Lady P je prezývka černošky žijúcej v jednej z najchudobnejších častí Londýna Hackney, ktorá sa len včera stala ďalšou internetovou senzáciou. Na videu, ktoré niekto natočil na mobil a zavesil na twitter totiž s palicou v ruke naloží mládeži rozbíjajúcej na ulici výklady, vykrádajúcej obchody a páliacej autá a motorky približne 46 sekundový monológ. Je tam sama, stojí uprostred zničenej ulice, pred postriekanou stenou a divoko gestikuluje. Video si pozrelo už vyše milión ľudí. 

 

 

Vo videu nadáva mladým ľuďom a vyzýva ich k zastaveniu násilností. Obviňuje ich z toho, že ničia cudzí majetok len aby si dokázali akí sú silní a vytýka im, že sa môžu hanbiť. Vysvetľuje im aj to, že zatiaľ čo iní ľudia pracujú a snažia sa niečo vytvoriť, oni len ničia, pretože sú presvedčení, že na to majú právo.

 

Jej prejav a obsah jej „prednášky“ je natoľko presvedčivý, že sa ju nikto z prihliadajúcich mladých výtržníkov neopováži zastaviť či prerušiť.

 

Pauline Pearce je 45 ročná matka štyroch detí a babka štyroch vnukov. Jej život bol pestrý – bola džezovou speváčkou, didžejkou v komunitnom rádiu. Odsedela si 6 rokov vo väzení za pašovanie kokaínu do Veľkej Británie, no tvrdí, že zločin na ňu niekto nastražil a tvrdil jej, že v zásielke je darček pre jeho známeho. Počas pobytu vo väzení jej zomrela mama. Keď ju prepustili a ona si začala dávať život dohromady, diagnostikovali jej rakovinu prsníka. Aj tú prekonala.

 

ladyp1

 

Po tom, čo jej 18 ročného syna pobodali, začala ako dobrovoľník bojovať proti pouličnému násiliu – chodila do centier gangov a rozprávala sa s mládežou a presviedčala ich, že tento spôsob života nie je v poriadku. Ako tvrdí – títo mladí ľudia potrebujú komunitné centrá, ktoré im pomôžu nájsť stratenú jednotu v súčasnej dobe rasovej a triednej segregácie.

 

Držíme ti palce Pauline! Snáď bude tvoj hlas počuť dosť nahlas!

 

zdroj: The Sun