Jedného pekného dňa som si povedal, že si pustím Karate Kida. Nič moc som nečakal a aj tak som bol sklamaný. O kvalitách toho filmu najviac svedčí to, že ešte týždeň po jeho vzhliadnutí som mal horúčky a bolela ma hlava. Doktor síce tvrdil, že to spolu nesúvisí, ale my dobre vieme, že doktorom sa nedá veriť. Za chvíľu začnú tvrdiť, že očkovaním sa nedá nakaziť alebo podobný nezmysel.

 

V úvode filmu môžeme vidieť mladého Jadena Smitha  (inak starého Willa Smitha syn), aj s jeho matkou. Kde je otec som nezachytil. Možno je vo väzení,  možno ho zastrelili policajti a možno ich len opustil. Naša neúplná rodinka sa chce emigrovať zo Štátov. Ja som zachytil, že niektorí afroameričania už majú dosť rasového útlaku a chcú sa vysťahovať, ale väčšinou sa chcú vysťahovať do Afriky, nie do Číny. Ale zas na druhej strane vieme, ako sú na tom Američania so zemepisom. U väčšiny z nich je úspech, ak sa im podarí na mape nájsť Južnú Ameriku. Vlastne môžu byť radi, že skončili aspoň v Číne, a nie v Stakčíne. 

 

V každom prípade, ani v Ríši stredu Afročíňanom pšenica moc nekvitne. Malý Dre začne baliť nejakú Číňanku. Osobne fakt nechápem, čo na ňom videla, pretože je príjemný asi ako vŕtanie zubov, ale ona sa na neho lepí ako Danko k výložkám. Keby bola trochu staršia, tak si poviem, že na vlastnej koži zistiť, či je pravda to, čo sa hovorí o černochoch. Ibaže ona mala tak 12 a to je primálo hádam aj na sociálne exkludovanú komunitu.

 

No v každom prípade domorodý frajer mladej slečny baliace techniky Dreho tiež moc neoceňuje a nasleduje hodina kungfu, v ktorej Dre plní úlohu boxovacieho vreca. Hehehe, akoby Vietnam Amíkov nenaučil, že s rákosníkmi sa naozaj nemajú ťahať za prsty. Všetci vieme, o čo tu ide, hlavný hrdina na začiatku musí dostať na držku, aby bolo zrejmé, že on je ten podpes (americky underdog), ktorý na konci filmu porazí silnejšieho nepriateľa. Akurát tvorcovia mohli do hlavnej role vybrať niekoho menej nesympatického, pretože malému KarateKidovi prajem každú ranu do zubov, ktorú schytá.

 

Ale nedá mi nespomenúť, že táto scéna je mierne kultúrne stereotypná. To len preto, že je Číňan, musí malý vedieť kungfu? Sakra, ako veľmi by ľudskoprávni aktivisti plakali, keby niekto začal tvrdiť, že každý černoch vie hrať basketbal. To bola rečnícka otázka, odpoveď totiž poznáme – veľmi. Ale keďže Číňania Američania ázijského pôvodu nemajú organizácie, ktoré sa každú chvíľu zavzdušňujú nad domnelými krivdami, nikoho to netrápi. 

 

Na druhej strane vidno, že aj mladý Kwan Cheng Kain rešpektuje isté hranice. Síce Dreho mláti ako žito, ale to škaredé slovo na N nepoužije. Zápas Rangers vs Slavia nám totiž jasne ukázal, že prizabiť človeka je možno zlé, ale oveľa horšie je nazvať afrofína opicou. Lebečná kosť sa totiž zrastie, ale tá traumu z prirovnania k ľudoopovi bude v človeku do konca života. Pokiaľ teda nedostane Alzheimera. Ach, kde sú tie časy, keď sa vravelo, že čo človeka nezabije, to ho posilní. Pre dnešné snehové vločky to už zjavne neplatí. 

 

No ako všetko pekné, aj mlátenie toho malého fagana sa raz skončí a náš malý Afročíňan príde domov. Tam stretne novodobého Miyagiho, a.k.a. Jackieho Chana, ktorý afroameročínskym imigrantom montuje bojler. Popritom mu vysvetlí, že bojlery sú  dobré pre životné prostredie. Už dávno ma žiadne scéna z filmu nerozosmiala. Všetci predsa vieme, že v Číne má máločo vyššiu prioritu než ochrana prírody. Snáď len lov ohrozených zvierat. A ešte možno výstavba uhoľných elektrární. A vlastne aj jedenie surových netopierov.

 

Tento záujem Číňanov o ochranu planéty aspoň vysvetľuje, prečo naša obľúbená ekoagitátorka Greta Thunbergová ešte nenasadla na vzducholoď smer východ a nevyzýva tamojšie deti, aby vstúpili do klimatického štrajku, v piatky nechodili hákovať do továrne na ajfóny a namiesto toho počúvali, aké pokazené detstvo má. A to je možno aj dobre, lebo keby pred čínskym politbyrom začala Grétka rozprávať, že tamojšiu verchušku treba postaviť k múru, zrejme by ju čakala poprava protilietadlovým kanónom na štadióne ešte skôr, ako by stihla povedať How dare you?

 

No ale späť k filmu. Preskočme pár nudných scén. Malého Dreho naháňajú Číňania, on im neujde a to je príležitosť pre Jackieho Chana, ukázať, aký je tvrďák, keď ich všetkých zmláti. Samozrejme, všetkých okrem Dreho, čo je škoda, lebo on ma neskutočne vytáča. Asi sa scenárista inšpiroval tým starým vtipom: išli proti mne traja drsní týpci a ja som bol sám, ale nezľakol som sa a ich vodcovi som vyťal takú, až mu šlabikár z tašky vypadol.  Takže, až nabudúce bude chcieť režisér ukázať, že postava je drsnejšia ako šmirgeľ, mali by jeho protivníci byť vo veku, keď si v USA už môžu kúpiť aspoň brokovnicu, keď už nie pivo, t.j. 14 rokov a viac.

 

Chan si uvedomí, že zabránil tomu, že to otravné decko dostalo na držku, tak sa rozhodne napraviť to a dohodne Dremu zápas s jeho kamarátmi. To je super nápad,  lebo dostať na hubu v nejakej zašitej uličke nie je úplne ono. Oveľa lepšie je dostať na hubu pred divákmi,  aby sa mu potom mohli smiať. Nasleduje ešte nejaký ezoprednes o tom, že kungfu, ktoré sa jeho protivníci učia, je zlé ako Albánska borovička z likérky Drak, ale Chan naučí Dreho to dobré kungfu, ktoré bude fajné  ako vychladená Koniferka.

 

Okej, v tejto fáze filmu som bol fakt zmätený. Volá sa to Karate Kid, takže tam má byť decko a karate, namiesto toho tu máme decko a kungfu?! Názov je zavádzajúci na 50 %. V ďalšom remakeu Karate Kida sa budú dôchodcovia šermovať barlami alebo čo?  Ja naozaj nie som žiaden hnidopich, nesťažoval som sa ani keď skončil Nekonečný príbeh, ale toto je proste moc. To je akoby som si stiahol Two asian students fucked by BBC a sledoval príbeh o tom, ako britský rozhlas používa nekalé obchodné praktiky na vymáhanie koncesionárskych poplatkov od páru mladých Indov. 

 

No späť k téme filmu. Asi všetci vieme, že napriek tomu, že kungfu je tradičný čínsky šport a naši antagonisti ho cvičia od mala, náš malý Amík im všetkým nakope prdele, lebo predsa nie je možné, aby Američania v niečom neboli najlepší. Ktovie, akoby sa cítili, keby pozerali film v ktorom by nejaký imigrant Yankeeov porážal v ich tradičných športoch – baseballe, basketbale a masovej streľbe na strednej škole. 

 

Našťastie má Chan pre malého Dreho tréningový plán, ktorý spočíva v tom, že Dre hodí vetrovku na zem, zdvihne, ju zavesí, zvesí, hodí na zem a tak ďalej dookola. Pretože kungfu je všade okolo nás. Kungfu je v tom, ako vešiame bundu; kungfu je v tom, ako na gauči žerieme čipsy; kungfu je v tom, ako masturbujeme v robote na záchode... Proste všade. Ani som nevedel, že naučiť sa kungfu je také jednoduché Teraz si ešte nájsť pár dní času a bude zo mňa ďalší IPA man. 

 

Samozrejme nesmie chýbať ani meditovanie a krátky tréning na veľkom čínskom múre. To inak dáva dokonalý zmysel, ja keby som niekoho trénoval v nejakom bojovom umení, tak ho tiež zoberiem napríklad na Rysy, ktoré sú síce totálne od ruky, ale za to je tam furt toľko turistov, až sa tam nedá ani pohnúť. Ale aspoň tam má dosť figurantov, na ktorých môže skúšať kop z otočky. Popravde, ešte aj tréning Nea v Matrixe sa mi zdal realistickejší ako toto. 

 

No a ďalej je to rovnaké ako v origináli, teda až na to, že nepoužívajú karate, ale kungfu. Dre všetkým kope zadky, lebo okrem neho nik nemal trénera, ktorý by ho učil donekonečna vešať vetrovku. V semifinále mu jeden z kamarátov hlavného hrdinu zraní nohu, ale našťastie ho Chan vylieči pomocou tradičnej čínskej medicíny. Nie, malý Dre nemusí jesť ani pandie oči, ani tigrie vajcia, ani žraločie plutvy, stačí bankovanie.

 

Inak ja tých tradičných čínskych liečiteľov fakt obdivujem. Už od pohľadu je to ešte väčšia kravina ako akupunktúra, žiadne výskumy nepotvrdili účinnosť a aj tak sa nájdu ľudia, ktorí tomu veria. A hlavne za to platia. Ale zas som začal nadávať na niečo, čo s filmom nesúvisí, tak späť k téme.

 

Záver je neprekvapivo šťastný, placebo liečba zaberie, Dre nakope svojmu nepriateľovi prdel hlavu, vďaka čomu si získa jeho rešpekt. Dokonca aj Dreho čínska priateľka, ktorej rodičia v priebehu filmu zakázali s Drem chodiť, sa k nemu vráti. Aj keď z môjho pohľadu romantická dejová línia medzi nimi dvomi bola ešte zbytočnejšia ako Krajniakova demisia. 

 

No a čo napísať na záver? Ten film bol snáď natočený jedine preto, aby si malý Jaden Smith mohol niekde zahrať. Príbehov o tom, ako slabší porazí silnejšieho, bolo od čias starozákonného Dávida napísaných naozaj požehnane a je ťažké prísť s niečim novým. Ale asi všetci sa zhodneme na tom, že žiadnemu filmu neprospeje, ak do hlavnej roly obsadíme asympatického malého pičusa, ktorý ani nevie hrať. Mne nevadí ten blackwashing, keď sa spravil z pôvodného bieleho hlavného hrdinu Černoch, hoci naopak je to veľký problém. Mne vadí že náš malý Jaden nemá ani polovicu charizmy a talentu starého Vila Kováča. 

 

A podľa toho, čo o ňom čítam na wiki, tak on je čurák aj v osobnom živote. Na jednej strane odhaľuje na internete sprisahania iluminátov a chemtrails, na druhej odporúča deťom, aby nechodili do školy, aby sa tam z nich nestali ouce. Ja teda nie som expert, ale jemu by fakt pár rokov na VŠMU neskutočne prospelo, pretože oproti nemu je ešte aj ten malý autista z Červených pások herecké eso.