Ľudia z dediny sú povestní tým, že vedia všetko opraviť, postaviť a zostroja také stroje, ktoré by podľa zákonov fyziky ani nemali existovať, a predsa fungujú. Napríklad keď prefrčí vedľa vás vrak, ktorý ste identifikovali ako tanko motocykel s tromi kolesami a vydáva zvuky ako pri prechode na rýchlosť zvuku, vy sa len čudujete, že sa to celé nerozpadne na atómy po prvých metroch a nezanechá to po sebe taký dym, že z diaľky by si mysleli, že vybuchla atómová bomba.

Ale teraz nebude reč o týchto majstroch, ktorí vedia všetko. Náš homo kutilus sa síce nachádza na dedine, ale nie je to jeho prirodzené prostredie. Svoju životnú púť začal v meste (podobne ako Niekto) a ani mu nenapadlo, že raz bude dedinčan. Ale časy sa menia a už sa mu nepáči tá králikáreň na 10. poschodí s výhľadom do okien muklov žijúcich v protiľahlej králikárni, a tak si kúpi polodokončený dom na dedine. Veď žiaden problém, že nie je dokončený. On je inžinier, technik a ovláda fyziku nielen na základnej, ale aj na vyššej úrovni. Takto sa začala jeho púť dedinčana.

Podľa výskumov britských vedcov je najhorším manželom práve domáci kutil (homo kutilus). Sebavedomie a teoretické vedomosti ho predurčujú na to, aby všetko robil sám. Pravdaže všetko len rozoberie. Rozbabre to ako ženu v posteli – táto fáza mu ide. Ale na dokončenie potrebuje pomoc odborníka.

Homo kutilus si myslí, že na kvalitnú prácu treba kvalitné náradie. Kvalitné je pravdaže najnovší model zo všetkého. Takže má v zásobe miešačku betónu, dve cirkulárky, tri karbofrézky (pre grammarnaciz – nebudem používať pojem uhľová brúska. Jednak Lajosh Shtoor ani nepoužíval karbofrézku, tak ju ani nemohol pomenovať a dvak, na dedine je to karbofrézka a hotovo), osem príklepových vŕtačiek a rôzne sady prístrojov, nástrojov a náradia, ktoré obyčajný smrteľník nielenže nepoužíva, ale ani nevie o existencii daného prístroja. Aj keď daný prístroj použije raz v živote asi na 5 minúť, musí daný prístroj mať. Veď predsa nebude pracovať s nekvalitným náradím.

Svoju obsesiu v najnovších výdobytkoch techniky má ešte z mladosti, keď si kupoval techniku v Tuzexe. Veď nie každý mal dvojkazeťák značky Gold Star a videorekordér značky Daewoo. Potom prvé domáce kino v paneláku, ktoré si nanešťastie nevedel vychutnať, lebo už v polovici hlasitosti sa začali objavovať praskliny v paneli, susedke padal z kredenca rodinný porcelán z čias Márie Terézie a ich jediného syna Jozefa svätého. Okrem toho čokel suseda o tri poschodia nižšie dostal depresiu a začal priberať, ale má aj zápchu, odkedy počul cez tri steny, ako sa potápa Titanic. A to mal šťastie, lebo ja som to videl v kine. Poobede, takže ani pospať som si nevedel, lebo som nebol unavený, ale sedadlo ma tlačilo. Kúpil som si dvojlitrovku koly značky Pepsi a keby bol film o 5 minúť dlhší, tak do tej fľaše vrátim to, čo som vypil, ale vo filtrovanej podobe.

Takže náš homo kutilus v zrelom veku sa ocitne na dedine. Má vysokú školu, manželku, deti a pred sebou víziu, že z tých rozhádzaných zásob stavebného materiálu si postaví dom snov. Manuálnu prácu vykonával naposledy na chmeľovej brigáde, ale nadšenie a ego má ako Dieter Bohlen, keď mu zips na rifliach pricvikol gule a prinieslo mu to milióny. Na rozdiel od Dietera však jeho neodborné zásahy ruinujú rodinný rozpočet. Nanešťastie, to čo pokazí, si chce opraviť sám (veď ego nepustí), tak si to rozoberie a postaví znova. Pre zmenu s inými chybami. Ale je vytrvalý a po troch rokoch stále má dom skoro ako v pôvodnom stave. Veď býva na dedine, pracuje v meste a keď dôjde domov unavený z práce, frustrovaný z debilného šéfa, klientov a cestovania v zápche každý deň, tak má energiu už len na to, aby sa doplazil do postele. Pravdaže víkendy sú v plnom pracovnom nasadení v štýle "čo jeden víkend urobím, ďalší rozoberiem, lebo to nie je dobre".

Keďže stavbárska sezóna je len v lete, tak v zime si začína rozrábať interiérové projekty (hájá jipijipi jéééé). Tak napríklad kuchynská linka je už dosť stará (má asi dva roky), tak si ju vymení. Keďže je technik a pedant, tak všetko pekne pomaličky a sám. Dôsledkom čoho prežíva jeho rodina v bojových podmienkach a na studenej strave ešte aj na Štedrý deň. Ešte dobre, že sa môžu stravovať v práci a deti v školskej jedálni. Začiatkom jari, keďže projekt nenapreduje ani po nakúpení ďalších dvoch vŕtačiek, sady kľúčov a elektronickej pílky, manželka to nevydrží a podujme sa na samovražednú misiu. Objedná odbornú montáž, ktorá ju vyjde asi trikrát drahšie ako ponuka na začiatku, lebo je potrebné odstrániť všetky škody napáchané homu kutilusom.

Podobne to dopadne aj pri ukladaní laminátových parkiet, sadrokartónu a rekonštrukcii kúpeľne. Jeho ego nedovolí, aby mal chyby, takže aj pri zainteresovaní lacnej pracovnej sily na hrubú manuálnu prácu (manželka + deti) ho to vyjde drahšie, ako by to robil najdrahší majster pre štátnu organizáciu. Jeho život je kolotoč skorého ranného vstávania, nadávania na blbcov v kolóne, pestovania si žalúdočného vredu v práci a skúšky odbornej zdatnosti doma. Nervózny myká kútikom oka, starne rýchlejšie ako upír na dennom svetle.

 

Strih. O 10 rokov

Dom je konečne dokončený, párkrát aj prestavaný. Náš homo kutilus sa teší na sabatical, že čo všetko by vedel doma postíhať. Deti mu vyrástli a keďže boli zvyknutí na manuálnu prácu, tak sa dali do sveta, kde tá práca je aj zaplatená a nie pracovať zadarmo doma, lebo keď chceli dajaké peniaze, tak vykladali tovar v Tescu v noci za 3,30 brutto. Napadne ho, že keby bol alkoholikom, tak minie menej peňazí ako vrazil do domu, ale v hlave mu vŕta ďalší projekt (hájá jipijipi jéééé).