Neopúšťaj sa! Veľmi obľúbená fráza môjho dlhoročného kamaráta, ktorá sa stala mojou životnou filozofiou a mementom na jeho osobu. Skrýva v sebe veľmi jednoduché a jasné posolstvo o tom, že svojimi nárekmi a dlhosiahlymi opismi neexistujúcich problémov už privádzate poslucháča do stavu, kedy by vám najradšej zastavil prívod vzduchu.

Aby som sa ale dostala ku koreňu veci, pri mojej „záľube“ sa ľudom stáva dosť často, že sa opustia. Som totiž inštruktor lezenia. Samozrejme to so sebou prináša aj veľa pozitív. Napríklad stretnete veľa zaujímavých ľudí aj tých ostatných ľudí a máte možnosť rozvíjať a testovať svoje schopnosti. Teda aspoň tým sa utešujete, keď si spomeniete koľko času a prachov ste už vrazili do svojho „vzdelania“ a že všetky tie psychologické a metodologické knihy ste predsa nečítali zbytočne. Počas svojej praxe som mala šancu sa pri lezení stretnúť s niekoľkými druhmi opúšťačov.

 

Rambo

„Ja dosť zhybujem, takže toto nebude problém“

Obtiahnuté triko s logom nejakého dobrého chemického zásypu na jeho svalovú hmotu, alebo s logom aktuálnej posilňovne kam chodí búrať rekordy patria k základnej výbave tohto homo sapiens. Do miestnosti vráža s úsmevom a sebavedomím Brada Pitta a všetko nasvedčuje tomu, že je zvyknutý na rolu alfa samca. Počas rozcvičky okomentuje všetky lezecké čajočky a už sa nevie dočkať toho koľko nových friendšhipov mu pribudne na Fejzbúku. Zo všetkých teoretických poznatkov o pohybe lezeckou stenou má ohromnú srandu. On si sem totiž prišiel urobiť strečing po jeho brutálnom výkone v posilke kde podvíhal všetky železá čo našiel. Nejaké lezeníčko pre neho nebude problém! Mám si vraj vyskúšať squotovať s 80 kilami. Prvých par metrov v stene a už počujete tohto borca fučať a pot z neho čliape ako z Rocca Schyfredyho pri grupáči.  V tvári sa mu objavuje zrážka s realitou a najradšej by sa v riti videl. Ťahanie všetkých jeho vypudrovaných svalov do vertikálu mu dáva statočne zabrať a skrátené šľachy tiež urobia svoje. Razom sa z vysmiateho Brada  Pitta stáva Woody Allen, ktorý sleduje ako jeho sebavedomie a ego práve odplávalo dole kanalizáciou. Motivovať tohto športovca k ďalšiemu lezeniu je ako donútiť hranola opustiť politiku. Ani bohovi!  

Vyhorený

„Dostal som tento poukaz tak som tu“

Vlastne ani netuší prečo sa ocitol na tomto kurze, ale niekomu z jeho blízkych, alebo priateľov sa to zdalo ako výborný nápad. Väčšinou musí prekonávať odpor k lezeniu hneď od začiatku. Stojí ho to nemalé úsilie a žiadne obohatenie sa nedostaví. Tento typ ani nepotrebuje nastúpiť do steny a urobiť nejaký pohyb aby sa opustil. Stačí jeden pohlaď na to čudo čo sa pred ním týči a predstava, že sa zrejme v najbližších minútach spotí. Hádže na mňa pohľad ako bager na tvrdú hlinu a vysiela jasný signál „to snáď nemyslíš vážne“. Dvojhodinovú tortúru s lanom a inštruktorkou by si istotne vedel predstaviť aj iným BDSM.

Zhromaždovač zážitkov

„Omrkol som už rafting, jachting canyoning a minulý týždeň som skákal s padákom tak som si povedal, že skúsim aj to lezenie“ 

Chronický zberač kurzov a školení vás hneď v úvode oboznámi kde všade on už bol, čo  všetko už skúsil a že jeho už vlastne nemá čo prekvapiť. Adrenalín mu v žilách koloval skôr ako materské mlieko.  Tak nejak od začiatku už pociťujete, že pre tohto papiermi ošľahaného dobrodruha budete len jednorazovka a pomyslený zárez v jeho kolekcii zážitkov. Pri lezení mu často musíte opakovať aby sa skúsil aj nadýchnuť lebo je na lezeckom nie na potápačskom kurze a hore teda ešte nie je ten vzduch taký riedky ako na Evereste. Celú dobu sa cez zaťaté zuby tvári ako si to užíva a ako mu je dobre. Keď ho nútim trochu zabojovať, na lane by ma najradšej obesil. Jeho predstava o pohodovom adrenalínovom lezeckom zážitku sa nestretáva so spotenou a vydretou realitou. Pri mojich snahách o vysvetľovanie, že je lezenie hra s gravitáciou a musí nájsť svoje vnútorné ťažisko, na mňa hľadí ako sova do tmy. Jedinú radosť, ktorú má z tohto kurzu je jeho skončenie.

Virtuálny lezec

„Ja už som to videl vo filme a pre toto som sa narodil“

Na lezenie príde pripravený! Ujo gugel mu už povedal všetko a na jutube v duchu preliezol s Alexom Holdom najťažšie pasáže jeho sóla. Lezenie je kúúl, lezenie je in a on chce byť pri tom. Keď mu vysvetlíte, že nie všetko čo píšu na googli je aj správne a Alex tvrdo trénuje celý život na to aby bol schopný preliezť niečo podobné tvári sa ako diabetik pred cukrárňou. Doteraz žil v predstave, že lezenie je lážo plážo, nič ťažké, však sa len chytím steny a leziem. Jeho sny o pohybe stenou ako ninja sa rozpadajú vo chvíli, keď si uvedomí že gravitácia je sviňa a tri pevne body nie je až také ľahké dosiahnuť. Počiatočný entuziazmus sa mení na obrovské sklamanie, kopanie do steny a výkriky hnevu po každom nevydarenom kroku. Za jeho nedostatok sily a mrštnosti môžu jeho rodičia lebo ho nikdy nenútili cvičiť. A vôbec! Kde on teraz mohol byť! Nájde tisíc dôvodov prečo sa mu dnes nedarí liezť! Ráno zmokol, obed nebol dobrý v noci mal ťažké sny, pred mesiacom ho odkopla frajerka a Jupiter je v zlej konštelácii! Razom sa meníte na terapeuta a počúvate dôvody pre, ktoré sa jemu v živote nedarí dosahovať vytúžené ciele. Tohto virtuálneho lezca poznáte tak, že sám toho síce veľa nevylezie, ale pod stenou vám hneď povie kadiaľ tá cesta ide a ako ju treba liezť!

Pipina

 „ Môj priateľ lezie a tak by som to chcela aj ja skúsiť“  

V skutočnosti ju lezenie vôbec nezaujíma. Má len potrebu omrknúť teritórium v ktorom sa pohybuje jej aktuálny samček a skontrolovať počet buchiet na meter štvorcový, ktoré by jej teoreticky vedeli prekaziť plán na „žili spolu šťastne až kým nepomreli.“ Prvé slzičky v očiach naskakujú tejto milovníčke adrenalínu už pri úvodných slovách „na umele nechtíky zabudni, retiazky prstene dolu a vlasy si daj do copu.“ Pri uväzovaní základného uzla ma pocit ako keby študovala nukleárnu vedu a nezabúda prízvukovať aká je obetavá partnerka a čo všetko by pre toho svojho chrústika bubúšika neurobila. Už v prvých krokoch na stene ju klepe ako čivavu a vy tušíte, že príde ten starý známy zlomový okamžik! V 5 metroch kričí, že ona nevládze a aj napriek tomu je schopná sa tam kŕčovito držať a rumázgať o tom, že tu istotne umrie ďalšie štyri minúty. Nepomáha ani ubezpečenie, že je predsa v lane a nepadá na zem, ale sadá do lana. Keď napokon ruky nevydržia a ona sadne do lana sprevádza to výkrikom, že aj dievčatá z Lúčnice by zahanbila. Nasleduje monológ o prežití ako z filmu Revenant, ktorý je sprevádzaný vzdychmi a vzlykmi. Ďaleko sa v lezení síce nedostane, ale po utretí rozmazaného make-upu už štartuje foťák v mobile aby tuto chvíľu prežitia vnútorného strachu a znovuzrodenia zvečnila. Samozrejme treba ukázať svojmu milovanému lezcovi, že majú spoločné záujmy! Pipinu spoznáte pod stenou ako dievčinu, ktorá lezie iba keď ju k tomu donútia, alebo aby sa nepovedalo. Väčšinu času trávi striehnutím okolo svojho lezeckého miláčika a tvári sa aké je to lezenie super!    

 

Bonus:

Pipinin manžel     

„Sex s vlastnou ženou len v sebaobrane“

Vznik tohto opúšťača úzko súvisí s nomináciou partnerky pipiny na manželku pipinu. Vo chvíli, keď sa pipina stáva paňou prsteňa, už končí jej ťažko vydreté predstieranie záujmu o lezeckú činnosť partnera a nastáva fáza „ja som dôležitejšia než lezenie“ spečatená podpisom neboráka na kus papiera pred úradnou mocou. Rázom sa škrtajú lezecké aktivity a opušťak s lanom sa povoľuje len za dobré správanie. Vydieranie sex alebo lezenie sa stáva bežnou rutinou a ak lezec chce aby s nim komunikoval v domácnosti aj niekto iný než pes musí na lezecké plány zabudnúť. V prípade, že sa mu podarí vymaniť spod nadvlády Mordora je tento jedinec ako odtrhnutý z reťaze. Svoju frustráciu „za všetko môžu ženy“ a „žena je len žena z toho nikdy človek nebude“ rád hlása do šíreho okolia. Často sa zgrupuje s rovnakými opúšťačmi. Ich heslom je „sex s vlastnou ženou je ako gól do vlastnej bránky“. Veľmi nerád pripúšťa, že to bola koniec koncov jeho voľba a že by jeho pipina bola taká dobrá herečka. O svojom ťažkom osude veľmi rád rozpráva všetkým okolitým devám a očakáva hýčkanie a opateru. Pripadne keby sa aj nejaká našla čo by sa o lôžko s ním podelila. Jeho baliace techniky vymreli s posledným dinosaurom, ale on už nemá čo stratiť.


Našťastie pre mňa, väčšinou sa na kurzoch vyskytujú normálni jedinci, takže sa nemusím často opúšťať...