Zrejme nič tak nerozdeľuje čitateľskú obec a milovníkov kníh ako rozprava, či sa mala Madame Bovary zabiť už na strane 20 alebo až na konci knihy či sú lepšie papierové alebo elektronické knihy. Bez pochýb vyhrávajú obhájcovia kníh papierových - a niet sa čomu diviť. Kto pravidelne číta, má rád vôňu novej knihy, dotyk papiera, ako nové stránky praskajú pri otáčaní … a ja im dávam za pravdu, toto nenahradí nič, žiadna elektronika. Aj preto som dlho váhala, či si čítačku elektronických kníh kúpiť alebo nekúpiť. Nakoniec to dopadlo tak, že som si čítačku pred dvoma rokmi zaopatrila a dnes vám trošku poodhalím veci, ktoré si možno neuvedomíte, kým čítačku dlhšie nevlastníte.

 

Knihy sú skladné

Pri čítačke, ktorá je len o trochu väčšia ako bežný smartphone, nemusíte premýšľať, čo s knihami. Nepotrebujete police ani žiadny úložný priestor. Ak sa frekventovane sťahujete, často cestujete alebo sa presúvate z miesta na miesto z rôznych dôvodov, je praktickejšie nosiť čítačku ako niekoľko kníh v batožine. Čítačka sa ľahko nosí v kabelke (uff, pri tomto si vždy spomeniem na paperback Pilierov zeme, na ktorý bola potrebná extra kabelka) a zmestí sa aj do vrecka na pánskych nohaviciach či teplákoch. Dnešné čítačky majú kapacity v rádoch GB, pričom jedna kniha má veľkosť okolo 1 MB, takže jednoduchá matematika vám dá, že sa do čítačky zmestí … hm … pokok.. veľa kníh.

 

Knihy sú vždy poruke

Obojsmerná cesta z metropoly Moravy do metropoly Šariša trvá približne jednu priemerne dlhú knihu. Občas sa mi teda stáva, že knihu vcucnem už počas cesty. Ak to tuším dopredu, knihu si kúpim elektronicky už pred cestou a pošlem do čítačky, ak ma táto udalosť zastihne nepripravenú, ďalšiu knihu si kúpim cez appku v mobile a pošlem do čítačky, alebo knihu kúpim rovno z čítačky pripojenej na wifi. Doručenie e-knihy trvá zopár sekúnd až pár minút.

 

Možnosť čítať aj po tme

Väčšina moderných čítačiek má zaujímavú fičúrku zvanú podsvietenie. Čítať sa teda dá všade - aj tam, kde je tma, alebo kde je nedostatok svetla na čítanie. Jas si môžete ľubovoľne nastavovať podľa potrieb rovno v čítačke. Samozrejme, takéto čítanie po tme s podsvietením asi nebude úplný wellness pre oči, stavím sa však, že neškodí viac ako čumenie po tme do kompu alebo telefónu.

 

Elektronické knihy sú lacnejšie

Je síce potrebná prvotná investícia do čítačky až do výšky cca 11100 PHP, no v konečnom dôsledku sú e-knihy lacnejšie. Niektoré sú oproti papierovým verziám lacnejšie až o 50%. Alebo 100% ak si kupujete knihu z torrentov

 

Možnosť prečítať si knihy, ktoré sa u nás veľmi ťažko dajú/nedajú sa zohnať

Už sa vám možno stalo, že knihu, ktorú ste si chceli objednať zo zahraničia, nebolo možné doručiť na Slovensko, alebo to stálo také prachy, že by ste museli predať babičku aj so zubnou protézou. Tento problém môže vyriešiť práve čítačka - za poštovné neplatíte, doručia vám to do čítačky a máte knihu ihneď.  Zas to má aj temnú stránku - nie každá kniha vyšla aj v elektronickom formáte.

 

Tých (ne)výhod je trocha viac, ale už vám ďalšie neprezradím, lebo nebudete na Vianoce prekvapení. Každopádne knihy mám rada hlavne papierové, avšak až som si po čase zvykla na čítačku, zistila som, že sa rovnako dajú mať rady aj knihy elektronické.