Každý deň stretnem človeka. Teda ľudí, veľa cudzích ľudí. Stretávam ich v MHD, v nákupných centrách, v obchodoch pred aj za pultom, na chodníkoch aj cyklochodníkoch, vo verejných priestoroch budov a v ich okolí, v kantíne aj reštaurácii. Mnohé z týchto blízkych stretnutí mi nie sú príjemné. Čím som staršia, tým ťažšie ich zvládam. Často sú sprevádzané nevraživými pohľadmi a zlostným šomraním. Začínam si klásť otázku: „Čo robiť?“ Čo robiť, aby sa zo mňa nestala ufrflaná mrzutá starena? Neprerastú moje verbálne prejavy nevôle časom do fyzického napadnutia? Neskončím na staré kolená v base? V medicíne podkutí čitatelia mi iste poradia hormonálnu substitúciu. Ale nie je to málo?

Jedným z riešení by hádam bolo pracovať z domu a nakupovať online. Ale mám takto strašne trestať svojich najbližších? Nie. Musím teda nájsť nejakú stratégiu použiteľnú pri stretnutiach s debilom*. Som človek pedantný a systematický, so silnými sklonmi k OCD. Preto tento výskum začnem kategorizáciou závadových jedincov**. Niektoré typy sa vyskytujú iba v určitých prostrediach, iné stretnete všade. V poradí nehľadajte logiku, píšem tak, ako mi prichádzajú na myseľ. Ak vás začnú sr…diť ľudia, ktorí vám doteraz nevadili, vopred sa ospravedlňujem. Ste však na dailymale, takže si za to môžete sami.

  1. Prídverníci. Tento typ nachádzame obzvlášť v MHD, najviac sa im darí v nových električkách európskeho typu. Tieto električky sú dizajnované tak zle (čo je príbeh na iný deň a iný hejt), že vytvárajú mimoriadne vhodné prostredie pre výskyt prídverníkov, to ich však vôbec neospravedlňuje! Príklad: veziem sa päťkou z Dúbravky do Rače, ale ako taký debil* budem stáť celú cestu vo dverách, aby som zavadzal cestujúcim pri vystupovaní. Prípadne si tam dám ešte aj kufor. Iste, chceš si zachovať svoju privátnu zónu a vyhnúť sa tekutému jadru vozidla. Ale to my všetci, nie si žiadna vzácna snehová vločka! Príbuzným typom sú exempláre, ktoré si svoje natiahnuté/prekrížené nohy neupracú ani vtedy, ak je oproti nim voľné miesto, na ktoré by si rada sadla vetchá starenka.

 

  1. Telefonisti. Riziko ich fyzickej inzultácie je obzvlášť vysoké. Telefonista si kráča po chodníku a telefonuje alebo – ešte lepší prípad – smartfónuje (čumí do displeja). Zrazu pod vplyvom nejakej závažnej informácie či silnej emócie prudko zabrzdí v strede chodníka, takže doňho zozadu takmer narazíte a vzápätí pocítite silnú túžbu jednu mu vraziť. Smartfónista nevníma svet, na čo mnohí už doplatili. V Južnej Kórei sa dokonca rozhodli nenechať to na prirodzený výber a vymysleli systém na ich ochranu. Mrjáci.

 

  1. Vôdzkári. Podtyp psičkárov, ktorí si vedú svojho miláčika na vôdzke – zväčša je to nejaké milé bojové plemeno ako jorkšír, čivava či maltezáčik. Havinko je pripevnený na takej tej „samorozvíjacej” vôdzke, zrazu sa prudko rozbehne za holubom či pachom hovienka, vôdzkou vám skríži cestu a vy letíte ako neriadená strela držkou k zemi. Ešte lepší efekt sa dosiahne, ak idete na bicykli.

 

  1. Nákupní vozičkári. Osoby mdlého rozumu, ktoré si svoj obrovský nákupný vozík zásadne nechávajú v strede uličky, takže okolo neprejdete ani bokom (nie, ani so zatiahnutým bruchom nie).

 

  1. Dokladači. Úrovňou mentálneho atletizmu sú najbližšie k nákupným vozičkárom. Vyskytujú sa obzvlášť v nemenovanom obchodnom reťazci, kde dokladajú tovar a obrovské koše nechajú strategicky rozmiestnené v uličkách tak, aby ste sa dostali k obľúbenému výrobku (Pikok Chalupářské vepřové) len vtedy, ak ste majstrom v parkúre prípadne ovládate tajomstvo teleportácie.

 

 

  1. Obzerači a nežné kvetinky. Vyskytujú sa špeciálne v samoobslužných kantínach. Obzerači prídu v skupinke a začnú sa vám motať pod nohami a pchať gebule do nádob s potravou, aby dobre videli, čo si idú dávať do cteného pandera (pretože im nestačilo prečítať si obedové menu). Nežné kvetinky sú ich poddruhom. Stojíte si tak v rade, tácka pripravená, tanier v pohotovosti, presne viete, že si naň švacnete šniceľ s ryžou a hľa, pred vami vyrástla nežná kvetinka. Pri každej nádobe dlho medituje, či si má dať jednu ružičku karfiolu alebo dve, prípadne, či si prihodí ešte jednu fazuľku a nebodaj aj šalátový lístok. Niekde sa kvetinky vyskytujú aj v súkvetiach a to je peklo na zemi, ktoré nechcete zažiť.

 

Život nám strpčujú mnohí iní. Prídverní fajčiari, neschopní opravári, drzí pubertiaci, muži s drdolmi, voliči Kotlebu, politici. Každý má určite svoj obľúbený typ. Pokračovanie tohto článku nebude – odpoveď na svoju otázku stále nemám. Preto vyzývam amatérskych psychológov, psychiatrov, zenových majstrov a iných spirituálnych učiteľov, aby nezištne poskytli rady v diskusii.

*Svoj prídel vulgarizmov som si vyčerpala v úzkom kruhu rodiny pri komentovaní našej politickej situácie (hokej našťastie nepozerám), takže toto je najsilnejší vulgarizmus, ktorý v článku nájdete.

**Snažím sa vyhnúť nadmernému používaniu slova „debil“.