Pun Lim je čínsky námorník, ktorý je držiteľom svetového rekordu v prežití osamote na záchrannom člne.

 

25 ročný Číňan sa v roku 1942 vybral ako druhý steward na plavbu na britskej obchodnej lodi s ďalšími 55 členmi posádky. Keďže to bolo uprostred vojny, mala loď smolu a onedlho ju torpédom zasiahla nacistická ponorka. Pun Lim si na seba uviazal záchrannú vestu, vyskočil z lode  a plával prečo, proti prúdu, ktorý ho spolu s loďou ťahal pod vodu. Následne vybuchli lodné kotly a plavidlo sa definitívne vydalo smerom nadol – našťastie bez Pun Lima.

 

Po pár hodinách plávania zbadal Pun záchranný čln, do ktorého vyliezol. Našiel tam sušienky a kovovú fľašu s vodou. Pár ich zjedol a napil sa každé ráno a veril, že tak vydrží nažive aspoň mesiac. Už o pár dní zbadal na obzore nákladnú loď a začal kričať a mávať, aby ho zachránila, no nikto si ho nevšimol. O pár dní nad ním preletelo lietadlo amerického námorníctva, ale aj to zmizlo bez náznaku, že ho zbadalo. Jeho tretím spoločníkom bola nacistická ponorka – nacistom ale bolo asi ľúto míňať torpéda, tak ho nechali tak.

 

lim1

 

Po pár týždňoch Pun Lim pochopil, že bude musieť zmeniť svoju stratégiu prežitia. Bol už pekne opálený a trochu vychudnutý, ale sily mal stále dosť, pretože dvakrát denne plával okolo člna. Zo záchrannej vesty si teda vyrobil zachytávač dažďovej vody a z pliešku v baterke ktorú našiel v člne zas háčik na ryby a so sušienkou ako návnadou nahodil. Keď chytil ryby, nakrájal ju zvyškami plechovky od sušienok, surové mäso zjedol a zvyšky použil zase ako návnadu.

 

Po čase rozšíril svoj jedálniček o mäso z čajok – vyrobil si z rias niečo čo  pripomínalo hniezdo a nalákal čajky na hnijúce rybie mäso. Potom jednu chytil za krk a po krátkom vyhratom boji usmrtil – vypil jej krv – pretože voda mu občas dochádzala – a časi mäsa vysušil a iné zjedol.

 

Neskôr sa mu podarilo chytiť aj žraločie mláďa. Bojovať s ním po vytiahnutí do člna nebola sranda, ale po víťazstve mal Pun opäť skvelú zásobu čerstvej krvi a mäsa.

 

Po 131 dňoch si Pun Lim všimol, že voda okolo neho je zelenšia a plávajú v nej riasy. Nad hlavou mu lietalo oveľa viac vtákov a on vedel, že to je dobré znamenie. Čoskoro zbadal na horizonte loď, ktorá ho našťastie zbadala a vzala na palubu. Stalo sa to 5. apríla 1943 neďaleko brazílskeho mesta Belem - pri delte Amazonky. Pun Lim teda preplával celý Atlantický oceán.

 

lim2

 

Pun Lim po príchode na pevninu chodil po vlastných a bol takmer úplne zdravotne v poriadku. Následne odišiel do New Yorku. Jeho zamestnávateľ mu dal zlaté hodinky, britský kráľ Juraj 6. zas najvyššie civilné ocenenie – Medailu Britského impéria a jeho návod na prežitie bol umiestnený do všetkých záchranných člnov britského námorníctva. USA mu následne udelilo čestné občianstvo.

 

Zdroj: https://freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com/~judkins/survival.htm

Foto: www.wrecksite.euhttps://cronicasdeunamovida.blogspot.com/2009/09/la-increible-historia-de-poon-lim.html