Milujem obdobie pred komunálnymi voľbami. Vo vzduchu cítiť vôňu čerstvého asfaltu zmiešaného s vôňou pokosenej trávy, ulice sú čistejšie než Kočnerova vila pred domovou prehliadkou, každý deň je v meste ohlasovaný nový IT investor a v schránke nachádzam listy od milých, usmievajúcich sa ľudí, ktorí mi dávajú pocit, že moja mama nie je jediný človek, ktorému na mne záleží. No a keďže lokálni politológovia momentálne ťahajú extra zmeny kvôli jesennej akcii v McDonalde, podujal som sa a pozrel som si diskusiu so siedmimi prešovskými kandidátmi na primátorskú stoličku.

 

Nebudeme si klamať, vybrať si spomedzi týchto kandidátov je ako vyberať dobrú knihu, pričom na výber je len Evitovka, zborník textov detských pesničiek Mira Jaroša a Atlas vín. Túto diskusiu by som ale skôr prirovnal ku knihe o varení, keďže každý z kandidátov mal takmer totožný recept na víťazstvo vo voľbách. Tridsať deka balastu, pol hrnčeka klišé, štyri polievkové lyžice predvolebných sľubov, štipka očierňovania, zamiešať a za 7 minút je navarený parádny predvolebný guľáš. V štúdiu stálo sedem Vilov Rozborilov, ktorí sľubovali vyriešenie problémov týkajúcich sa kolabujúcej dopravy, pracovných miest, odpadov, turizmu, kultúry a mnohé ďalšie zázraky, ktoré by vopchali Lurdy hravo do vrecka. Ja vám z tejto diskusie ponúkam môj, síce subjektívny a laický, ale zato neobjektívny a zaujatý názor plný neoverených faktov o každom z nich.

 

Miroslav Benko

 

Človek, ktorý dokázal spojiť dve profesie, ktoré by nemal žalúdok robiť nikto s rovnou chrbticou a čistým svedomím. Poslanec SMER-u a futbalový rozhodca. Ak by bol zároveň revízorom, tak by mi ho bolo tak ľúto, že by som mu zrejme svoj hlas odovzdal. Na začiatku dobre pripravený, nezabudol spomenúť obrovské dlhy po posledných dvoch primátoroch a poskytol aj riešenie nelichotivej finančnej situácie mesta prostredníctvom auditu hospodárenia súčasnej primátorky a prehodnotenia nevýhodných zmlúv. Avšak postupne začal strácať pôdu pod nohami a odpoveď na otázku "Ako by ste zabránili tomu, aby mladí ľudia neodchádzali z mesta?" mi pripadala približne takto.

 

Richard Drutarovský

 

Som presvedčený, že jeho obľúbenou reláciou je 5 proti 5, keďže sa opýtal 5000 Prešovčanov, aké problémy ich najviac trápia a hľadal 10 najčastejších odpovedí. Dokonca si po vzore Kažimíra vytvoril aj chutný koláčový graf, podľa ktorého si určil priority, ktorým sa ako primátor chce venovať. Pomocou neho vytvoril 100-dňový akčný plán, ktorý by podľa toho, koľkokrát ho spomenul, kľudne mohol konkurovať aj tomu Marshallovmu. Potom nastala chvíľa, kedy som si musel do spálne zbehnúť po kalkulačku, aby som vyšiel zo všetkých ukazovateľov, podľa ktorých mesto zle hospodári. Rozprával však pekne, argumentoval, predkladal svoje riešenia problémov a až do chvíle, kedy mal mať záverečné slovo, som nad ním uvažoval ako nad horúcim kandidátom v boji o môj nesmierne dôležitý hlas. Počas záverečného prejavu si ale ironicky kopol do oboch predchádzajúcich primátorov, čo vyznelo strašne lacno na človeka, ktorý má vraj 12-ročné politické skúsenosti a chce podľa vlastných slov skoncovať s "politickým hašterením a nenávisťou".

 

Igor Dužda

 

Tento kandidát podľa mňa skončí prinajlepšom na poslednom mieste. Ohroziť ho síce môže ešte predajca bicyklov Stanley Grega, avšak bude to maximálne o galúsku. Na to, že je redaktorom rozhlasového vysielania, vyzeral byť viac vystresovanejší a spotenejší ako ja pri kontakte s nejakou ženou. Nie žeby nemal niektoré dobré nápady, ale občas to už vyzeralo skoro ako v Orwellovej 1984-ke. Všetko by personálne racionalizoval, vystaval by mestský podnik, kde by zamestnal ľudí z úradu práce a znížil by si plat o 1000 eur. Toto všetko mi príde soo 1998.

 

Stanley Grega

 

Ja ho mám rád, aj keď je vraj bývalý ŠtB-ák. Veď ja keď som bol mladý, tak som počúval No Name. Každý robí chyby. Z jeho rečí o gazdovskom rozume a z jeho rétorického prejavu som mal neraz smiešky v hrdle. Pôsobil ale dobráckym dojmom a vyzeralo to, že si pozornosť určite užíva plnými dúškami. Keď začal hovoriť o tom, že by mesto malo založiť manufaktúru na výrobu zámkovej dlažby, tak som to už nevydržal a išiel som vložiť do mikrovlnky pukance. Viem si ho skôr predstaviť na nejakej recepcii vyjedať s Golonkom a Lukáčom chlebíčky a nie riadiť mesto. Môj skromný predpoklad je, že nezíska ani toľko percent, koľko promile nafúka Jano Slota pri bežnej cestnej kontrole.

 

Pavel Hagyari

 

Prešovský Desperado. Výrok "Nikto ti nedá toľko, koľko ja ti môžem sľúbiť" bude mať raz určite na epitafe. K soľným kúpeľom, dinoparku, operete, metru, olympijskému bazénu či k najväčšej soche Krista v Európe sa tentokrát pridali aj sľuby o celoročnom parku na Delni, Soľnom mestečku a o IT firme z Košíc, s ktorou rokuje o otvorení prešovskej pobočky. Páčilo sa mi ale, že apeloval na to, aby sa pozornosť nevenovala iba dôchodcom, ale hlavne mladým ľuďom, ktorí z mesta utekajú. Nie je sa mu čo čudovať, keďže v počte detí vraj tesne atakuje svojho kamoša Kollára. Vtipné bolo, že keď tento majster antikampaní kritizoval súčasnú primátorku za zlé hospodárenie a pre závratnú výšku dlhu, no moderátor (ktorému určite písal otázky Gábor Grendel) podotkol, že sa dlh za jeho osemročného vládnutia zvýšil 4-násobne. Hm, to mi nevychádza. Samozrejme z talóna vytiahol krízu, bývalé vedenie a takmer aj vládu Ivety Radičovej. Keď však z úradu odchádzal, mesto Prešov bolo druhé najmenej zadĺžené krajské mesto! Dodatočné informácie o predaji mestských pozemkov a dotácií od NDS sa ale zrejme stratili podobne ako 300 strán spisov v kauze Technopol či Dankova rigorózna práca.

 

František Oľha

 

Po zistení, že chce v Prešove MHD zadarmo, mi ihneď napadlo, či to nemôže byť nejaká odlomená vetva z Ficovho rodostromu. Jeho plán ale tkvie v tom, že cestovať zadarmo budú iba obyvatelia s trvalým pobytom v Prešove. No a keď si kvôli tomu zmení trvalý pobyt 3000 ekonomických migrantov, tak sa zvýšia príjmy mesta, z ktorých sa tá MHD zaplatí. Tým pádom sa čiastočne odľahčí dopravná situácia. Kde sa na toto chytá Hlava XXII. Znie to síce dobre, ale mám mierne pochybnosti, či to takto bude aj reálne fungovať. Každopádne vo mne zanechal jeho prejav celkom dobrý dojem, lenže hovoril prakticky o tom istom, o čom jeho protikandidáti. Audit, audit, audit. Aj keď zrejme nemá takmer žiadnu šancu vyhrať, tak sa aspoň trošku zviditeľní, a keď na sebe bude ďalšie štyri roky tvrdo makať, tak možno dostane rozum a odíde z politiky.

 

Andrea Turčanová

 

Istý čas mi pripadalo, akoby v štúdiu stál naprogramovaný robot, ktorému zabudli doinštalovať emočný plug-in a nie súčasná primátorka. Ako správna katolibánka sa v diskusii zameriavala na dôchodcov, ktorých je v prešovských Kauflandoch odlivom mladých ľudí stále viac a viac. Uhýbala sa invektívam protikandidátov ako Neo guľkám v Matrixe, no pár rán utŕžila. Napríklad na otázku, prečo je Prešov v takej zlej finančnej kondícii, odpovedala tak, že situáciu vôbec nevidí tragicky, keďže sme síce najzadĺženejším mestom, ale napriek tomu sme dostali úver 15 miliónov od Európskej investičnej banky pre dobré hospodárenie. Ja len netuším, či ju náhodou nevedú bývalí akcionári BMG Invest. Ale nepodlieham panike, keďže máme vraj ešte niečo odložené v ponožke, čo je fasa. Veď aj ekonomické kapacity typu Uhrík predsa vedia, že investovať sa oplatí hlavne v čase krízy.

 

Ani po tejto diskusii veru neviem, ktorého z týchto siedmich kandidátov 10. novembra zakrúžkujem, no voliť určite pôjdem. A voliť by mohli prísť aj všetci mladí, ktorí Prešov milujú, a ktorým nie je ľahostajné, ako bude v budúcnosti vyzerať mesto, v ktorom budú oni, prípadne ich príbuzní či kamaráti žiť.