Prichádza apokalypsa, treba byť pripravený! Nad tým, že by som si urobil zbrojný preukaz, som premýšľal už niekoľko rokov, ale vždy ma odradila nevyhnutná miera byrokracie a potreba komunikácie s príslušným OR PZ.

Nakoniec to však vyzerá, že si ma to počkalo a EÚ ma donútila si zbrojný preukaz (ZP) urobiť. Totižto pred pár rokmi sa voľne predávali tzv. expanzné samopaly vz. 58. Kúpil som si dva. Stačilo mať nad 18 rokov. Expanzný samopal je samopal, ktorý bol upravený, aby sa z neho dalo strieľať iba "slepými" nábojmi, okrem zvukových efektov nič nerobí. Až na drobný detail, že úprava je zvrátiteľná (nedovolené ozbrojovanie podľa § 294 trestného zákona). Upravený expanzný samopal sa tuším dostal aj do Paríža, bolo tam nejaké strieľanie, výsledok je, že expanzy z ostrých zbraní sa začali evidovať a teraz sa chystá novela zákona, ktorá ich presunie do rovnakej kategórie ako ostrý samopal - zakázaná zbraň. To znamená, že na jej držanie bude potrebný ZP a výnimka od ministerstva vnútra. O svoje krásky prísť nechcem, tak ZP here we go.

Level 1: Potvrdenie od všeobecného lekára

Jedným z predpokladov na vydanie ZP je zdravotná spôsobilosť. Pri vyšetrení by sa mali okrem iného zohladňovať veci ako: epilepsia a cukrovka (aby držiteľ zbrane neupadol do bezvedomia), zrak, sluch a počet končatín. 

K môjmu všeobecnému lekárovi strategicky prídem na 17:30, pol hodinu pred záverečnou. Sestrička vyjavená pozerá, že pán doktor tu do októbra nie je (je august) a zastupujúca pani doktorka má teraz šichtu na pohotovosti, takže vyšetrenie nebude. Príďte zajtra na siedmu, spojíme to s odbermi a preventívnou prehliadkou. Naivne som to pochopil tak, že na siedmu mám prísť iba ja. Hovno. Predo mnou je asi osemstodvadsať babiek, tiež na odbery. Po hodine a pol som sa dostal donútra, sestra mi zobrala krv a idem za lekárkou. Meria mi tlak, pozerá do hrdla, chvíľu sa pýta na blbosti typu: "Chutí vám jesť?"

"Nie, viete koľko sebazapretia je za touto postavou?"

Po pár minútach idem z ordinácie s prvým papierikom do zbierky. 

Cena: 10 €

Level 2: Psychotesty

Už pár rokov je potrebné pre držiteľov ZP absolvovať každých 10 rokov psychotesty. Nebavme sa o tom, že psychológ hodnotí psychickú kondíciu v momente vyšetrenia a keď vyjdete z ordinácie, už môže byť všetko ináč. Našiel som si psychologičku, najdôležitejším kritériom na jej výber bola vzdialenosť 300 metrov od mojej práce. Dohodneme si termín na siedmu ráno. Na nete prelúskam pár diskusií ohľadom psychotestov a teším sa na Rorschacha.

Prvá časť vyšetrenia je rozhovor. Rodina, práca, koníčky, prečo chcem ZP. Odpovedám pravdivo, nemám prečo klamať. Druhá časť je rýchla, na A4-ke má vytlačených 8 farieb, mám ich zoradiť podľa najkrajšej po najškaredšiu. Ďalšia časť bola čudná. Ukazuje mi 9 obrázkov, na ktorých je nakreslená dlaň s prstami, odo mňa sa čaká, že poviem, čo robí ruka/človek na obrázku. Z netu som poučený, že pri zatvorenej pästi povedať, že ide o násilie, lebo psychopati vraj majú tendenciu násilie zamlčať, aby na seba neupozornili. Pani si do poznámok píše iba čísielka. Posledný obrázok je prázdny, mám si vymyslieť vlastnú ruku a popísať jej, čo robí. Znova farbičky, mám ich zoradiť podľa aktuálnej nálady, nemusí to byť rovnaké ako na prvý pokus. Prd, mňa neojebeš, pamätám si, ako som ich zoradil predtým. 

Posledná časť testov je dotazník s 220 otázkami s odpoveďami áno/nie. Ak mi nejaká nebude jasná, tak ju mám preskočiť a nakoniec si ich prejdeme spolu. Pár otázok je úsmevných.

Rozmýšľali ste už o samovražde? Fakt tam niekto dá niekedy áno? Do testu, na základe ktorého mu dajú do ruky zbraň?

Radi sa pozeráte do ohňa? Tu neviem, čo je "správna" odpoveď. Nepamätám, čo som dal. Marigold?

Báli ste sa ako malý tmy? Detto. 

Zachovám si chladnú hlavu za každých okolností. Nevedel som, či dať áno, pretože za každých okolností mi príde veľmi silné. Napr. ako siedmak som zmlátil spolužiaka šiltovkou tak, že ešte 2 týždne mal na ksichte modriny od šiltu. Po konzultácii však dávam áno. 

Chcel by som sa zoznámiť s človekom, ktorý je považovaný za úchylného. WTF?! Pýtam sa pani na definíciu úchylného. Či je to človek, ktorého vzrušuje řapíkatý celer, kožená letecká kukla a ruční šlehač alebo niekto, kto przní mŕtve šteniatka. Je to ten druhý, tak dávam nie. 

Na moje prekvapenie psychotesty neobsahovali výkonnostný test v strese, proste nejaký IQ test na čas. Pani hovorí, že sa jej to zdá zbytočné, nemajú presne stanovenú metodiku, ako psychotesty robiť, tak ich nepoužíva. By som povedal, že by to povinné byť aj mohlo. Aby som mal pocit, že moje peniaze dostanem aj niečo viac ako zdrap papiera, tak mi robí rýchlu psychoanalýzu.

Vychádza mi, že ste introvert.

Kurva fakt? Som si doteraz nevšimol.

Nemáte radi zmeny, ale keď musíte, tak ich prežijete.

Ale nevrav.

Máte radi svoju rodinu.

...

Ale zas, aby som nebol len negativistický. Jednu vec tipla dobre a netuším na základe čoho, pretože na rozdiel od introverta/extroverta na to neboli vyslovene cielené žiadne otázky. Hodina a pol života v riti, ale mám ďalší papier. 

Cena: 80 €

Level 3: Potvrdenie o vysokoškolskom titule

Určité skupiny ľudí majú odpustené určité časti skúšky na ZP. Vojaci, policajti tuším celú, poľovníci časť okolo konštrukcie zbraní a praktickej manipulácie, lekári prvú pomoc a právnici dve najrozsiahlejšie časti týkajúce sa zákona o strelných zbraniach a strelive a ďalších predpisov súvisiacich so zbraňami.

Zákon vyžaduje doklad o ukončenom magisterskom vzdelaní v odbore právo. Diplom neviem nájsť a vyzerá, že doktorský mi nemusia uznať. Nakoniec zapájam mamu, ktorá vyhrabe Mgr. diplom u nich doma. Padá mi kameň zo srdca, lebo z možností hádať sa s príslušníkmi alebo žiadať o duplikát školu sa mi nepozdávala ani jedna. Diplom overujem u notára.

Cena: 1,5 €

Level 4: Kniha

Zatiaľ sa stále dá na skúšky študovať z učebnice, kde sú okrem zákonov aj vypracované otázky. Počul som nejaké klebety, že sa to bude čoskoro meniť. Knižku si kupujem z druhej ruky, šetrím oproti najlacnejšiemu kníhkupectvu tretinu ceny. Už dvaja kamaráti socky si ju chcú odo mňa požičať. Ale mám ešte aj staršiu verziu, zákony sú v nej neaktuálne, ale tie otázky pre právnikov by mali sedieť. Zn. Darujem.

Cena: 10 €

Level 5: Podávanie žiadosti

Zozbieram si všetky papieriky, skočím sa odfotiť na dve 3x3,5 fotky (nechápem prečo na OP sa fotí priamo na mieste pri žiadaní o OP, ale na ZP si treba doniesť vlastné). Ešte vytlačím a vyplním žiadosť o vydanie ZP a poďho na OR PZ. 

Teraz? V piatok, pol hodinu pred záverečnou? Ale ja to musím spracovať!

Vsuvka pre laikov. Na rozdiel od USA, kde je zbraň právo, u nás je jedným z predpokladov na vydanie ZP preukázanie potreby mať zbraň. Je niekoľko kategórií ZP a podľa nich je potrebné aj zdôvodnenie. F - zbieranie zbraní, E - športová činnosť, D - poľovníctvo, C - výkon povolania, B - držanie zbrane na ochranu osoby a majetku a A - nosenie zbrane na ochranu osoby a majetku. Rozdiel medzi B a A je v tom, že na B-čko je možné mať zbraň zamknutú v trezore. Nenabitú. Prevážať ju je možné len na strelnicu, do servisu, k policajtom atď. Stále nenabitú. A-čko oprávňuje držiteľa skryto nosiť nabitú zbraň na verejnosti. B-čko je prakticky nezmyselné, preto ako odôvodnenie stačí uviesť ochrana osoby a majetku. Naopak s A-čkom robia problémy. Často vyžadujú, aby žiadateľ predložil papier o tom, že bol niekoľkokrát napadnutý, že je živnostník a preváža cash, že je konateľom firmy alebo že je advokát. Závisí to od konkrétneho OR PZ. Jedna možnosť je pristúpiť na ich hru a nejaký dôvod uviesť, založiť si živnosť, whatever. 

Druhá možnosť je právnická, je to hra na rozširovanie. Zákon totiž hovorí, že ZP sa dá rozšíriť a neukladá žiadne dôvody navyše k odôvodňovaniu A-čka oproti ostatným. Treba si požiadať o B-čko. Keď ho dostanem, tak požiadať o rozšírenie na A-čko. Keď robia ofuky, vypýtať si to písomne, odvolať sa, argumentovať zákonom, ísť si za svojím a smerovať to na žalobu o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia správneho orgánu.  Žiadam si teda o B-čko, lebo žiadny uznateľný dôvod nemám, keďže sa otec týpka s dýkou nedostavil. 

Cena: 16,50 €

Level 6: Štúdium

Knižka má cez 300 strán, je v nej zákon o strelných zbraniach a strelive, úryvky iných zákonov a vypracované otázky zo všetkých okruhov otázok. Časť pre právnikov má asi 30 strán, dokopy 50 otázok, z ktorých sa niektoré opakujú a polovica z toho je aj tak prvá pomoc. Naučiť sa to je záležitosť chvíľky, rozsah menší ako 2-kreditový predmet. Ale keďže nejde o fazuľky, tak študujem aj ostatné časti, aj zákony, od štátnic mám ďaleko. Na rozdiel od neprávnikov mi zákonodarca doprial ten luxus, že si môžem vybrať, čo sa nemusím učiť, napr. o právach a povinnostiach podnikateľov z oblasti zbraní a streliva, ani veci o vývoze a dovoze zbraní. Veď načo, keď to bude aktuálne, prečítam si v zákone. Na nete nachádzam rozporuplné názory na praktickú časť skúšky. Sú ľudia, čo nedostali zbraň do ruky, sú takí, ktorých na tom vyhodili. Zase záleží od okresu. Večer pred skúškou som paranoidný a premýšľam, akú zbraň mi tak môžu dať do ruky. Na youtube si pozerám zborku a rozborku pár zbraní, nech sa nestane faux pas, že nebudem poznať ovládacie prvky konrétnej zbrane. Prešiel som si iba pištole vz. 50, vz. 52, vz. 70, vz. 82/83, CZ 75, Glock 17. Potom som čítal, že luďom, ktorí si žiadali o zberateľský, dali do ruky aj malorážku, tak som pre istotu pozrel aj tú. Nakoniec pred spaním ešte pre istotu aj samopal vz. 61. Vz. 58 netreba, ten dám aj so zavretými očami. 

Level 7: Skúška

Prídem 7:45, skúška je o ôsmej. Na vchode visí 3x oznam, že pred ôsmou nevstupovať. Jeden z nich je zavesený na šnúrke v strede dverí. Chvíľu čakám, ale keď vidím, že pár chalanov nakráča rovno dnu, niečo riešia s vrátnikom a potom miznú dnu, tak idem aj sa. Vrátnik ma samozrejme zastaví. Hovorím, že aj ja si idem len kúpiť kolok ako chalani predo mnou.

Ale oni idú na zbrojný pas, viete?

Keď som povedal, že aj ja, tak obrat o 360 stupňov a ešte som ho musel odháňať, že ja fakt viem, aký kolok a ktoré dvere. 

Na chodbu, kde sú zhromaždení uchádzači, prichádzam predposledný. Ešte sa tam zastaví policajt, aby nám prehovoril do duše. V skratke:

Nebuďte debili, všetci dostanete do ruky zbraň nabitú školným strelivom, nebuďte debili, nemierte na prokurátora. Včera nám tu jeden omylom vystrelil v kancelárii. Ak v rámci preverovania spoľahlivosti zistím, že pravidelne porušujete dopravné predpisy, tak vám ZP nedám. Pretože je predpoklad, že keď kašlete na zákon o premávke, budete srať aj na ten o zbraniach. A ešte som zabudol, nebuďte debili. 

Pán hovoril prekvapivo rozumne. Potom konečne dorazí prokurátor a pomaly začíname. Štyria ľudia si v kancelárii ťahajú otázky a robia prípravu a piaty odpovedá za zavretými dverami pred komisiou. Netrepem sa dopredu, keďže som prišiel neskoro. Ťahám si otázky. Easy, svoje tri si vypracujem za minútku. Ešte nikto ďalší nevošiel dnu, tak sa pozerám po kancelárii, okukujem zbrane, ktoré tu majú asi v úschove, pozerám po papieroch, ktoré majú po stoloch. Okrem mena a toho, že ide o priestupok na úseku zbraní a streliva, viac nevidím. Dopĺňam svoju odpoveď o ilustráciu. Stále nič. Robím si prípravu aj pre otázky, ktoré nemusím odpovedať. Konečne ide dovnútra prvý z nás štyroch. Píšem si na papier veci ku krajnej núdzi, nutnej obrane a oprávnenému použitiu zbrane. Vraj to treba vedieť aj o polnoci. Pripisujem si aj povinnosti držiteľa ZP. Už sa nudím, ale že ukrutne. Vytiahol by som si mobil a prečítal si DM, ale pani policajtka, čo tu sedí ako dozor, by to asi nebrala v pohode. Odpočúvam služobné telefonáty, väčšinou sa točia okolo včerajšieho incidentu s nechceným výstrelom. 

Áno strela je furt pod linoleom, poď sa pozrieť. Nábojnicu som hodil do koša. Na čo? Šak sme tam boli traja a on to nepopiera. 

Už-už mám ísť dnu, keď zrazu vybehne jeden policajt zo skúšobnej kancelárie.

"Doktor Thibir, vy ste doktor Thibir? Vy nemusíte odpovedať na všetky otázky, nepíšte si to zbytočne!"

Konečne som dnu. Prvá otázka z konštrukcie zbraní, štyri vety definícií, ideme ďalej. Druhá otázka, prvá pomoc pri povrchovom strelnom poranení tváre, prejavuje sa tým, že je krvi jak z prasaťa a že ho, kurva, strelili do tváre. Prvá pomoc je, že mu tam fľasnem tlakový obväz. Hotovo. Už sa rozhliadam, kde je zbraň, aby som namieril na prokurátora. Ale nič. Policajt sa ma len pýta, či som už niekedy bol na strelnici. Jasné, že bol.

Tak nám popíšte, ako by ste nabili zbraň.

Ku každej zbrani pristupujeme ako k nabitej a teda mierim bezpečným smerom a nepchám prst na spúšť. (Tieto tri zásady je vhodné povedať VŽDY na začiatku praktickej skúšky, bez ohľadu na to, čoho sa týka vylosovaná otázka). Zásobník do zbrane, natiahnem záver, odistím a strieľam na terč?

Ok, to stačí. 

Podpíšu papiere, keď tu sa prvýkrát ozve prokurátor: Pán doktor, prečo ste si žiadali iba o B-čko a nie A-čko?

Odpovedám pravdivo, že sa mi nechcelo vymýšľať si dôvod a že žiadny, ktorý oni uznávajú, aktuálne nemám. Prihodím poznámku, že šak keby čosi, tak rozšírim. Na to sa na seba pozrú s predsedom komisie, a ten prevráti očami. V tom pohľade som to videl.

Ďalší problematický chuj právnik, bude s tým práce navyše, papierovačiek a budeme sa s ním ďalší rok doťahovať a potom mu ho aj tak dáme.

Prepísal som si žiadosť na A. Win-win.

Cena: 49,50 €

 Level 8: Profit

Kartičku už mám doma. Očakávam pozvania na strelnicu, aby ste mi mohli dať ošahať vaše železo a poradiť, čo si kúpiť pre seba. Bohužiaľ tipujem, že čoskoro prepadnem zberateľstvu a budem kupovať každú nezmyselnú 30-70-ročnú rárohu, ktorá bude na predaj.