čo odo mňa čakal, keď mi povedal, aby som mu na to dozrel, mi zostáva skryté. Naveky. A tak je to asi aj lepšie.

 

Keď sú ľudia zvery...

 

Že ako správny hotel usporadúvame firemné akcie plné zábavy, dúhy a jednorožcov, je snáď jasné každému. Ja som tu ale na to, aby som vás vyviedol ako Hebrejcov z omylu. Či to bolo z Egypta a Hebrejci v omyle ešte žijú? To je jedno. Firemná akcia môže mať dve strany. Svetlú a temnú. Svetlá je tá, keď na hotel príde skupina dobre sa správajúcich, milých, postarších pánkov, ktorých najhorší problém je, že po istej úrovni času a promile majú problém chodiť. Temná, keď vám tam príde skupina postarších, dobre sa správajúcich pánkov, ktorí sa po istom čase a promile menia. Pamätáte na film Gremlins? Tie príšerky nesmeli jesť po polnoci, inak sa premenili na obludy. Tu je to podobné, ale namiesto polnoci sa udáva úroveň tretieho až piateho poldeci. Osobne som videl, ako sa uhladený pán s troma titulmi premenil na bezočivého čuráka so spôsobmi robotníka pravidelne slopúceho v štvrtej cenovej.

 

A keďže tento článok je asi dosť dlhý, aspoň podľa normovanej strany microsoftu word 2003, ktorý mi tu vládne a je mojím pánom kompatibility, tak pokračovanie nabudúce alebo ja neviem...