V moderných domácnostiach radi šetríme pohybom (do obchodu) a plytváme jedlom (kupujeme veľké balenia). Takto neraz skončíme s pol-kilom "čerstvo" krájanej šunčičky s dneškom, ako dátumom spotreby. Chápeme, že sa musia kryť, veď komu by sa chcelo ťahať po súdoch a platiť mastné odškodné, áno je to proces prevzatý z iných trhov (u nás by ste museli priotráviť mnohočlennú rodinu a bonznúť to do telky aby ste sa dočkali odškodnenia). Problém je v psychologickom účinku toho dátumu dva dni po kúpe síce vyzerá šunka v poho, ale prečo riskovať. A tak ako otvorené mlieko čo bolo v chladničke nejaký ten týždeň a bojíte sa ho otvoriť, po dlhodobejšom pobyte v chladničke, končí šunka v koši.


Dosť bolo neistoty, dosť bolo plytvania (vyhadzujeme pätinu žrádla, zatiaľ čo inde ľudia hladujú) a hlavne dosť bolo dátumu spotreby. Náhodným objavom (skúmali totiž baktérie, ktoré má zbytok ľudstva ťažko v prdeli) totiž vedci našli látku menom bisin. Tento svätý grál všetkých potravinárskych prímesí čoskoro zaručí mäso, vajcia a mliečne výrobky, ktoré majú takmer nekonečnú životnosť. Bisin totiž zabíja baktérie, ktoré zapríčiňujú rozklad jedla ako sú salmonela, E.coli a listeria. Je vraj úplne neškodný, jedlý a nemal by ovplyvniť chuť jedla.


To otvorené mlieko budeme mať asi stále problém vypiť, po tom čo v chladničke sedí nejaký ten rôčik. Študenti z východu si na však na intrák môžu doniesť viac rezňov bez toho aby ich po týždni rozdávali spolužiakom, ktorý sa potrebujú za každú cenu, na pár dní, vyhnúť škole.

 

Čoskoro nám ostanú len uhorčičky, či sójové klíčky, ktoré vyhodíme hnilé z chladničky, bisin totiž na ovo-zel nefičí.


Zdroj