Ubytovanie

Ubytovanie na Bali je pomerne v pohode, ak už vopred myslíte na to, že na Bali je proste o MRTE viac hmyzu, lebo je tam furt teplo a zmierite sa, že nejaké chrobáky občas vo vašej izbe budú. Za 60 dolárov (40 eur) sa dá zohnať v pohode 2 posteľová izba. My sme na Bali zvolili tri zastávky – turistické mestečko Sanur, prístav Padang Bai a malý ostrov Lembongan. Odporúčam si vždy vybrať bungalow – malý domček so sprchou – často otvorenou (čo je zábava hlavne vtedy keď ste spálený a sprchujete sa na slnku cez deň, alebo keď idete v noci čúrať a je tropická búrka).

Jeden z naj hotelov v Sanure s výborným pomerom cena / výkon je hotel Laghawa. Je priamo na pláži, vyzerá super staroindonézsky a izba v ňom stojí pri bookingu cez internet len 50 dolárov. https://www.laghawabeach.com

V Padang Bai (malé prístavné mesto viac na severe, odkiaľ sme podnikali výlety do severozápadného stredozemia ostrova (chrám Besakih a najvyšší vrch Mt. Agung) odporúčam nedávno rekonštruované Kerti bungalows - https://www.kertibeach-inn.com/photo-gallery.html. Z Padang Bai chodia rýchle člny aj na malé ostrovy Gili hodné jedno či dvojdňového výletu. Tento prístav je navyše miestom potápačov a šnorchlistov, takže ak si fičíte na takýchto šialenostiach (všetko, čo nie je golf je šialenosť), tak tu sa určite zabavíte – neďaleko sú koralové útesy, potopená americká bojová loď a tiež manty a raje...

2

Tretím ubytovaním ktoré odporučím sú Bali Hai Tide Huts na ostrove Lembongan. Tento hotel síce stojí 90 dolárov, ale v rámci hotelového komplexu máte prístup k neobmedzeným jazdám na banáne za motorovým člnom a veľkému zábavnému pontónu na vode so šnorchľovaním, ponorkou s priesvitným dnom a tobogánom... Vzadu majú schovanú veľkú rodinnú vilku – vypýtajte si na recepcii aj pri bookingu tú – huts so svojimi senovými strechami sú plné komárov a inej hávede (ale tak 1 noc tam bola celkom sranda...).

4

Všetky hotely zabookujete cez internet (napr. booking.com) alebo aj priamo na stránkach hotela. Pozor – v prípade bookingu cez bookovaciu firmu môžete zaplatiť v prípade, že sa rozhodnete z hotela náhle odísť a cestovať ďalej, storno poplatok až do 100 percent – smradi!)

Doprava

Jazdí sa po opačnej strane a pohyblivých objektov je na ceste asi 10x viac, ale ak nie ste úplní automantáci, dá sa to ustáť. Treba si najprv pochodiť vedľajšie a potom sa pustiť na hlavné... alebo možno aj nie. Požičanie mnou už v druhom blogu ospevovanej Suzuki Katana vás vyjde asi na 100.000 rupií (8 aj niečo eur), ale dá sa zjadnať aj nižšie. Slušné auto strednej triedy môžete mať za cca 15 eur na deň... ale tá 15 ročná rozmlátená Katana mala svoje čaro...

Na šoférovanie potrebujete medzinárodný vodičák – vydajú vám ho s dvoma fotkami a kolkami na počkanie na oddelení dokladov na Polícii. Počas šoférovania je potrebné byť pripútaný, tiež sa nemôže telefonovať (a verte mi, nebudete mať ani čas ;). Pri jazde na skútri (okrem ostrova Lembongan, kde podľa mňa ani nie je policajt) je potrebné mať helmu.

Zvyknite si na to, že sa veľa trúbi a trúbte aj vy. Nikto to neberie ako podrypovanie – každý bude radšej upozornený ako zrazený.

Ceny

Aj keď Bali posilnením indonézskej meny a oslabení eura v posledných rokoch podraželo, stále je lacnejšie (miestami až smiešne) ako Slovensko. Spomínal som už benzín za 30 centov či požičovňu auta za 8 eur na deň, poďme sa v tabuľke pozrieť na ostatné bežné veci, čo sa vám na dovolenke zídu. Ceny sú v rupiách a kurz je cca 12000 rupií za 1 euro):

Sarong (šatka) obyčajný 20.000

Sarong prešívaný, zlatý atď... 50.000

Skúter na 1 deň 50.000

Prenájom auta s vodičom na deň (zoberie vás kam chcete, poukazuje vám veci) 100.000

Fľaša vody 1.5L 3.000

Benzín – 1L 4500

Pivo 0,33/0,7 13.000/23.000

Steak 48000

Jedlo v priemernej reštaurácii 40-60.000

Jedlo v drahej reštaurácii 80-100.000

Jedlo na trhu 10-15000

Slnečné okuliare 30.000

3

Predavači budú začínať zjednávanie na cca 5-6 násobku ceny ktorá je reálna, takže na to myslite pri zjednávaní a nikdy nekupujte za prvú cenu. Ak vidíte, že vám predavač je ochotný ponúknuť darček zadarmo – ešte nie ste na najnižšej cene – zjednávajte ďalej! Ideálne je začať niekde na desatine úvodnej sumy, ktorú vám obchodník povie a prepracovať sa k cca jednej pätine.

Kedy ísť?

Ideálny čas na Bali je apríli - júni a októbri - novembri. Je to začiatok a koniec letnej sezóny, kedy nie je až tak teplo (33 stačí, nie? Nemusí byť 40...) a na Bali je menej turistov – čo vám otvára lepšie možnosti na zjednávanie s obchodníkmi a ubytovacími zariadeniami, pretože sa o to viac snaží o predaj a naplnenie kapacít...

Z čoho mám mať nervy?

Bali je hinduistická krajina, takže väčšina ľudí je naozaj milých, ochotných, snažiacich sa vám úprimne pomôcť. Je tam minimálna kriminalita a veľmi sa tam nekradne, samozrejme dovolenkovo-ostražitý je potrebné byť stále. Menším problémom je malária, žltačka a besnota. Malária síce priamo na Bali „vraj“ nie je, ale je rozšírená na priľahlých ostrovoch Sumatra a Jáva. Opice v lese a túlavé psy môžu mať besnotu, takže je vhodné sa zaočkovať. Odborníci však vravia, že tieto zvieratá besnote rýchlo podľahnú, takže sa našťastie nešíri až tak rapídne. No a očkovanie proti žltačkám sa vám zíde tak či tak. Na prípadné žalúdočné problémy (vodu z vodovodu však nepite každopádne...) použite skôr lokálne lieky – sú namiešané na lokálne problémy a zaberú lepšie. Navyše niektoré používajú aj v EU paranoidne zakázané látky, takže si prípadne môžete zadarmo uhnať aj príjemnú psychodelickú zábavku..

Tak. To je všetko. Teraz si už môžete ísť zabookovať letenku. Ak to urobíte dostatočne dopredu, bude vás stáť okolo 900 eur. Tak načo ešte čakáte?

Bežte sa zBaliť!