Povedzme si na rovinu – snáď niet zamestnanca, ktorého by neiritovali kolegovia, alebo aspoň isté spektrum kolegov. Po mnohých rokoch v korporáte som v šedi priemeru vypozoroval pár vyčnievajúcich alebo svojských jedincov. Tu je prierez toho, čo som si všimol:


Tvoj cecok – útvar, ktorý ti bol pridelený, aby si ho zaučil, čo je OK, lebo každý potrebuje deň-dva na zaučenie, ale tento je na tebe zaháknutý už tretí rok! Ty netušíš a nikdy sa ani nedozvieš, či tú poloretardáciu hrá, alebo je v jeho základnej výbave už od narodenia. Tvoj cecok ťa zaručene bude vyčkávať na chodbe pred tvojim kanclom práve vtedy, keď budeš 5 minút meškať do práce, aby každý vedel, že ty chuj si si zase nepípol o 7:30. Tvoj cecok sa vydrží na teba zavesiť na celý deň, ale okrem natočených motohodín a nachodených  kilometrov sa  naňho nič užitočné nenalepí a ak aj náhodou niečo pochytí, grandiózne svoju snahu dodrbe nejakým kiksom, ktorý ty (keďže ho zaúčaš od leta 2016) musíš žehliť.


Agent – každý ho má rád, lebo síce nikomu nepomohol, ale ani nikomu neublížil. Je ako tieň, raz za štvrť roka sa zjaví v mailovej komunikácii aby zas upadol do zabudnutia. Do práce nikdy nemešká, u seba v kancli je, keď väčšina útvaru ešte len doma maľuje porcelán v odtieni Sienna brown. O jeho mene sa vie a pár ľudí aj zhruba tuší, čo je jeho náplňou práce. Na firemných akciách a tímbildingoch  sa s ním  ani nepočíta, nakoľko nikam nechodí. Treba podotknúť, že si ho nikdy nevidel ísť na/z WC...


Hučiak – a.k.a megafón patrí k tým menej produktívnym členom, ktorí ale svoju dôležitosť dáva najavo zväčša tým, že raz za čas sa uprostred chodby pustí do hlasného telefonovania, aby každý vedel, že ON VYBAVUJE! Má neuveriteľný talent vycítiť, že sa u jeho nadriadeného rozrastá tušenie, že sa zas zajebáva a tak s najväčším buchotom a pokrikmi obieha kopírky ( s telefónom na uchu) a kopíruje, tlačí, skenuje, telefonuje a hučí, lebo ON KURVA VYBAVUJE!


Spammer – zväčša tvoj nadriadený (nalejme si čistého krabičkového, každý je tvoj nadriadený, jedine ty šéfuješ cecku), kvôli ktorému nestíhaš premazávať mailbox. Hovorí sa, že to on vytlačil poštára Janka na vedľajšiu koľaj. Je to generátor komunikačných matríc, ktorými otravuje každého, 90% dátového trafficu ide cez neho a keď sa ráno došmochleš konečne do toho blázinca zvaného práca, prvý mail, ktorý si nájdeš je od toho magora ešte z predošlého dňa. Hocikedy v priebehu dňa ťa  prepadne s otázkou „či si už videl TEN mejl“ a ty nevieš ani za boha, ktorý z tých 20 mailov myslí (aj tak si čítal len 4, a aj to len Predmet). Jeho častou charakterovou črtou je aj, že ťa dookola otáča s excel tabuľkami, lebo on ich chce prefiltrovať, saldo dať na modro, deficit na oranžovo, rozptyl na purpurovo a porozdelovať do zvlášt súborov Week1.xlsx , week2.xlsx plus na konci mesiaca sumár
tabuliek do jednej veľkej. Spammer si ťa zotročí, nakáže ti tlačiť dokumenty, ktoré si vie vytlačiť aj sám a keď sa ohradíš, že tlačiť sa dá aj z jeho počítača, zasype ťa spŕškou motivačných sračiek o tom, ako funguje stroj, ako sa v ňom točia ozubené kolesá a čo sa stane, ak sa jedno koliesko netočí atď.


Pánbožkár – Flanelka. Tesilky. Sandále. Ujebaný úsmev. Zamatový tón hlasu. Pupáky na ksychte. Brýle s hrubým rámom. Gospel. Batikované tričká. Pičoviny. Treba ešte niečo dodať?


Konšpirátor – vďaka tomuto bazmegovi si pravidelne informovaný o finančných tokoch Juraja Sereša, o nových pokrokoch v miniaturizácií čipov a impantátov, o tom, kde/ako/z čoho uvarili koronavírus,  kto ho vypustil medzi ľudí, pre aký účel, kto riadi Matoviča, kto riadi Pentu, kto riadi Putina... Ak je konšpirátor z Indie, top témov budú antény na Aljaške (HAARP), ktoré spôsobili kučeravosť broskyne  ustarej mamy, neplodnosť Gupky dúhovej v akvárku a výskyt oxidu hliníka v medzilebečnom priestore. Pozoruhodné je, že nikto predtým, až teraz tento jebo zo Skýcova odhalil tie najväčšie tajomstvá fungovania NWO skupiny. Patria sem aj antivaxery. Zradnosť tohto kolegu spočíva v tom, že pokiaľ sa ešte len spoznávate, jeho názory môžu pôsobiť zo začiatku logicky a neteroristicky. Beda však tomu, kto spadne do jeho siete! Ak nie si podlý cynik a neodstavíš ho z fleku, bude dotieravejší ako tvoj cecok, keďže zozačiatku si bol jeho vďačná obeť pošahaných monológov.


Makač – Rešpektuješ ho a ak sa dá, radšej sa mu oblúkom vyhneš, lebo pod jeho krídlami by si na obed zahynul od vyčerpania. Je to makač a podstivec. Do všetkého ide na 100%. On skrátka prišiel do roboty robiť. Ak treba ísť do terénu, on tam už dávno je. Spammer sa ho bojí, vie, že tento bulldozér mu nebude pastelkami vyfarbovať text na hyacintovo ružovú. Keď z HR príde befel, že od prvého končí, ešte v posledný deň naháňa dodávateľov a žiada si preberacie protokoly. Je to stroj na plnenie úloh, i keď často nedocenený.


Zahraničný montér – druh ekonomicky rozhľadeného a na pracovnom trhu zorientovaného
zamestnanca, ktorý ti už minimálne od dvetisíc ôsmeho píli uši tým, že odchádza na zárobky do Nemecka, že tu sa vyžiť nedá a podobne a keď ho naserú, buchne kľúče od firemnej Fábie na stôl a to ešte len potom každý zbadá, akým prínosom bol pre spoločnosť. Behom krátkej trištvrte hodinky ti vymenuje všetky sociálne benefity okolitých štátov, nezamestnanosť v regiónoch, vývoj výšky diét od roku 1973 a všemožne ťa presviedča, aby si išiel aj ty. Jediný problém je, že má gule menšie ako adolescentná andulka (resp. anduliak) a tak od dvetisíc ôsmeho zostáva len pri rečiach.