Vyslyšiac naliehavé hlasy tunajších komentárov po konečne pozitívnych, motivujúcich a nič nehejtujúcich článkoch, rozhodla som sa konať. Keďže kamenní autori DM dlhodobo nevedia prekročiť  svoj tieň a šablónu štandardného hejtu, využívam svoju pozíciu nezaujatého pozorovateľa a idem do toho. Napíšem antihejt, článok plný hrejivého pozitivizmu a až po okraj naplnený inšpiráciou na tému čo robiť na Slovensku, keď človek nehejtuje. Veď kto iný by vedel lepšie a zasvätenejšie rozdávať pozitivizmus, než jedinec, ktorý roky zvádza boj (úspešne!!!) s endogénnou depresiou.

 

Ale upozorňujem vopred, aby ste potom neboli sklamaní: je možné, že dnes nebude sranda. Nie je nič nudnejšie, ako písať o šťastí. Taká som v poslednej dobe spokojná! OK, a ďalej? V článku o šťastí musíte cynizmus a sarkazmus redukovať na minimum, čo mne osobne ide dosť ťažko, keďže tieto zručnosti som si osvojila už v mladom veku ako spôsob prežitia, ochranný múr pred nespravodlivosťou tohto sveta, citovými zraneniami a bla bla bla... A jedeš, potvoro! Vidíte sami, je to boj, ale pokúsim sa.

 

Takže, moje skromné dôvody na radosť:

 

 

Jedlo

 

Jedlo je nový sex. Kam sa človek pozrie, tam niekto varí, servíruje 7-chodové degustačné menu za 79 Eur/osoba bez nápojov a zdaneného prepitného a bohuje/kristuje v relácii o varení. Mňa ale nejaký Polreich ty voe nerozhádže a nevezme mi úprimnú radosť z kvalitných surovín a dobrého jedla. Intolerancia laktózy, žlčové kamene a nábeh na žalúdočný vred sú zdravý základ, pri ktorom nikdy neviete, z čoho sa budete po skonzumovaní do pol hodiny zvíjať v kŕčoch. Takže keď potom nastane šťastná konštelácia hviezd aj požitých surovín a nezvíjam sa, neviem, čo od radosti a moje srdce aj tráviaci trakt zaleje úprimný vďak. Tak.

 

 

Slnko

 

Preč sú časy, kedy som v lete odmietala vychádzať z domu a v milosrdnom prítmí tmavej izby sa utápala v duševnej sebatrýzni. Keď som notoricky chodila v čiernom a umierala, lebo čierny rolák a teplota 30 stupňov mi pôsobili muky. Nič tak nezaberá na depresívne stavy, ako expozícia slnečným lúčom – to dávno potvrdili nielen britskí vedci, ale aj obyvatelia Škandinávie. Každý Björn by mi určite dal za pravdu. Preto sa pred slnkom viac neskrývam, naopak. Priam ho vyhľadávam a posledné roky sa dokonca dobrovoľne opaľujem. Samozrejme, nezabúdam na ochranný faktor. Safety first.

 

 

Peniaze

 

Som žena, znamením kozorožec (naštudujte si) a mám židovské korene. To vysvetľuje všetko. Môj vzťah k peniazom je vysoko pozitívny, až vrelý. Čo vám budem hovoriť, keď príde na účet výplata, je to jeden z najsvetlejších momentov v mesiaci. Odkedy sama zarábam, moja radosť nemá hraníc. Tá sloboda (limitovaná hypotékou)! Jo, štěstí je krásná věc, ale prachy si za něj nekoupíš.

 

 

Potomok

 

Ja viem, ťažko sa to vysvetľuje, kým nemáte vlastné. Niektoré skúsenosti sú skrátka neprenosné. Ale mať dieťa/deti ako spôsob terapie Vám naozaj doporučujem. Človeka to prefacká, ako máločo. V ideálnom prípade prestanete donekonečna riešiť seba, potom seba, partnera a celkovo všetko nepodstatné. Začnete si vážiť čas, ktorý nemusíte venovať nikomu inému. V tom neideálnom skončíte na titulke NČ s čiernou páskou cez oči a zverejnenými iniciálami ako páchateľ niečoho strašného. Byť rodičom je skrátka úžasné. A nie, nie je to také, ako mať psa. Mala som dvoch, verte mi.

 

 

Zdravie

 

Ako vraví Paľko Koeľo, až keď to stratíš, pochopíš, čo si v skutočnosti mal. Alebo tak nejako. Túto životnú hodnotu si človek uvedomí jednak vtedy, keď naňho osud zošle nejaké tie morové rany (dieťa v nemocnici, chlap doma s chrípkou, zápal okostnice cez víkend atď.) alebo napríklad, keď sa zamestná v zdravotníctve. Ale nie ako riaditeľ neštátneho zdravotníckeho zariadenia, MPH, doporučujem terén! Ideálne nejaké vysoko exponované pozície typu sanitárka na geriatrii, radový sekundár v onkologickom ústave a zdravotná sestra kdekoľvek na lôžkovom. To potom bude díky za každé nové ráno, ako má byť.

 

Úprimne verím, že som vám poodhalila niekoľko nových a netušených pohľadov na to, čo v živote lajkovať a lúčim sa s mojím životným mottom na perách: ak chceš byť šťastný, tak buď!