...alebo Nejebe vám už trošku?

 

Registrujem v poslednom čase enormný rozmach hipsterského charakteru v oblasti gastronómie a dietológie. Valí sa to z každej strany, odborníkov je plná riť, špeciálne kvalifikovaní sú tí, ktorí vedia ovládať vyhľadávač google. Okrem tradičných vyhľadávaní typu “ako schudnúť pod vianočný stromček” a “sexi do zimnej kombinézy” sledujem hlavne termíny ako raw strava, vegetarián, vitarián, smoothie a hlavne healthy food is my lifestyle. Skúste si vyhľadať hešteg #zdravejedlojemojzivotnystyl. Nuda, že? Ešte vám aj odpadne ruka kým to napíšete. Ale za to spálite 5 kalórií a váš palec má odmakané viac ako pri lajkoch na fejsbuku za celý deň.

 

Nemyslite si, že som nejaká zakomplexovaná buchta s členkami širšími ako váš pás, ktorá činku videla iba na obrázku v časopise. Nič proti zdravemú životnému štýlu, veď aj ja si dám radšej ovocie ako čokoládový cheescake a pochrúmem mrkvu miesto chipsov. Nie som fanúšik anabolických kurčiat a neúspešne sa snažím vyhýbať sacharidom, ale nepolámem si nohy kvôli čerstvo vydojenému koziemu bio jogurtu a bez výčitiek zjem cherry paradajky za 70 centov.  Asi budem žiť o desať rokov menej (a možno aj o dvadsať, keď k tomu prirátame priemernú týždennú konzumáciu alkoholických nápojov), ale je to lepšie, ako navliecť sa do hermetického obleku, nepriepustného voči akýmkoľvek kompromisom a obmedziť svoj život na skúmanie potravinových obalov.

 

Ako vravím, nemám nič proti. Ale v poslednej dobe asi bolo viac čiernych piatkov ako ten minulý a niekde museli ponúkať patenty na mudrovanie o zdravej výžive s množstevnou zľavou. Keď počujem týchto novokvasených bio-odborníkov, podvedome sa mi trasú ruky a mám chuť vyvesiť ich do prievanu, aby im vyfúkalo z hlavy tie racio chlebíčky, na ktoré sa začal ich mozog premieňať. Internetový prehliadač vie používať každý z nás, aj 80-ročný dedo v 200-ročnej chajde v Novej Bani si vie stiahnuť video z youtube. Blahoslavení odborníci, ktorí si prečítali päť článkov, upiekli dva koláče zo špaldovej múky, rozmixovali tri smoothies, všetko zdokumentovali pomocou desiatich filtrov zo štyroch aplikácií na Instagrame a majú potrebu vzdelávať v tomto smere zvyšok society. Toľko matematika dnešnej doby, ktorá sa zatiaľ nevedome prerátala.

 

Človek sa občas cíti ako pacient vo zvieracej kazajke, obklopený bio-psychopatmi. Je to inkvizícia s racioliteratúrou miesto Biblie, ktorá sa oháňa zeleninou a ovocím viac, ako kňazi krížom a prská šťavu smoothies naokolo ako svätenú vodu na všetkých priemerných bezbožníkov, ktorí nemajú čas na to, aby si vypestovali vlastné bio-potraviny, nieto ešte na to, aby si ich vyžmýkali a vyfiltrovali na sociálne siete. Život je vraj otázka priorít a treba šíriť aj osvetu. Alebo pestovať posadnutosť a vystriedať anorexiu ortorexiou. Xia jak xia. Keď neprší, nech aspoň kvapká.

 

Pre mňa za mňa nech si je každý, čo chce. Klobása, kvasené uhorky, pivo, smoothie, kapusta, brokolica, dážďovky. Ani tie hrubé rámy okuliarov a štyri špaldové bagety v pletenom košíku na retro bicykli mi nevadia. Trochu ma napína pri pohľade na kúsky jedla, zachytávajúce sa na “pestovaných” bradách mladých mužov a definitívne zvraciam pri predstave, ako to musí smrdieť, keď si to náhodou pár dní nevšimnú. Ale verím, že smrdia iba na pohľad a pre imidž a doma sa o seba adekvátne starajú. Len nech sa prosím táto uniformnou inakosťou posadnutá komunita nehrá na milovníkov prírody a poslov zdravého životného štýlu, lebo táto póza je asi tak instantná ako vifónka, ktorú si ešte pred dvomi rokmi zalievali na intráku po metanolovej bujarej zábave.

 

Tak sa s vami lúčim s radostným pokrikom: Nech žije návrat k prírode a večná smrť komercii! Imidž je nanič, nasleduj svojho hipstera a sprav si zeleninový smoothie.