Chlap, tvor hravý, od decka hypnotizovaný všetkým čo má v sebe nejaký motorček a dokáže nejakou časťou krútiť. Ukážte mu vec ktorá má tých motorčekov viac, pripája sa na wifi, dá sa ovládať ako hračka na diaľku z mobilu a na pár dní ho určite zabavíte. Či hračka po pár dňoch neskončí zabudnutá v rohu medzi ostatnými pre chlapa “potrebnými gadžetmi”? Záleží od toho, či už stihol nastaviť automatické spúšťanie a či je partnerka ochotná pravidelne vysýpať bordel. Klasické klišé k tomu, hračka je v cene primeranej veku a vreckovému.

 

Robotické vysávače tu s nami sú už nejaký ten rok, od úplne základných modelov až po špecialitky končiace na štvorcifernej sume. Za ten čas pokročili od obyčajných zhrňovačov prachu až po tie, ktoré podlahu rovno obtrú na mokro (alebo by to aspoň chceli). Základné modely do nejakých 250-300 EUR, tzv. odrážadlá, majú na sebe len pár senzorov aby neobúchali nábytok a nespadli zo schodov, ich pohyb je dosť náhodný keď po náraze do steny pokračujú zasa pod nejakým uhlom ďalej až pokiaľ nenarazia na ďalšiu stenu. U vyšších a drahších modelov sa k tomu pridávajú ultrazvukové senzory na zaznamenávanie pevných prekážok, infračervené senzory na skenovanie vzdialenosti od steny a buď kamera snímajúca čo všetko sa nachádza nad vysávačom, alebo laserový dištančný senzor sledujúci steny a iné prekážky v pohybe. Oba slúžia na to isté, na centimetre presnú navigáciu v priestore. Tieto modely si spravidla obídu okolo stien štvorec cca 3x3 metre a následne čistia vnútornú plochu. Porovnanie môže vyzerať nejako takto:

 

Hlavný rozdiel je teda v tom, že základný model isté miesta prejde viac krát a niektoré vôbec, vyšší model prejde všetko kam sa dostane zvyčajne iba raz, no trvá mu to podstatne kratšie a čistenie je systematickejšie. Aby to vysávač všetko zvládol potrebuje výpočtový výkon lepšieho smartfónu, slušnú baterku a trochu súčinnosti od majiteľa. Baterka v dnešnej dobe nie je problém, zvyčajne vydrží 1-2 hodinky nonstop vysávania, čo môže byť 60-100 štvorákov čistej plochy, múdry vysávač si následne sám nájde nabíjaciu stanicu, dobije sa a pokračuje kde prestal. Súčinnosť majiteľa je tou druhou stranou mince. Nádobku na bordel je potrebné pravidelne čistiť, vydrží možno 100-150 štvorákov, ale predsa len je lepšie ju vysypať po každom vysávaní (čiastočne to rieši samočistiaca Roomba, ale aj tam treba ten kôš vysypať). Kefy, nech sú hocako špeciálne, je potrebné čistiť od namotaných dlhých vlasov aspoň raz do mesiaca (ak máte doma nakrátko ostrihaného Lučiaka táto starosť odpadá). Filtre a kefy majú životnosť okolo 200-300 hodín prevádzky, vymeniť to teda stačí raz za rok, ceny sú v rádoch desiatok EUR. Druhá polovica práce je príprava bytu na vysávanie. Väčšina strojov deklaruje “priechodnosť terénom” vo forme 1.5 - 2.5 cm vysokých prahov dverí, čo je síce pravda, ale keď človek počuje ten rachot plastov a škripot gúm keď sa vysávač snaží cez ten prah dostať veľmi rýchlo zváži ďalšiu investíciu do nízkych hliníkových prechodových líšt, alebo bude vysávať každú izbu samostatne a vysávač zakaždým ručne prenášať. Podobným problémom sú sušiaky na prádlo a stoličky z ohnutých plechových trubiek, topánky s pohodenými šnúrkami (dochádza ku koitu s topánkou po zožratí šnúrok), koberce s dlhým vlasom, atď. Pred vysávaním je teda potrebné dať priestor trošku do pucu aby sa vysávaču uľahčil pohyb. Každý si časom nájde tych pár vecí ktoré vyloží niekde vyššie aby nezavadzali, prípadne dokúpi ďalšie príslušenstvo, ktoré zabráni vysávaču vo vstupe na nejakú plochu. Na to sa používajú rôzne “majáky”, resp. magnetické prúžky. Ak čakáte, že zatiaľ čo mašinka upratuje vy si prečítate knihu alebo pozriete telku (ktorú tu vlastne nikto nemá), tak vás musím sklamať. Vysávač je hlučný, nie až ako bežný veľký vysávač, ale zruba tých 80% to stále bude, očakávajte teda vysávanie v čase keď nie ste doma, či už po manuálnom spustení, alebo u lepších modelov automaticky po nastavení týždenného rozvrhu, či pustení na diaľku z mobilu. Pre šetrílkov mame aj info o spotrebe energie: na dobitie bateriek po hodinovom vysávaní stačí tak 0.05 kWh a v stand-by režime v nabíjačke si vysávač napojený na wifi cucá 3-4W, takže nie, ani na elektrine vás to nezruinuje. Čo sa týka bezpečnosti po pripojení na wifi, predpokladám, že každý model nejaké svoje prevádzkové údaje a údaje o pôdoryse vysávanej plochy posielať bude, či len výrobcovi alebo aj niekomu ďalšiemu ťažko zistiť. Je to aj o dôvere k značke a výrobcovi, na čo nazbierané údaje (a možno aj fotky) použije.

 

Tak si to zhrňme, máme poloautonómnu hračku o ktorú sa treba tak či tak starať, no zbavíme sa vysávania na dobro? To zatiaľ nie, tá krabica sa vzhľadom na veľkosť nedostane všade, nemá silu ako veľký vysávač (len pre porovnanie, robotický vytvára podtlak zhruba 2 kPa, ten klasický 8-30 kPa) a v čase spustenia je lepšie nebyť doma. Na čo je to teda dobré? V podstate na pozbieranie každodennej hrubšej špiny, chuchvalcov prachu na plávajúcich podlahách, omrviniek po deťoch, vypadaných vlasov, chlpov po zvieratách a udržanie aspoň takej naoko čistoty podláh. Ten veľký vysávač si vás raz za týždeň až dva určite nájde.

A odporúčanie na záver? Požičajte si od kamošov/rodiny/známych takúto hračku aspoň na týždeň. Tá moja obišla 10 bytov, piati si vysávač kúpili tiež a chvália si to, piati ho vrátili, že pre nich je to blbosť.

 

PS: pred spustením požičaného stroja si overte, či v nádobke nie sú dvojtýždňové psie chlpy, narobí to v byte nenormálny smrad ;-)