Začneme presne tam, kde sme minule skončili. A teda nech dá teraz ruku na srdce ten, kto nemá rád diskotéky. Veď kto by nemiloval hudbu, ktorá penetruje ušné bubienky, tlačiacu sa masu nadržaných korheľov, smrad ako u Churchilla v pracovni, či polhodinové rady na predražené riedené drinky. No dobre, tak teda ja. No aj tak sa na tých tanečných orgiách občas ocitnem, keďže som buď po:

a) latentný pokrytec

b) smradľavý nadržaný korheľ

c) vyhadzovač

d) pseudohejter

 

a), b) a d) je správne. Takže pre tých, ktorí majú v krvi okrem alkoholu aj rytmus, ktorý však nie je spôsobený delíriom tremens alebo epileptickým záchvatom, tak pre tých ponúka Prešov výber rôznych typov sociálnych zariadení s jedinečným geniom loci. Medzi najvychýrenejšie patrí Ponorka, v ktorej sa občas organizujú rôzne akcie, ako napríklad kvázikoncert vulgárneho veršotepca či striptíz s holými ceckami, ofrknutými šľahačkou. Klientela je tam rôznorodá, poväčšine sa tam zlietajú dedinskí vlastníci vytunených Felícií v termotričkách bez rukávov, v halovkách, s dvadsaťkilovou snehovou reťazou na krku a kebabom v ruke, hľadajúci lásku konflikt. Najslávnejšia prešovská vintage diskotéka Čierny Orol je naproti tomu domovom dôchodcov, kde si chodia o trošku staršie ročníky zakrepčiť na hity DJ Arnošteka a minúť tam popritom polovicu dôchodku. Vysokoškolská diskotéka Hviezda je poslednou štáciou, ktorá stojí za akú takú zmienku. Nadrbaní vysokoškoláci s trojkou v krvi sa tam s úderom polnoci zbiehajú ako popolušky, poobzerať nové prváčky, ktoré chcú pri všetkej počestnosti zbaviť všetkej počestnosti. Občas sa tam koná Double Decker Party a v časoch nedávno minulých sa tam dokonca organizovalo aj Silent Disco, ktoré ale zrušili, keďže im budúcnosť nášho národa takmer všetky slúchadlá odcudzila.

 

Hipsterstvo je ako virál s Lasicom, preto sa dostalo aj do Prešova. Najprv nám kontaminovali predajne bio-jedlami a po uliciach začali premávať čudní fúzatí ľudia na dobových bicykloch, potom sa rozmnožili podniky, kde podávali drahé krabicové vína a cheesecake, viseli v nich bizarné nevkusné obrazy, púšťali tam Belle & Sebastian a obsluha vyzerala ako katalóg tetovaní a piercingov. Ľudia následne prestali chodiť na polia a namiesto zvyšovania HDP začali robiť crossfit, zumbu, jogu a kruhové tréningy. Jediné, čo mestu k hipsterskej dokonalosti momentálne chýba, je kvalitná breatheriánska reštika s eko-pránou, kam by sa dalo ísť najesť po Spartan Race.  

 

Kdesi v paralelnom vesmíre existujú tajuplné, legendami opradené miesta, kde je čas neznámou premennou a dá sa v ňom cestovať, kde sa s ľahkosťou prostitútky riešia svetové problémy, kde ľudia nemajú žiadne starosti a kde je vo vzduchu cítiť fluidum nesmrteľnosti. Takýmto bájnym miestom je aj putika F-Pub. Už Indiana Jones bezvýsledne hľadal tento svätý grál notorikov, napriek tomu, že cirhóza mnohých miestnych domorodcov potvrdzovala existenciu tejto Alkantídy. Ak by mi niekto niekedy povedal, že existuje miesto, kde nalievajú poldeci za 50 centov, asi by som si od neho ihneď vyžiadal vodičský a technický preukaz. Patoky, ktoré tam nalievajú, sú vraj vyrábané tradičnou domácou receptúrou fermentácie odpadkov z miestnej skládky, ktoré sa po vykvasení riedia splaškovou vodou. Rôzne odrody týchto žbŕnd sú vytvárané pridávaním vonných olejov do kúpeľa, no aj napriek tomu tento psychosomatický alkohol odporúča osem Mojsejov (samozrejme, že aj ten je Prešovčan) z desiatich. Večne dehydrovaným ľuďom, odkojeným na Vanape a Prešovskej vodke, odporúčam taktiež návštevu krčiem ako Mláčka, Starý Mlyn, U Kalicha, Papučka, U Holiča alebo mnohých iných podobných prestupných staníc na ceste k Prednej Hore, kde si už o štvrť na sedem ráno nemáte ani kde sadnúť. Prezidentská piváreň, Netopier, Jazz Wine Pub a Kolmanka sú naopak miestami, kde je čapovanie piva umením, kde je jeho pena hustejšia ako barbus, jeho chuť trpkejšia ako Pyrrhovo víťazstvo a vyrábané je z chmeľu, sadeného poctivými mozoľnatými slovenskými rukami. Širokej verejnosti sú známe aj podniky Bunker, Bizarre, Agat, Wave, Extreme, Goriziana, U Greka a mnoho ďalších, z ktorých by ste pri jednodňovej návšteve Prešova určite ani jeden nemali vynechať. V tejto pohnutej dobe zlatokopeckej horúčky sem z Klondiku expandujú hlavne podniky pre zabalzamované kreatúry z Madame Tussauds, v ktorých nachádzajú útočisko distingvovaní muži identických nonšalantných účesov, ktorí majú väčšie výstrihy ako ženy, ktoré však majú poväčšine vyššie podpätky ako IQ.

 

Výber reštík v Prešove je už pomaly pestrejší, než kostýmy účastníkov dúhového pochodu, no všeobecne najodporúčanejšie sú Staré Dobré Mexiko, La Cucaracha, hotel Enchante, Šarišská Chiža (halušky), Bizarre, Netopier alebo v blízkom okolí Šariš Park a Harley´s Steak House. Poslednou inštanciou pred Cháronovou plťkou je Irish Pub, kam mnoho zblúdilých tiel bez duší chodieva po ťažkej noci na resuscitačnú polievku, ktorá zachránila určite viac životov, ako Oskar Schindler. Dámska obsluha je v tomto podniku veľmi príjemná, no Pumuckl, Gnóm a Jakubec, ktorí tam obsluhujú, sú nepríjemnejší ako úradníčky v pondelok ráno, ktoré niekto otravuje uprostred rozohranej hry Solitaire. Na tomto mieste môžete cez víkendy okolo svitania stretnúť buržoáznu inteligenciu, svetom nepochopených umelcov, unavených športovcov, vracajúcich sa zo zápasu z diskotéky, no a ak máte sakra šťastie, tak aj svoj zabudnutý mobil či peňaženku. Je to proste podnik, v ktorom sme prežili mnoho úžasných chvíľ, na ktoré máme ale pramálo spomienok. Ak Vás v noci v tmavej uličke neozbrojeného prepadne nečakane hlad a Irish je príliš ďaleko na to, aby Vás zachránil, tak je možnosť premôcť tohto interného nepriateľa pravým domácim babičkinym kebabom alebo kúskom pizze, kúpeným v jednej z miestnych sáun, ktoré sú takmer na každom rohu. Približne mi to s dosť veľkou dávkou aproximácie vychádza, že na jednu tradičnú rodinu tu pripadá jedna pizzeria alebo donášková služba. Ja osobne odporúčam, čo sa nejakých dobrôt týka, rannú návštevu pekárne pri malej vlakovej stanici alebo vynikajúcu pirôžkáreň, ktorá interiérom evokuje starú krásnu komunistickú éru, kedy mal každý prácu, mladí dostávali byty zadarmo, cukor bol sladší, chlieb lacnejší a obloha modrejšia.