Taliansko sa pripravuje na fázu č. 3, aj keď Cherry Potter , Stará škebľa a papľuh Renzi hádžu sexy premiérovi polená pod nohy

 

Krajina je po koronakríze takmer na kolenách. Mnohí prišli o prácu. Ak ste si práve povedali ,,Tak im treba, Talianom zadlženým“, tak si uvedomte, že ide o ľudí strednej vrstvy, medzi akú patríte i vy (ak číta dailymale dáky milionár, sorry). Doteraz žili slušným životom, vyšlo im i na dovolenku a zrazu sa bez vlastného zavinenia ocitli takmer na dlažbe a dnes chodia na polievku do charity a vôbec nevedia, čo bude ďalej. Keď vidíte plakať človeka, ktorému sa celý život zosypal ako domček z kariet, je to veľmi smutné...

Z finančnej pomoci, ktorú sľúbila vláda ešte v marci, niektorí stále nedostali ani euro. Mnohí podnikatelia už nikdy neotvoria a okolo hotelov krúži mafia, ktorá by ich chcela skúpiť za lacný peniaz. Vyhrážala sa i ministrom, preto niektorí dostali ochranku. Poľnohospodárom chýbajú ľudia na zber úrody a k rastu cien potravín prispejú asi i kobylky, ktoré obžierajú Sardíniu – ide o najväčšiu inváziu za posledných 70 rokov.

A politici i nepolitici sa hádajú, či karanténa nebola vyhlásená príliš neskoro a či sa vôbec malo zatvárať... Nuž, po bitke je ľahké byť generálom.

 

60 000 nohavičiek

Na niektoré profesie sa s pomocou trochu zabudlo. Na organizátorov koncertov, divadelných hercov, maskérov, kulisárov, fotografov... A tak sa na ich problémy rozhodla upozorniť 87-ročná herečka Sandra Milo. Najprv začala držať hladovku, a potom sa pripútala o plot pred vládnym palácom.

Sandra bola v časoch, ktoré si asi nepamätá ani Zaki, veľkým sexsymbolom – najmä pre svoje ladné ženské krivky, kontrastujúce s detským hláskom. Hrala v mnohých Felliniho filmoch, bola i jeho milenkou. Jej život by mohli sfilmovať v Hollywoode. Prvýkrát sa vydala ako 15-ročná, za markíza. Po 21 dňoch sa rozišli a neskôr sa jej podarilo vybaviť anulovanie sobáša (rozvod ešte neexistoval), vyhrážala sa totiž, že sa hodí pápežovi pod auto.

Nasledovalo druhé manželstvo a po ňom súd o dcéru, Sandra bojovala ako levica a po 44 jednaniach vyhrala. V ďalšom zväzku sa jej narodila dcéra, ale hneď zomrela, no cestou do márnice akýmsi zázrakom ožila.  

Herečka prežila v roku 1985 teroristický útok na milánskom letisku, v roku 1995 jej zakázali vstup do Iránu, pretože v rozhovore pre súkromnú iránsku televíziu spomenula, že má doma zbierku 60 000 nohavičiek. No a vo voľnom čase sa venovala svojmu koníčku – plastickej chirurgii, takže dnes vyzerá ako svoja vlastná (nepodarená) karikatúra.

Táto stará praženica s infantilným hláskom sa teda jedného rána vybrala k vládnemu palácu, vytiahla reťaz a skôr, ako jej v tom niekto stihol zabrániť, prikurtovala sa k plotu a žiadala o prijatie k premiérovi. Ktorý jej, mimochodom, osobne zavolal už keď sa dozvedel o jej hladovke a prosil ju, aby si ihneď dala tanier špagiet.

Peppy nenechal starú pani upražiť sa na slnku, pozval ju k sebe a sľúbil, že urobí, čo sa dá. Vyšla od neho celá očarená: „Je veľmi ľudský, je to politik z iných čias. Vie človeka úplne vyviesť z miery, a to bola víťazná zbraň Julia Caesara a iných veľkých stratégov.“   

Je vám jasné, že Peppyho dievčatá ju podozrievajú z toho, že sa iba chcela osobne stretnúť so sexy premiérom

 

Rád republiky za pizzu

2. júna sa nepracovalo, bol Deň Talianskej republiky a vlastne posledná možnosť obzrieť si mestá bez turistov, pretože 3. júna sa otvárali hranice medzi regiónmi. A tak sa Benátky konečne zaplnili, hoci len ľuďmi z okolia – takto prázdne ešte hlavné sídlo svojho regiónu nevideli.

Prezident Mattarella navštívil Codogno, jednu z dvoch prvých červených zón a udelil 57 Rádov republiky. Medzi ocenenými hrdinami boli nielen lekári a slávna sestrička, ktorá si ustlala na klávesnici, ale i celkom obyčajní ľudia. Rozvážač, ktorý z vlastného vrecka kúpil tisíc masiek pre Červený kríž. Pokladníčka z potravín, ktorá operátorom na tiesňovej linke napísala dojímavé poďakovanie za prácu, ktorú vykonávajú a priložila tri poukážky na nákup v hodnote 250 eur. Majiteľ reštaurácie, ktorý počas karantény piekol pizze a koláčiky pre starých ľudí...

A svetoznáma letecká akrobatická skupina Frecce Tricolori celý predchádzajúci týždeň lietala nad mestami, najmä nad tými, ktoré boli koronavírusom zasiahnuté viac ako ostatné a kreslila po oblohe farbami talianskej zástavy...

 

 

Vírus číhal v kúpeľni...?

Budem sa opakovať – vírus je stále tu, preto v uzavretých priestoroch treba nosiť masky a dodržiavať vzdialenosť. V Taliansku sa o to snažia, a najviac určite v nemocniciach – a napriek tomu už majú nové ohnisko! V rímskej nemocnici San Raffaele Pisana z ničoho nič objavili 30 pozitívnych a vypukla panika. Kto to tam priniesol?! Kedy?! Ako?! Všetci, čo len prešli okolo budovy, boli okamžite vyzvaní, aby sa dostavili na test.

Na druhý deň bolo pozitívnych 40, potom 90... a dnes ich je 113 a 6 už zomrelo. Prípad sa vyšetruje, je možné, že to priniesol dáky asymptomatický zamestnanec. Podľa druhej hypotézy to bol jeden z fyzioterapeutov, ktorý ošetroval pacienta dokonale chránený maskou, okuliarmi a „skafandrom“ – lenže potom vošiel do kúpeľne, na chvíľku si masku zložil a napil sa. Koronavírus bol asi vo vzduchu a on ho chytil.        

Medzičasom sa objavili ďalšie menšie ohniská, ktoré sa zatiaľ darí držať pod kontrolou. Napríklad keď deň po svadbe nevesta zistila, že je pozitívna, okamžite šupli do karantény všetkých, čo sa zúčastnili obradu. Skúša sa nová aplikácia Immuni a čísla nakazených sú stále sledované a hlásené v televízii, najhoršie je na tom Lombardia. Tam sa proste žúruje.

 

Ako sa nabaliť na smrti

Makajú aj lekári a virológovia. Podarilo sa dokázať, že čínska sviňa kolovala na Apeninskom polostrove už v decembri (obsahovali ju vzorky vtedy odobratej krvi). 

V Taliansku sa počas pandémie skúšali najrôznejšie postupy. Niektoré boli naprd, iné pomohli. Ako najlepšia z toho napokon vyšla plazmoterapia, keď sa pacientom aplikovala plazma od vyliečeného pacienta, už obsahujúca vytvorené protilátky. Začali s ňou v nemocniciach v Pavii a Mantove a podarili sa im hotové zázraky: tehotná žena, ktorej nemohli dať skoro žiadne lieky, nedokázala jesť a kašlala krv, bola po jednom jedinom vrecúšku negatívna a cítila sa dobre! A nielen ona.

Písalo sa o tom i v zahraničí a plazmoterapia bola oficiálne uznaná za najvhodnejšiu liečbu. Taliani vyzvali vyliečených, aby čo najskôr darovali krv (kým sú protilátky čo najúčinnejšie), darcom sa stal i svetoznámy spevák Andrea Bocelli. Kým nebude vakcína, treba sa zariadiť.

Okamžite sa ale začali diať divné veci. Talianska farmaceutická agentúra zverila ďalšie výskumy v tejto oblasti Pise – na základe čoho?! V Pise mali iba pár prípadov koronavírusu a s objavom prišla Pavia a Mantova, bolo by správne, aby vo výskume pokračovali tam. Verím však, že novinári prídu na to, kto sa chce nabaliť.

Zatiaľ odhalili, že istá firma by z plazmy chcela vyrábať lieky - to by bol biznis storočia, odobrať ľuďom zadarmo trochu krvičky, a potom ju draho predávať vo forme piluliek. Darcovia však povedali, že firme ani za peniaze krv nedajú, chcú ju dať zadarmo a zachrániť niekomu život...

Ďalší škandál sa týkal profesora Burioniho, ktorý sa počas pandémie stal televíznou hviezdou. Vysvetľoval, odpovedal na otázky a vďaka kontaktom a bývalým žiakom vedel zariadiť superzaujímavé rozhovory v priamom prenose s najväčšími svetovými kapacitami, ktoré pracujú na vakcíne.

Keď sa začalo hovoriť o plazme, profesor bol rázne proti, vraj to nie je cesta, je to drahé, nebezpečné, atď., treba radšej investovať do výroby monoklonovaných protilátok (ospravedlňujem sa, neviem správny lekársky výraz a nenašla som ho ani v slovníku).

Bolo mi čudné, že lekári sú nadšení a Burioni je tak veľmi proti, a našťastie si to všimli aj reportéri z programu Hyeny. A začali pátrať. Všetci oslovení lekári potvrdili, že plazma je bezpečná a lacnejšia ako mnohé iné lieky (cena 80 eur za vrecúško). Ale Hyeny ňúrali, až vyňúrali – hádajte, kto má patent na monoklonované protilátky? A kto má podiely vo firmách, ktoré sa nimi zaoberajú? Áno, profesor Burioni.

Ten sa najprv naštval a povedal, že Hyeny zažaluje, lenže pod ťarchou dôkazov sa napokon stiahol a v televízii už vraj nevystúpi. Dobre mu tak.  

P.S. Viem, že medzičasom sa objavil aj lacný liek s dexametazónom a teším sa J

 

Dovolenka v Taliansku?

Určite ste pred časom videli ten vtip, že na pláž budete potrebovať poradové číslo... no a už je to tu, v hoteli Bagni Florida v Noli naozaj zaviedli semafor . Prístroj bude zaznamenávať počet kusov, vstúpivších na piesok a keď sa priestor naplní, zasvieti vám červená.

Samozrejme, všade to tak nebude, ale vzdialenosti sa musia dodržiavať. Aj na diskotékach – bude sa tancovať vonku, dva metre od seba, každý vo vyznačenom kruhu (i keď o tom mám isté pochybnosti).   

 

Už svieti!

Ak chcete leto stráviť v Taliansku, odporúčam Benátsku riviéru. Keď tam totiž toho čínskeho bastarda niekde chytíte, je vcelku nádej, že vás z toho dostanú. Tamojší guvernér sa vyznamenal už v počiatkoch krízy, keď ho napadlo otestovať všetkých obyvateľov Vó, prvej červenej zóny Benátska a odhalil 66 pozitívnych, zatiaľ asymptomatických prípadov. 

Myslím, že chlapík to dotiahne ďaleko, lebo vždy reaguje skôr ako ostatní – sotva sa začalo hovoriť o plazme, ihneď nakúpil chladničky, vyzval vyliečených, aby darovali krv a zriadil pravdepodobne prvú plazmobanku na svete: ,,Ak príde druhá vlna, my sme pripravení.“

 

Bublinová hlava a iné vynálezy

To, že Taliani sú jednotkou v akomkoľvek dizajne, nie je žiadnym tajomstvom. Dajte im problém, zavrite ich doma na dva mesiace a uvidíte, čo vymyslia.

Teraz vymýšľali najmä ochranné prostriedky na boj proti koronavírusu a niektorí boli takí úspešní, že po zverejnení výsledkov okamžite získali miliónové zákazky z celého sveta. Jeden vyrobil malého poštového robotíka, ktorý môže pomôcť v nemocniciach pri prenose predmetov, pričom ich po ceste ešte aj dezinfikuje. Iný pískadlo, ktoré spustí poplach, ak sa k vám niekto priblíži príliš blízko, a ak bude tých osôb viac, narobí hotový cirkus. Prístroj na dezinfekciu nákupných vozíkov, bezpečné kabíny na odber tampónov i sanifikačný tunel pre ľudí či autá (ide o tunel, ktorý pôvodne slúžil na štadiónoch ako krytý vstup na trávnik pre futbalistov – výrobca sa preorientoval). Najviac sa mi páčila ,,bublinová hlava“, možno inšpirovaná Harry Potterom, ktorá filtruje vzduch a nezahmlieva sa. 

Či a kedy budú tieto vynálezy dostupné na Slovensku, sa ma nepýtajte.

 

Miley a Matelko?

Miley Cyrus momentálne nemá kde ukazovať holý zadok, a tak vypisuje premiérom, že sa celý svet musí spojiť v boji proti koronavírusu  (ktovie, či písala aj Matelkovi?).

Na stránkach Peppyho dievčat však vyvolala žiarlivé scény: ,,Peppy je náš! Vezmi si číslo a postav sa do radu, bitch! Alebo si choď k Trumpovi!“

 

Aj premiér plače

No a teraz trochu o politike. (Berte to ako povrchný, osobný a naivný popis udalostí).

Premiér Peppy maká, až sa mu z kečky parí. Vyhlásil, že nemá význam vracať sa do stavu pred pandémiou, ale treba miliardy od EÚ využiť na kompletnú reštrukturalizáciu ekonomiky: podporiť inovácie, digitalizáciu, ekológiu, drasticky zredukovať byrokraciu,  atď.

V akejsi ankete zvíťazil ako premiér, ktorý najlepšie zvládol pandémiu vo svojej krajine, no napriek tomu nie všetci sú spokojní.  Podpory, ktoré sľúbil v marci, mnohým stále nedošli. Tieto peniaze však nemá vláda dole v pivnici a nerozdáva ich osobne, ale idú cez rôzne regionálne štruktúry. Staré štruktúry. Takže niekde to funguje a inde nie. Istý užasnutý podnikateľ dostal 25 tisíc, o ktoré žiadal, už na druhý deň, kým inde si nesplnili povinnosti zamestnávatelia, ktorí nedodali dáta, potrebné na vyplatenie podpory.  A bez poriadnej kontroly to tiež nejde – už bolo odhalených 2000 fiktívnych, včera založených firiem, ktoré si nárokujú pomoc. Rímski obchodníci sa zase na protestoch sťažovali, že vláda síce nastavila jednoduché pravidlá, ako sa dostať k peniazom, lenže banky ich nedodržiavajú...

Premiér však stále má podporu verejnosti, ľudia veria, že pracuje pre nich. Spomínajúc na to najhoršie počas krízy - keď uvidel počty mŕtvych a pochopil, že budú stúpať - brada sa mu roztriasla ako keď dieťaťu vezmete hračku...

 

Cherry Potter a Stará škebľa

Conte chce plán obnovy pripraviť s najväčšími odborníkmi, top manažérmi krajiny, ale i so zástupcami rôznych zväzov, preto pozval ich i všetky politické strany na konzultácie do vily Pamphili, kde už týždeň zasadajú. Opozícia (Salvini a Meloni – o nich ďalej) však odmietla zúčastniť sa ,,módnych prehliadok“, premiér má vraj prísť do parlamentu.

Lenže keď tam prišiel, Meloni sa ani neukázala a Salvini so svojimi ľuďmi odišli. Peppy to vzal športovo: ,,Som z toho zmätený. Do vily nechceli prísť a keď som prišiel ja do parlamentu, odišli. Nejako nechápem, kde sa máme stretnúť, ale snáď sa nám to raz podarí.“   

Giorgia Meloni je známa masívnym používaním Photoshopu, hoci to vehementne popiera – to ju vraj iba svet chce vidieť ako starú škebľu. Nechám to na vaše posúdenie:

No a Salvini má svojich priaznivcov i odporcov, a tých druhých pribúda. Združujú sa na stránke „Salviniho hoaxy“ a nič mu nedarujú. Svoj názor na donebavolajúce klamstvá, pravidelne vypúšťané z jeho úst, vyjadrili napríklad touto fotkou:

 Odtiaľto len kraviny

Naposledy ho roznosili na kopytách za to, že počas tlačovky, kde benátsky guvernér oznamoval zavretie nemocnice kvôli úmrtiam detí na istú baktériu, Salvini sa nonšalantne tlačil čerešňami, ktoré boli na stole. Nuž, je známy dobrým apetítom

           

 

Proti všem

Premiér je však čoraz osamelejší a naráža i vo vlastnej vláde. Tá je totiž dosť nechutný zlepenec. Voľby pôvodne vyhrala Liga (Salvini) a Hnutie 5 hviezd (Di Maio), ktoré presadzovalo odborníkov a chcelo zvrhnúť profesionálnych politikov.  Rozhodli sa spojiť a spolupracovať, ako šéfa vlády vybrali nestraníka Conteho.

Spolupráca vydržala iba rok. Keď začalo dochádzať k nezhodám, Salvini sa pokúsil vyvolať predčasné voľby.  Asi by ich bol aj vyhral, pretože ako minister vnútra konečne zastavil prílev migrantov a získal pozitívne ohlasy. Lenže Di Maio ho podrazil, spojil sa s tými, proti ktorým dovtedy Hnutie 5 hviezd bojovalo a zložil novú vládu s Demokratickou stranou a stranou Slobodní a rovnakí. V Demokratickej strane bol aj bývalý premiér Renzi (ktorý musel predčasne odísť, keď parlament nepodporil jeho reformy) a ten zacítil príležitosť – a zrazu si založil vlastnú stranu Živé Taliansko, ktorá bola rovno vo vláde! A Taliani zúrili, lebo z ničoho nič mali vládu, ktorú vôbec nevolili. Conte ostal premiérom. 

●   

No a teraz sa hrá o veľké prachy a každý by chcel byť pri ich rozdeľovaní, číhajú ako hyeny. Berlusconi si nechce uzavrieť cestu a snaží sa byť neutrálnym, i keď má vraj úplne iný štýl a politickú víziu (na čo ktosi reagoval: ,,Áno, má iný štýl. Keď bol premiérom, hanbili sme sa jak divé svine, zatiaľ čo vďaka Contemu sme opäť hrdí na to, že sme Taliani. Kedy už táto múmia odíde z verejného života?!“)

Matteo Renzi so svojou vydieračskou ministranou kritizuje, čo sa dá a hádže Contemu polená pod nohy, zrejme dúfajúc, že sa opäť dostane ku korytu. To by bola tragédia, lebo tento ľavicový papľuh koncom svojho premiérovania nemal v hube iné, len to, že krajiny východnej Európy musia prijímať utečencov a ak nie, budú platiť veľké pokuty. Toto je on: 

  

Luigi Di Maio sa v druhej vláde stal ministrom zahraničia, hoci dobre neovláda ani zemepis, ani angličtinu, a vzdal sa miesta predsedu Hnutia 5 hviezd.  No a v Hnutí sú teraz mierne nervózni z toho, že premiér s jamkami nie je ich členom; asi sa boja, že ak ho nepodporia v reformách, založí si vlastnú stranu a preberie im voličov.

 

Najcennejší poklad

Peppy však povedal,  že na rozmýšľanie o vlastnej strane nemieni premrhať ani jednu kalóriu, a myslím, že sa mu dá veriť. Marketingoví prieskumníci tvrdia, že by mal úspech, lenže oni asi nečítajú stránky jeho obdivovateľiek. Minule tam jedna po premiérovom vystúpení v telke napísala:

,,Ježiš a Mária, zachráňte moju dušu! Keď vidím to majstrovské dielo z mäsa a kostí, napadajú ma samé hriešne myšlienky. A keď si hryzie peru, ach, bože môj, celá horím!“, načo jej dáky muž odpísal: ,,Kurník, baby, ak neprestanete s tou adoráciou Conteho, my muži ho just nebudeme voliť, zo žiarlivosti!“

Osobne si myslím, že Peppy bude do poslednej chvíle bojovať za obyčajných ľudí.  Viem, že to znie naivne, ale zázraky sa občas dejú. A keď ho stade vysáčkujú alebo pochopí, že to ďalej nemá význam, bez problémov si zbalí kufre a vráti sa k práci právnika a na univerzitu.  

Takto to vidia samotní Taliani: ,,Chcú ho vyhnať, lebo je príliš ú úprimný. Conteho transparentnosť mnohým naháňa strach, preto teraz veslujú proti nemu. Po desaťročiach čachrovania, keď sa prefíkanosť a  nečestnosť rozmohli natoľko, že sa stali normou a netrestalo sa za ne, zrazu prišiel veľmi nepohodlný muž. Muž, ktorý nemá nadriadených a lobistov, ktorým by sa musel podriaďovať; muž, ktorý sa stará o verejné blaho a o občanov. Veľmi nepohodlná  osoba, ktorá nie je na predaj. Ale práve preto milovaná zdravou časťou národa. Nedaj sa, pokračuj v boji, si náš najcennejší poklad!“

  

Majstrovské dielo z mäsa a kostí