Už v lete mi bolo jasné, že pred Vianocami príde lockdown (a to tzv. špecifický slovenský, keď sú zavreté iba obchody, ostatné opatrenia nikto nekontroluje, každý na ne serie a každý serie aj na podnikateľov, lekárov a sestričky).

 

A vidím, že sa k tejto méte úspešne blížime, už o nás hovorili dokonca aj v talianskych správach.

Máme najhoršiu vládu v galaxii Mliečnej dráhy!!! V podstate skoro všetci, čo robia vo vládnych inštitúciách, do inštitúcií aj patria, ale do celkom iných. A tá nekompetencia!!! V poslednom období som šla trikrát cez hranice a ani raz autobus, plný cudzincov, nekontrolovali, či majú covid pass. Známu po pozitívnom ATG teste objednali na PCR do vedľajšieho mesta (!), ale jej manžela odmietli skontrolovať, lebo však keď spolu len každú noc spia, tak sa určite nenakazil, nech to teda veselo roznáša po svete. A prečo musí propagáciu očkovania riešiť Dr. Kulkovský z prvej línie?! V Taliansku robili netrápnu reklamu od začiatku známe osobnosti a bloggeri, to nevieme ani len odkukať to od nich?! Prečo sa nevieme poučiť od múdrejších?! A prečo Pedro Horniga ešte nespísal tretí diel „Choď už do riti“, veď o čo je tá Handra tam hore lepšia od Hranola a ZPH?!

V podstate sme tam, kde boli Taliani pred rokom a pol, a tak vám teraz popíšem, ako to vyzerá u nich. Snáď sa k tomu niekedy v roku 2038 2022 dopracujeme aj my.

 

No Pass a Sí Pass

Taliansko je v súčasnosti stále celé biele. Čísla neustále klesali, minulý týždeň mierne stúpli, ale všetko je pod kontrolou a ľudia sa tešia, že si tento rok užijú Vianoce s minimálnymi reštrikciami. (A ja sa chystám na Festival svetiel do Salerna, jupííí.) Keby sa situácia začala zhoršovať, zaracha vraj dostanú len neočkovaní. 

Zaočkovaných oboma dávkami je 84 percent, v plnom prúde je očkovanie treťou. 

Zavedenie covid passu ešte zdvihlo záujem o vakcíny, aj keď boli i No Pass protesty. Začali sa v terstskom prístave, ale organizátori to veľmi rýchlo zabalili, keď zistili, že sa im tam začínajú grupovať fašisti a bitkári z celej krajiny, prahnúci po fyzickom násilí. I tak sa však vírus v tomto ideálnom, nezarúškovanom prostredí krásne rozmnožil a Triest sa stal ohniskom nákazy.

Protestovalo sa aj v centre Milána, a to nie sú žiadne žarty. Obchodníci, donútení predčasne zavrieť a hotelieri, ktorým hostia odriekli ubytko, odhadli škody za tri soboty na 10 miliónov eur. A tak sa nasrali aj oni a spísali petíciu Sí Pass, preto bolo rozhodnuté, že manifestovať sa odteraz musí v maskách, mimo centra a posediačky. 

Mimochodom, hospitalizovaní novaxeri za posledný mesiac vraj stáli krajinu 64 miliónov eur, u tých, čo sú na intenzívke, to vychádza na 1680 eur na deň.

 

Pár faktov

Keď porovnávam naše a talianske informácie, je to u nás tiež dosť na hovno a pripadá mi, že mnohí ľudia stále nevedia ani len základy. A tak si dovolím pripomenúť pár faktov a oboznámiť vás s tými, o ktorých ste možno ešte nepočuli:

- chirurgická maska chráni vaše okolie, vás už menej. Najlepšiu ochranu poskytuje respirátor FFP2

- vírus sa v uzavretom priestore udrží vo vzduchu 3,5 hodiny, uzavretý priestor je aj výťah

- vydýchaný vzduch sa ťahá 4 metre za bežcom

- lekári stále neodporúčajú, aby spolu očkovaní sedeli v kancelárii bez masky

- masku by sme si mali nasadiť aj na ulici, ak je okolo nás veľa ľudí a nemôžeme dodržať metrovú vzdialenosť 

- u nás som čítala, že koronou si napokon prejde každý, v Taliansku to netvrdia a práve naopak, stále upozorňujú, že je lepšie ju nedostať (o tom ešte ďalej) 

- očkovanie v tehotenstve je už niekoľko mesiacov oficiálne odporučené smernicou ministerstva zdravotníctva a deti mamičiek, ktoré sa dali zaočkovať, sa narodili už s protilátkami. Zaujímavá bola búrlivá debata s neomamičkami, nasratými, že im ich gynekológovia túto možnosť neodporučili...

- v súčasnosti sa čaká, či EMA schváli očkovanie detí od 5 do 11 rokov, v Izraeli s ním už začali

- malá pikoška na záver: istý lekár pomocou štatistických údajov pekne dokázal, že očkovanie je menej nebezpečné ako šoférovanie - a predsa všetci jazdíme...

 

Dlhý covid

Hoci niektorí Taliani tú čínsku sviňu prekonali už vo februári 2020, stále majú problémy. Ide o tzv. dlhý covid, ktorý sa prejavuje všetkými možnými príznakmi od únavy cez arytmiu, bolesti kĺbov, hnačku, zápchu, zabúdanie, atď. až po depresiu. Môžu ho mať aj tí, čo boli asymptomatickí a zdá sa, že aj niektorí zaočkovaní, lebo osobne poznám jedného, ktorý je už mesiac negatívny, no stále má problémy. 

Vírus sa totiž dokáže v malých dávkach ukryť do rôznych orgánov. Imunitný systém naďalej vníma jeho prítomnosť a bombarduje ho už nie cytokínovou búrkou, ale cytokínovým dažďom, ktorý je prejavom pretrvávajúceho chronického zápalu a spôsobuje všetky tie vyčerpávajúce symptómy. V niektorých prípadoch, keď mal človek iné seriózne zdravotné problémy, sa dokonca utlmený vírus reaktivoval podobne, ako to vie herpes.

Lekárom sa najprv náreky vyliečených nepozdávali a posielali ich k psychológom, no teraz oficiálne priznali, že niektorí ľudia už možno nikdy nebudú takými, akými boli predtým a možno nikdy nebudú schopní ani vrátiť sa do práce. A začala sa zbierka na výskum dlhého covidu.

 

Regionálne voľby

V októbri sa v Taliansku konali regionálne voľby. Vyhrala ich Demokratická strana, ale netreba tomu prikladať veľký význam. Ľudia sú takí znechutení situáciou, že bolo voliť iba cca tridsať percent. Salvini a Meloni, ako celkom jasne vidno na tejto fotke, nedopadli dobre. 

 

Hajzlík Renzi síce získal jedno percento, ale objavuje sa na neho čoraz viac špiny. Vyšetrujú ho za to, že pobral peniaze z dákej nadácie; vysvitlo, že skásol balík za vystúpenie proti zrušeniu koncesie Benettonu, ktorý svojím salámizmom spôsobil pád mosta v Janove a navyše sa kamoší s korunným princom Saudskej Arábie, ktorý na konzuláte Saudskej Arábie v Turecku nechal rozštvrtiť novinára. 

 

Kľud! Idem do riti aj sám.

 

Berlusca na hrad?

Začiatkom budúceho roka sa v Taliansku budú konať aj prezidentské voľby. Keďže súčasná hlava štátu nechce ostať vo funkcii, objavili sa prví kandidáti. Už tradične je jedným z nich Berlusconi (85)... a druhým Draghi. Ten je síce šéfom vlády, ale jeho priaznivci sú presvedčení, že by zvládol súčasne byť premiérom aj prezidentom (Dúfam, že sa naša Zuza inšpiruje!). 

Takto by vraj Berlusconi vyzeral bez plastík

 

Richard Gere túži po sláve

V októbri sa v Palerme začal súd so Salvinim, ktorý ešte ako minister vnútra v roku 2019 bránil vylodeniu migrantov, zachránených v Stredozemnom mori. Svedčiť by mal prísť aj herec a aktivista za ľudské práva Richard Gere, ktorý v tom čase loď navštívil.

Giorgia Meloni, líderka strany Bratia Talianska, to patrične okomentovala: „Aká už len je dôveryhodnosť OSN, keď dovolí hercovi, túžiacemu zviditeľniť sa, svedčiť proti bývalému ministrovi republiky a zosmiešňovať naše inštitúcie?“

Predovšetkým sa chcem poďakovať Giorgii Meloni za zviditeľnenie.

 

Italian sounding

Rím má novú atrakciu, Casa dell'Anticontraffazione”, čo voľne preložím ako Dom proti falšovaniu.

Sú tam vystavené niektoré z najcennejších falzifikátov, ktoré v priebehu rokov odhalila a zaistila Colná a monopolná agentúra. Falšovanie značky Made in Italy je totiž obrovský celosvetový biznis, ktorého hodnota sa odhaduje na 32 miliárd euro! 

Nejde však len o klasiku ako autá, šperky, telefóny, módu a lieky, ale i o jedlo.

Ako iste viete, Taliani milujú dobré žrádelko, cestoviny sú priam posvätné a recepty nedotknuteľné (pri zmienke o špagetách s makom odpadávajú a keby to šlo, za kečup na pizze by popravovali). Aj v zahraničí väčšina z nich vyhľadáva len talianske reštiky a všetko ostatné ofrflú.

 

 

Každý región má svoje vlastné špeciality, na ktoré je patrične hrdý a ktoré sú často chránené označením pôvodu alebo zemepisným označením. Taká neapolská pizza sa v roku 2017 dostala dokonca do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Teda, vlastne celé kulinárske know-how, spojené s jej prípravou - gestá, piesne, vizuálne prejavy, miestny žargón a schopnosť pracovať“ s cestom.

 

A tak žiadny div, že sú talianske potraviny často falšované. Niekedy ide o náhradu surovín za niečo menej kvalitné či dovezené z inej krajiny, no samostatnou kapitolou je tzv. italian sounding“, praktizovaný najmä v USA, Kanade, Austrálii a Južnej Amerike. Používaním slov, farieb, zástavy, obrázkov a odkazov na zemepisné názvy na etiketách sa vytvára dojem, že produkt prichádza z Talianska.

A tak si mimo Apeninského polostrova môžete kúpiť rôzne podivné výrobky - v Spojených štátoch nájdete Spicy Thai Pesto”, v Mexiku Parma salamì”, v Brazílii Mortadela siciliana“, v Holandsku Pizza polla cipolla Basilicata”, vo Švédsku omáčku Mascarpone e ruccola” a nemecké Semisecco, Consecco a White Secco sa tvária, že sú rodnými bratmi Prosecca. V podstate to všetko môžu byť chutné veci, ale nemali by sa predávať pod talianskymi názvami.

No a priam alergiu majú Taliani na mená, obsahujúce slovo mafia (bulharské Caffé Mafiozzo“, britská pochúťka Chilli mafia“, belgická omáčka Sauce Maffia“). Nám to síce evokuje ich krajinu, no pre nich je to zločinecká organizácia, ktorá má svedomí tisícky vrážd a iných zločinov. Použiť jej meno je ako facka nevinným obetiam. Švédi museli po protestoch premenovať víno Mafiozo a v Nemecku dokonca existuje organizácia Mafia Nein Danke, ktorá bojuje proti kriminalite i pizzeriám, ktoré ju majú v názve. Predstavte si ten škandál, keby dakto v Taliansku svoju piváreň nazval Goebbels...

 


 

Špagety s gulášom

Keď už sme pri tom jedle, existuje FB stránka, kde si Taliani vymieňajú skúsenosti o tom, čo strašné vo svete videli alebo ochutnali. Pizzu s ananásom a banánom, pizzu sushi, pizzu s cestovinami, pizzu s banánom a čokoládou, predvarené špagety, cestoviny s gulášovou omáčkou a podobne.

Ktosi k tomu výstižne poznamenal: Vždy, keď si jeden Talian kúpi v zahraničí cestoviny, jedna talianska mama hľadá povraz, na ktorom by sa obesila. 

 

Tu je link na stránku:

https://www.facebook.com/groups/640048096028166

 

Mimochodom, aj Slovensko tam ma svoje zastúpenie. Nie kvôli jedlu, ale kvôli názvu - Pizza Cazzo. Preklad sem dám rovno zo slovníka:

cazzo

 → 

mužský úd

 → 

penis

 → 

do kelu