Boli časy, kedy sa tak veľmi spomínané konšpiračné teórie, alternatívne informácie, ezoterika a podobne šírili len medzi určitou skupinou ľudí, ktorých ostatní prirodzene považovali za istú formu odľudov. Doba však išla dopredu a s nástupom internetu do takmer každej domácnosti sa u vynudených jedincov začali všetky tieto zavádzajúce správy, teórie a médiá, ktoré ich šíria, rozmáhať medzi ľudí rýchlejším a trpkejším spôsobom ako mandolínové letné hity Adama Ďuricu. A vtedy to začalo byť horšie.

Tretia fáza nastala, keď sa už aj ľudia, ktorí sa internetu stránili buď zámerne z vlastného presvedčenia alebo jednoducho len preto, že oň záujem nemajú, nemôžu týmto dezinformáciám vyhýbať. Konšpirátori a alternatívci sa na nás tlačia v práci, na uliciach, cez prestávky v škole, na hodinách, na uliciach. Sú všade, obliekajú sa tak ako my a navonok často nevidieť rozdiel, ktorým nám to krišnáci aspoň trochu uľahčujú. No sú medzi nami a ich tlačeniu hlúpostí do našich hláv sa už jednoducho nedá vyhnúť.

Keby som mal spočítať, koľkokrát som bol za posledný rok nazvaný ovcou, amerikánofilom, človekom s uzavretou mysľou a zaslepencom, ktorý má pravdu pred očami a odmieta ju vidieť, tak by som to asi nezvládol. A to sa im snažím vyhýbať.

A prečo o tom vlastne píšem? Pretože to nie je už na báze srandy. Už dávno nie. Už to nie je ani v režime otravovania, nervov a zatínania pästí. Nie, žiaľ je to už ďalej. Z týchto ľudí sa stáva hrozba obrovských rozmerov.

Pokiaľ sa alternatívci vyskytovali vo svojich skupinkách a bolo ich málo, bolo to všetko v poriadku. No akonáhle začali mať dojem, že z nich raz môže byť väčšina, začali sa komplikácie. Alternatívnych zdrojov s (dez)informáciami sa zobrazovalo v ich facebookovej reklamnej ponuke stále viac, stále viacerým, až to začalo ohrozovať naše budúce generácie.

Som študentom 5. ročníka na vysokej škole a mám aj prehľad o iných študentoch, spolužiakoch, ale aj študentoch z iných vysokých škôl, väčšinou s humanitným zameraním. Moje zistenie je smutné a zarážajúce. Poznám nie jedného a ani desať študentov, dokonca niektorých budúcich pedagógov, ktorí sú zanietenými konšpirátormi, alternatívcami, ezoterikmi, homeopatmi a všetkými možnými ne-ovcami a ne-zaslepencami, ktorí svoje hlúpe presvedčenie pchajú pod nos ostatným v ich okolí. A čo teraz tie chúdence deti? Kto ich má potom ochrániť, keď už polovica ich rodičov bude zdegenerovaná a ešte aj v škole sa na nich budú sypať dezinformácie?

V tomto bode to naozaj všetko prestáva byť sranda. Je síce pekné, že ľudia hľadajú alternatívne zdroje, že chcú byť „jedinečnejší“, ale pokiaľ nebudeme používať rovnaký meter na všetky zdroje informácií, tak to pôjde dolu vodou. Prečo ešte stále, aj po takomto prepuknutí tejto obrovskej hrozby, ktorá vedie v krajných prípadoch až k extrémistickým názorom, nepripravujeme školstvo a pedagógov na boj? Ako je možné, že to všetko nechávame prerážať do krajných rozmerov a ničíme nedbalosťou a možno aj lenivosťou budúcnosť nielen našej krajiny, ale ľudstva ako takého?

Ja rozumiem, že boj s korupciou je dôležitý práve z dôvodu prečistenia od špiny na miestach, kde sa môže rozhodovať aj o takýchto veciach. Ale prečo na to neskúsiť pripraviť kompetentných politikov už teraz, pre prípad, že to s tým zhodením našej totalitnej koalície nevyjde? Cením si neskutočným spôsobom prácu značnej časti opozície, ich odhodlanosť poukazovať na chyby systému a neustále obtieranie a navážanie sa do všetkých, ktorí by veci riešiť mohli, ale z nejakého dôvodu tak nerobia. No myslím si rovnako aj to, že bez prípravy bojiska práve pre boj s dezinformáciami číhajúcimi na internete bude možno raz už neskoro...

 

Je na každom jednom z vás, čo si z článku zoberiete, ja vás chcem len poprosiť – aj keď nemáte sily, aj keď ste už nervózny, bolí vás hlava a nemôžete ich počúvať, argumentujte. Argumentujte, pokiaľ vám sily stačia. Aj keď sa vám to zdá márne a z veľkej časti to aj je, neprestávajte. Možno, keď všetci spoločne skúsime, raz im vysvetlíme, že keď je niečo alternatívne, nie je to hneď pravda, teda takmer skoro vôbec. Pýtajte sa ich na stránky a články, z ktorých majú svoje znalosti, pátrajte po koreňoch tých informácií priamo pred nimi a vysvetlite im, že to, čo rozprávajú, sa im môže zdať zmysluplné, ale nie je. Keď vám predložia článok, pod ktorým je podpísaný nejaký vedec, vygooglite ho, nájdite, že to meno je vymyslené a nenachádza sa v žiadnych záznamoch univerzít. Spravte to pre seba, svoje okolie a najmä pre svoje deti. A možno, keď nás raz bude viac, získame aj podporu z vyšších radov a odstránime túto pliagu. Ďakujem.


P.S.: Áno, článok som písal na MacBooku v tričku Fico chráni zlodejov v bratislavskej kaviarničke, pričom som mal okolo hlavy šatku s americkou zástavou, na stole iPhone s Rokefelerovcami na pozadí a v ústach horalku, ktorú som kúpil v miestnom židovskom obchodíku. Hawk.