Taliansko zverejnilo prvé štatistiky, týkajúce sa koronavírusu. Roberto Fico si zahral na bubny v centre Ríma a premiéra Peppyho naháňala svorka paparazzov. O jeho fotografie v plavkách bola bitka medzi časopismi, víťaz za ne zacáloval tisíce.   

 

A je to tu, Taliansko zverejnilo prvé (provizórne) štatistiky, týkajúce sa koronavírusu, vypočítané na základe vzoriek od 64 600 vybratých občanov.  

Zdá sa, že čínska sviňa je v obehu v oveľa väčšom množstve ako sa zdalo. Celkovo sa 2,5 percenta populácie stretlo s covidom a vyvinuli sa u neho protilátky, pričom pozitívnych nálezov je v skutočnosti šesťkrát viac než ich bolo oficiálne diagnostifikovaných od februára do júna (čo predstavuje jeden a pol milióna ľudí). Trochu viac ako štvrtina (27,3 percenta) z tých, ktorí majú protilátky, nemalo vôbec žiadne symptómy.

Najpostihnutejšia je Lombardia, v Bergame prišlo do styku s vírusom až 24 percent občanov. Najčastejšie sa nakazili v lekárskom prostredí, v reštauračných zariadeniach a v rodine medzi sebou. Stále nie je jasné, ako dlho sú protilátky účinné.

Dobrou správou je, že v Taliansku začnú 24. augusta testovať na prvých 90 dobrovoľníkoch svoju vlastnú vakcínu. Lebo tou ruskou by som nezaočkovala ani korytnačku.

 

Bocelli vo väzení

Aj u nás sa písalo, ako na konferencii Salviniho strany vystúpil svetoznámy tenor Andrea Bocelli a posťažoval sa, že sa obmedzeniami počas karantény cítil urazený a ponížený.

V jeho veku ostať doma predsa nebolo zdravé, potrebuje vitamín D. „Aj tak mám o celej pandémii vážne pochybnosti. Ja poznám veľa ľudí, ale nepoznám nikoho, kto skončil na intenzívnej terapii,“ uzavrel svoju reč ultimátnym triumfom, (načo sa mi vybavil možný protiargument istého Bohumila Stejskala). 

Viete si predstaviť, aký shitstorm sa strhol na nete. Bocelli dostal taký sprdung, že sa musel verejne ospravedlniť, a i napriek tomu sa zdá, že množstvo ľudí sa chystá bojkotovať jeho cédečka, koncerty, ba aj vystúpenia v telke.  

Aby ste mali predstavu – ten chudáčik musel dva mesiace stráviť vo svojej vile, ku ktorej patria lesy a lúky o rozlohe 140 hektárov, kde sa od rána do večera preháňa na svojich koňoch a keď sa pri tom spotí, skočí rovno do bazéna. Tak, ako skočil, keď sa dozvedel, že mal pozitívny test (našťastie bol asymptomatický).

   Väzenie Andreu Bocelliho

 

Ryanair dostal výstrahu

Iste ste zaregistrovali, že počet infikovaných už zase všade stúpa. V čase, keď toto píšem, Taliansko sa v rebríčku stále drží dole, aj keď situácia nie je celkom ružová. 

Priemerný vek nakazených klesol na 40 rokov, pretože starší sa chránia, kým mladší žúrujú, ožierajú sa a serú na masky.

A tak krajina (s 35 tisíc obeťami) postupne sprísňuje opatrenia. V milánskom metre bez akéhokoľvek varovania rozdávajú pokuty 400 eur nielen tým bez masky, ale aj tým, ktorí ju majú pod nosom. Na mnohých plážach hliadkujú carabinieri a vojaci; z megafónov neustále upozorňujú ľudí, aby dodržiavali vzdialenosti. Surealistické... 

Ryanair, ktorý opakovane porušil talianske sanitárne normy a nedodržal odporúčanú vzdialenosť medzi sediacimi pasažiermi, bol varovaný, že ak to okamžite nenapraví, riskuje pozastavenie všetkých letov na Apeninskom polostrove. Tým spoločnostiam, ktoré vedia zabezpečiť bezpečnosť častou výmenou vzduchu, boli udelené výnimky. Taliani stále bazírujú aj na tom, že cestujúci vo vlakoch musia sedieť v metrovej vzdialenosti od seba.

Nemali by toto náhodou byť celoeurópske normy???

No a minister zdravotníctva s priliehavým menom Speranza (Nádej) sa nespolieha na duchov svätých, ale neustále vyzýva všetkých, aby dodržiavali tri základné pravidlá: MASKY, VZDIALENOSŤ a UMÝVANIE RÚK. 

 Signor Nádej

 

Kristus v hlbinách mora

Teraz to bude zase trochu o politike, sorry, ale momentálne sa nikde nič nedeje...

Taliansky premiér je do neba vynášaný španielskou i francúzskou tlačou (Macron asi nebude happy) za to, ako zvládol pandémiu i ako zabojoval na summite. Dôveruje mu 63 percent občanov, a tak nečudo, že Salviniho zhrýza žiarlivosť. 

  Conte mi ukradol budúcnosť!

 

„Tie plátky ho toľko ospevujú, akoby mu chceli postaviť sochu namiesto Krista hlbín,“ vyjadril sa posmešne (a ja sa konečne môžem rozpísať aj o niečom inom).

Cristo degli abissi je 2,5 m vysoká bronzová socha Ježiša na dne mora asi 20 kilometrov od Janova, v zátoke San Fruttuoso. Ponor k nej patrí k najvyhľadávanejším výletom na ligúrskom pobreží, no za pekného dňa ju vidno i zhora.

V mestečku Camogli, ktoré sa nachádza najbližšie, sa každý rok v júli koná spomienková ceremónia na pamiatku obetiam mora. Večer o pol desiatej sa rozoznejú zvony a zhasnú všetky svetlá. Z opátstva San Fruttuoso vyjde tichá procesia so sviečkami a kráča až na pláž. Tam kňaz nastúpi do loďky a pomaly sa plaví k soche, aby vykonal obrad požehnania mora. Sprevádza ho množstvo ľudí v kanoe a malých člnoch, pričom celú scénu osvetľujú iba fakle v ich rukách... 

Musí to byť čarokrásny sprievod a keďže v posledných rokoch navštevujem rôzne sviatky, dúfam, že sa tam raz dostanem.

  Kristus hlbín 17 metrov pod morom

 

Zelený tlčhuba

Minule sa niekto v diskusii cítil dotknutý tým, že Salvini bol označený za parazita. Taliani o ňom určite vedia viac ako my (a ja ich len citujem).

Je všeobecne známe, že dotyčný nikdy nedokončil vysokú školu a rovno sa dal na politiku, jeho jedinou naozajstnou prácou bolo brigádovanie vo fast-foode počas štúdia. V posledných rokoch navštevuje všetky možné regióny a mestečká v podstate preto, aby sa tam nažral a urobil si selfíčko.

  „Bodaj ti zabehlo“, komentoval ktosi

 

Má viacero prezývok, jednou z nich je Cazzaro verde (Zelený tlčhuba - zelená je farbou jeho strany) - strašne ju neznáša, aj sa kvôli nej súdil s novinárom, ktorý ju vymyslel, ale prehral. V priebehu pár dní je totiž schopný zmeniť názor doslova na všetko a urobiť presný opak toho, čo ešte včera sám hrdo hlásal.

Len jeden čerstvý príklad: I napriek kritike zo všetkých strán aj v súčasnosti neustále organizuje protesty a zhromaždenia, na ktorých sa s ľuďmi fotí telo na telo a bez rúška. Proste somár, rovnako ako tí, čo si s ním tie selfíčka robia. Keď ho v uzavretom priestore požiadali, aby si nasadil masku, odvetil: ,,Nedám si ju a budem aj naďalej každému podávať ruku! Zdraviť sa lakťom je koniec ľudskej rasy.“

  Dúfajme, že to Salvini nechytí, viete, koľko ľudí by nakazil?!

 

Dlabal aj na sestričky, ktoré na FB spustili kampaň proti nemu: „Vážený senátor Salvini, my na rozdiel od vás masku nosíme, pretože sme videli, čo spôsobuje koronavírus.“ 

Ešte 2. augusta na akejsi schôdzi povedal malému chlapcovi, aby si pokojne sňal rúško, ale už o 24 hodín neskôr v televízii prekvapujúco vyhlásil: „Ľudia, používajte hlavu, dodržiavajte vzdialenosť a noste masky všade, kde treba!“

Nuž, zrejme si pozrel najnovšie prieskumy verejnej mienky, podľa ktorej jeho obľúbenosť stále strmhlav padá dole...

 

  Vandali poškodili Salviniho sochu

Mimochodom, vedeli ste, že začínal ako komunista? Dnes stojí na opačnej strane, kamoší sa s Berlusconim a sociálne centrá, z ktorých vzišiel, by najradšej nechal vybagrovať a ich členov zmlátiť obuškami, lebo „ich možno podporuje Camorra“.

 

  Mladý komunista Matteo Salvini

 

Obvinenie premiéra

Teraz, keď mu horí pod zadkom, sa v jednom kuse snaží torpédovať premiéra.

Najprv vyhlásil, že vláda chce predĺžiť výnimočný stav, preto po krajine naschvál rozsieva migrantov s koronou. (V posledné týždne sa do Talianska valili najmä Tunisania a Conte po telefonáte s tuniským prezidentom uistil, že títo ľudia, ktorí prišli načierno za prácou, budú vrátení do vlasti). 

Potom premiéra obvinil, že dal bezdôvodne do karantény celý štát, hoci existujú dôkazy, že sám Zelený tlčhuba v marci požadoval jeho kompletné uzavretie. (Conte následne zverejnil zápisnice z porád, z ktorých jasne vyplynulo, že vláda konala na základe lekárskych a vedeckých odporučení a urobila dokonca viac ako mala, čím zachránila mnoho životov).

Obvinenie proti Contemu, týkajúce sa červených zón, bolo podané aj na rímsku prokuratúru, ktorá oznámila, že nenaplnilo skutkovú podstatu a celý prípad archivovala. 

Samotný premiér ako nepolitik má tieto nechutné hry totálne v paži a nikdy sa k nim nevyjadruje. Keď ho ešte v minulosti ľudia na ulici žiadali, aby Salviniho zničil, vyjadril sa, že nie je vo vláde aby niečo ničil, ale aby niečo vybudoval. 

  Salvini a Meloni

 

Covid Bonusgate

Salvini sa okrem toho neustále rozčuľoval, že nie všetci dostali včas vládou sľúbenú finančnú podporu počas karantény. Možno aj preto, že ju namiesto nich dostali tí, ktorí na ňu nemali nárok – zrazu sa zistilo, že o peniaze si požiadalo aj päť členov parlamentu, chudáčikov chudobných, ktorí poberajú cca 10 000 eur mesačne a sú najlepšie platenými zástupcami ľudu v Európe.

Škandál jak sviňa!  

Salviniho prvá reakcia? „To je totálne klamstvo, ktoré si vymyslel Conte, aby odvrátil pozornosť od červených zón!“

Vyberte si, komu veríte. Dvaja z poslancov sú z Ligy. Andrea Dara tvrdí, že na podporu mal právo, lebo je spoločníkom v akejsi textilnej spoločnosti. Elena Murelli počas krízy vyvreskovala, aká je hanba, že nezamestnaní dostanú len takúto almužnu, ale to jej nezabránilo v tom, aby si tých mizerných 600 eur aj sama nenárokovala. Obaja boli ihneď suspendovaní, ale vyšetrovanie pokračuje a ukazuje sa, že o covid bonus si zažiadali i mnohí straníci z regionálnych štruktúr.  

 

Peppy zariadil aj dúhu

Conte-mánia stále pokračuje, a tak, ako sme si kedysi z časopisov vystrihovali našich obľúbených spevákov a lepili ich do albumov a na steny, tak si teraz baby vystrihujú jeho.

 

 Album s Peppym

 

V podstate všetko, čo Peppy urobí, skončí na nete a je to komentované odpredu i odzadu. V rámci charity na podporu detí so zdravotným postihnutím sa s kolegami zastavil na námestí, kde mu ponúkli pizzu „Dekrét“, a potom si zahrali na bubnoch. Ten vpravo je predseda Poslaneckej snemovne a má dosť blbé meno – Roberto Fico.

 

 

Už som spomínala, že počas karantény bol dokončený most v Janove, potom ho testovali a teraz sa konalo slávnostné strihanie pásky. Bol hnusný, sivý deň a lialo, ale keď prišiel Peppy, prestalo pršať, vyšlo slnko a nad mostom sa zjavila nádherná dúha...

 

 

Uvidíme, čo sa stane, ak tam opäť príde čerešňožrút Salvini vysvetľovať, ako fungujú tie metánové panely...

 

Penis na obed

Príťažlivosťou pána premiéra sa zaoberal už aj časopis Vanity Fair. Neprišli na nič nové, lebo na rozdiel od Macrona, ktorý vraj na seba patle krémiky aj mejkap a len za prvých sto dní svojho úradovania minul 26 tisíc eur na vizážistku, Peppy je proste pekný muž, dandy odvedľa so zdravou dávkou sebadôvery. 

No obzvlášť vyzdvihli jeho čierne, mierne prešedivelé vlasy, jamky, ktoré sa mu tvoria, keď sa usmeje, psí pohľad a „ofinu, ktorá sleduje pohyb vetra, ale vždy v rámci istej normy.“

Myslím, že sa trafili, lebo jeho princezné, contesse a dievčatá sa nad ňou naozaj rozplývajú:

- ach, tá šibalská ofinka!

- tá ofinka je fakt pornografická

- to je proste ofina statement 

 

  Ciuffo statement (čítaj čuffo)

 

Rozhodla som sa, že vás v každom článku naučím aspoň jedno talianske slovo. Len, prosím vás, všade, kde sú dve rovnaké písmená, čítajte DVE písmená. Moja kamoška, ktorá si namýšľala, že vie po taliansky, chcela povedať, že jedla na obed penne (péNNe), teda cestoviny, ale namiesto toho povedala, že mala pene (péne), teda penis.... Nemusím vám hovoriť, že Taliani od smiechu padli pod stôl.

 

Paparazzi na love

Baby si všimli, že na otváraní mosta v Janove bol Peppy červený ako paprika... a keďže sa o ňom cez víkend nepísalo, poňali podozrenie, že ich miláčik si doprial malý oddych dakde pri mori a boli nešťastné z toho, že ho pri tom nik nezvečnil v plavkách.

Ale už v pondelok bola do obehu vypustená správa, že paparazzom sa pána premiéra s priateľkou na pláži vyfotiť predsa len podarilo. O zábery bola medzi redakciami bitka, víťazná vraj za ne dala majlant. Mali vyjsť v stredu. 

Bohužiaľ, kúpila ich Diva e Donna, časopis, známy takým mohutným photoshopovaním, že je obvykle problém spoznať osobu na obálke – keď jej totiž vymažú všetky vrásky a upravia nos, ústa a bradu, kompletne stratí osobnosť.

No a tak premiér síce omladol o 20 rokov, ale zato sa na seba vôbec nepodobal a boli dohady, či to vôbec je on; a pani skoropremiérovej záhadne zmizla dlhá brada  Baby boli sklamané...

 

Peppy ako trendsetter

No a potom prišla tá chvíľa. Zjavilo sa video, kde sa počas dákej akcie Peppy, sediaci za stolom, v jednej chvíli natiahol po džbán s vodou a... najprv nalial do pohára vedľa sediacej pani, potom sebe.

Baby na nete boli z tohto (u nás celkom obyčajného) gesta totálne, ale naozaj totálne hotové, ospevovali jeho galantnosť, mužnosť, nehu, výchovu a dobré spôsoby - a ja som žasla.

Spomenula som si na to, ako som v Taliansku čakala, kým mi muž naleje a u Talianok som preto - ako žena, túžiaca po obsluhovaní - získala prezývku Princezná. Ako mi neverili, že u nás je to pravidlom a chlap, ktorý to neovláda, nemá šancu. Presviedčali ma, že naši muži nás tým ponižujú a urážajú. Že ony by si to nikdy nenechali. A zrazu im to nevadí. Stačí, aby to urobil on, ich srdca šampiňón, a už je to v móde, už je to povolené. Zrazu chápu, že Peppy tú ženu nijako neurazil. Že je to proste milé gesto.

Peppy je skrátka trendsetter a ja veľmi dúfam, že vďaka nemu sa vzťahy medzi pohlaviami na Apeninskom polostrove opäť dostanú do normálu, kde sa muži nebudú báť byť mužmi a ženy ženami...