Pokiaľ fundamentálne čítate Bibliu, nie je vlastne úplne jasné, kedy bola stvorená prvá žena. Pretože v Genesis 1:27 sa píše "Boh stvoril človeka na svoj obraz; na Boží obraz ho stvoril. Stvoril ich ako muža a ženu." V druhej kapitole sa opäť opisuje stvorenie ženy, tento raz z Adamovho rebra (Genesis 2:18-25).

Tento nesúlad je všeobecne vysvetľovaný spôsobom vzniku Biblie, ktorá je, hlavne v starom zákone, vlastne zmesou mnohých príbehov a povestí. Medzi vznikmi zdrojových textov príbehov prvej a druhej kapitoly Genesis mohli byť totiž stáročia.

Niektorí učenci sa ale nenechali odradiť. Aby dali Biblickému textu väčšiu logiku, objavila sa Lilit. Lilit, ako prvá Adamova žena sa spomína v niekoľkých zdrojoch, napríklad Sirachovej Abecede (Alphabetum Siracidis) alebo vo Zväzkoch z mŕveho mora. Obe sa datujú približne k druhej polovici prvého tisícročia po Kristovi. Teda o dosť neskôr, ako vznikol starý zákon. Pretože prvý zdroj sa označuje za satiru a pôvod zdroja druhého je kontroverzný, je celý mýtus o Lilit skôr zábavným rozšírením pôvodnej mytológie.

Tu je jej príbeh:

Jedného dňa Boh stvoril prvých ľudí: muža a ženu - Adama a Lilit. A stvoril ich spolu, z jednej zeme.
A tak si Adam a Lilit spolu žili. Lenže Lilit odmietala Adama poslúchať. A tak sa ultimátny Beta samec Adam šiel sťažovať Bohu.
I Boh pravil: "Lilit, poslúchaj svojho manžela, pretože on je muž a Ty ho máš počúvať, lebo si žena."
A Lilit na to: "Hej, a to prečo, akože? Sme stvorení rovnocenne, v jeden okamih z tej istej zeme!"
I Boh pravil: "Nediskutujem Lilit!"
"Nie, ja nediskutujem. Daj si toho úbožiaka do kopy. Furt iba fňuká. Takého chudáka ja nemienim poslúchať." opáčila Lilit.
I Boh sa rozzúril: "Tak a dosť Lilit! Bež do prdele! Vyháňam Ťa z raja!"
"Nie, Ty bež do prdele!" Lilit ukázala Bohu prostredník a šla si po svojom.

"Čo budem teraz robiť?" bedákal Adam. "Kto mi podrží?"
"Nefňukaj, stvorím Ti subinku."
"Budeš potrebovať pomôcť?" trochu sa rozjasnil Adam.
"Nie, iba Tvoje rebro."
"Bože, ja Tvojim vtipom niekedy vôbec nerozumiem." zmätene krútil Adam hlavou.
Boh sa ale nesmial.
Adam sa tiež nesmial.
Adam naprázdno prehltol.

Medzitým si Lilit nabalila Samaela, anjela smrtil. Samaelovi neprekážal otvorený vzťah. Lilit sa potom zapísala do dejín ako sukuba - hriešna zvodkyňa chlapov. Ona a jej dcéry potom založili niečo ako prvý verejný dom v existencii sveta.

A tak vidíte, že Boh sa zastal svojho úbohého stvoreného chlapa voči emancipovanej žene, ktorú radšej vyhnal. Adamovi potom vyklonoval submisívnejšiu ženu. Eva bola taká jednoduchá ženská, čo iba s priblblým úsmevom prikyvuje na každú kravinu, čo jej muž povie. Občas oškrie auto, občas vytopí kúpelňu, občas spáli cestoviny. No raz sa tá jej nešikovnosť prejavila tak, že zjedla banán zo zakázaného stromu a uvrhla tak celé ľudstvo do večného zatratenia.

A to je normálny príbeh, normálneho, jednoduchého chlapa. Ktorý si môže vybrať silnú ruku emancipovanej ženy, ktorá ho bude stále komandovať, alebo si radšej bude s jednoduchou ženskou, ktorá mu zasa pravdepodobne doserie život svojou neschopnosťou. Vyberajte múdro.