V Nemecku čaká na Slovákov asi milión voľných pracovných miest a ďalšie stotisíce sú už dostupné aj v Rakúsku. Preto sa len niekoľko dní po otvorení pracovných trhov v týchto krajinách začína hovoriť o migračnej vlne. Z Bratislavy ani Košíc síce neostanú mestá duchov, no podľa odhadov personalistov by mohlo za prácou odísť 150 až 200 tisíc ľudí.

 

Dobré šance uplatniť sa majú odborníci z rôznych oblastí, ale žiadaní sú aj remeselníci. Ak by som bol IT špecialista, elektrikár, zvárač, maliar alebo tesár, určite by som sa trochu poobzeral po ponukách a prehodnotil svoje možnosti. Ale pozor na nároky ohľadne jazykových schopností. Po habkajúcich mumákoch Nemci ani Rakúšania príliš netúžia.

 

Dobré správy však mám nielen pre tých, ktorí chcú dať Slovensku zbohom. Šťastie sa usmialo tiež na ľudí, čo tu ostanú, pretože silná konkurencia zahraničných zamestnávateľov donúti aj naše firmy trochu viac si vážiť svojich otrokov. V sektoroch s veľkým odlivom odborníkov tak môžu Slováci očakávať vyššie platy. Škoda len, že niektorí z nás sú odborníkmi akurát na prdenie do gauča a vypisovanie po internetoch.