Kedže veľa z vás čítalo moje dobrodružstvá so zatajeným dychom a stiahnutými polkami, rozhodol som sa napísať poslednú časť.

 

Priznám sa, že za 5 dní veľa vody v Moskve nenamútite. Teda možno aj áno, ale nesmeli by ste byť každý večer na šalát. Obehať tie hlavné pamiatky zaberie človeku možno dva dni. Ja nie som nejaký znalec pamiatok, ale moja šarmantná spolucestovateľka mala ober zoznam, tak ma to neminulo. Jediné, čo ma úprimne zaujímalo, bolo múzeum vojny, Uljanov v tom jeho akvárku a také tie smiešne vežičky na červenom námestí. Kedže som ľudomil, tak vám dám dobré rady, ktoré sa isto zídu viac ako bedeker. V prvom rade si NIKDY, NIKDY, NIKDY nedávajte Slovenskú sporiteľnu. Cestujem veľa (no jó, zase se chlubí) a snáď sa mi ešte nestalo, že by som nemal problém s kartou. Tu je otázka, prečo som ju nezmenil - preto lebo. Ja som si pred cestou vymenil nejaké dengi už tu v Slovakistane, konkrétne v Sper(mo)banke a ich super kurz jedna k jednej som hneď trpko oľutoval. Hlavne, keď zistíte, že aj Ilja niekde v podchode vám dá lepší kurz.

 

V Moskve sa pohybujte najlepšie metrom. Ako som už spomenul, dovezie naozaj všade a jedna cesta stojí v prepočte (r. 2014) okolo 90 centov. Okrem pešibusu a metra som nepoužil iný spôsob dopravy. Taxíky ani neodporúčam, vzhľadom na to, že v centre vznikajú kolóny dlhé presne miliardu kilometrov.

 

Ubytovanie si najlepšie rezervujte dopredu a nech to má čo najlepší rating. Welcome to Moscow, povedal šváb. Veľa starostí si uľahčíte, ak personál bude vedieť aspoň trošku po anglicky.

 

Strava je pre mňa kľúčovým elementom každého výletu. Poznám veľa cestovateľov a 99% sú unesení zahraničnou kuchyňou (fejkujú to), neobyčajné chute a bla bla. Ja sa priznám, že v tomto som totálny sedlák, keď nemám ráno rožok s maslom a šunkou, tak tá krajina je odsúdená na zánik. Rusi sú v gastre sedloši ako my, tak sa toto všetko dalo zohnať. Stravovanie v reštaurácii nepripadalo do úvahy, lebo tie ceny boli neskutočné. Keď si v hlave robíte trojčlenku, či po tejto večeri ostane na vodku, tak odpoveď je jasná. Našťastie mám celkom veľkú rodinu, sme rozlezení naozaj po celom svete, tak sme skočili pozrieť môjho strýka (Mc)Donalda. Pamätám si hoax o tom ako v Rusku chcú zrušiť mekáče. Podľa gazilióna ľudí, čo sa tam stravovalo naozaj v akúkoľvek dennú hodinu, si dovolím tvrdiť, že ak to spravia, do rána tam majú revolúciu. SKAZENÁ ZÁPADNÁ KUCHYŇA vs BORŠČ 1:0.

Nech ale naozaj nevyzerám, že mi slama trčí z gumákov, mal som miestnu pochúťku v ich fastfoode. Neviem ako sa to volalo, ale je to pečený zemiak, do ktorého dajú maslo a syr. Je to naozaj chutná sranda, na opicu jak pohladenie. Miestni si do toho dávajú aj šalát a klobásu. Šmakocinka.

 

Čo sa týka cien, ak tam ozaj nekupujete byt, tak to nie je vôbec také zlé, ako ma strašili doma. Reštaurácie boli drahé, ale ako mi povedala sestra, ktorá tam je už dva týždne, tak sa dá nájsť aj lacno, ale nehľadajte v okolí Kremľa, pochopiteľne. Fastfoodove ceny boli o kulinček drahšie ako u nás. Vodku kúpite len v špecializovaných obchodoch (stále sa bavíme o centre a širšom centre) a cena bola okolo 7-8 eur za 7 decku. Pivo - ceny ako u nás, ale výber nepochybne väčší. Topka sú litrové plechovky. Ceny za vstup do pamiatok sú od eura do max. 5 éčiek, ale zas to múzeum vojny bolo naozaj super. Už pri vstupe človeka privíta víťazný oblúk, obrovský obelisk a naozaj veľmi čisté a upravené okolie. Ak ste maník do armády, tak budete slintať blahom.

 

Posledný hint, ak máte let z Vnukova s tým, že musíte prečkať noc na letisku, kúpte si bocu vodky. Jednak tam nie je free wifi, subway pečivečko je za 9e  a lavičky sú síce železné, ale aspoň je medzi každým miestom železná zábrana, aby vás náhodou nenapadlo si ľahnúť. Raz darmo, ruský človek má byť vždy v strehu. Ale aby som furt nepindal, treba ísť do Kremľa, ten je naozaj pekný. Nabudúce si povieme, ako som zobral mamku do Rumunska. до свидания!