Ako sa zdá, je koniec. V noci na dnes vstúpili rebeli po pol roku revolúcie do Tripolisu, zajali dvoch Kaddáfiho synov a oslavovali na hlavnom námestí v Líbyjskom Tripolise (ktoré hneď premenovali späť na pôvodný názov Námestie Martýrov).

 

Rebeli narazili pri postupe na hlavné mesto len na minimálny odpor a sami boli prekvapení z toho ako ľahko mesto ovládli. Na niektorých miestach ešte Kaddáfiho jednotky kladú aký-taký odpor – streľbu bolo v pondelok ráno počuť v okolí Muammarovej rezidencie na juhu mesta. Video z nočného diania nájdete na stránke televízie AlJazeera.

 

Kto sa už teraz teší z blížiaceho sa presunu moci sú ľudia na svetových finančných trhoch. Ako píše stránka BusinessInsider, po nastolení novej vlády by sa mala zvýšiť ťažba ropy v Lýbii, čo by malo mať vplyv na zníženie jej ceny. Bude sa jednať najmä o európsku ropu Brent, no vplyv bude viditeľný paradoxne viac na americkej ekonomike. BusinessInsider tvrdí, že zníženie ceny benzínu v USA o 1 cent ušetrí v ekonomike 1.4 miliardy dolárov ročne, ktoré budú môcť byť využité inak. Je možné, že čoskoro sa benzín v USA bude predávať za ceny v okolí 2 dolárov, namiesto doterajších 4 za galón, čiže nejde len o nejaké drobné.

 

Táto správa je jednou z mála dobrých správ z poslednej doby a my veríme, že sa predpoklady naplnia a situácia na trhoch sa začne postupne upokojovať.

 

A samozrejme, držíme Líbyjskému ľudu palce a veríme, že chaos do ktorého bude krajina po páde vlády uvrhnutá nebude trvať dlho a že nové vedenie krajiny naplní predstavy ľudí.

 

foto: cbsnews.com