Vážení a milí, na vaše vyžiadanie podávam správu o akcii, ktorá prebehla vo štvrtok v Martinuse (oslava narodenín hobitov Bilba a Froda).

Zdá sa, že všetci organizátori považujú akciu za úspešnú, čo je super. A ako to teda bolo?

Začali sme chvíľu po šiestej. Moderátori (Loth a Eru) všetkých privítali a po krátkom úvode nasledovali prvé dva úryvky z Tolkiena. Úryvky sme vyberali tak, aby sa týkali hobitov a osláv či iných hostín. O Bilbovej oslave narodenín nám prečítala Melian, Tajana zas o pohostení hobitov gondorskými hraničiarmi v jaskyni Henneth Annun.

 

Moderátori Loth a EruModerátori Loth a Eru

 

Pokračovali sme miniprednáškou o hobitoch, ktorú mala Cranky. Figuranta robil Eru.

Potom nasledoval kvíz. Obecenstvo sa podelilo do skupiniek, každá skupinka vyfasovala papier s otázkami a písadlo a skoro pol hodiny trvala písomka. Otázky boli zámerne ťažké, pretože sa súťažilo o ceny a nemohli predsa vyhrať všetci.

 

SúťažiaciSúťažiaci

 

Aj takéto súťažiace sme mali, Tolkien spája generácie :)Aj takéto súťažiace sme mali, Tolkien spája generácie :)

 

Kým sme vyhodnocovali kvíz, Loth mala krátku prednášku o profesorovi Tolkienovi. No a potom nasledovalo druhé kolo čítania úryvkov. Ja som bola na rade prvá a čítala som pomerne dlhú pasáž o tom, ako Gandalf s rohanským kráľom Théodenom a jeho družinou dorazili do Sarumanovho sídla v Železnom pase a našli tam v jeho ruinách hobitov, odpočívajúcich po opulentnom hodovaní na zásobách zo Sarumanovej špajze. Úryvok bol dlhý a moja laryngitída neodbytná, a tak som musela jeden a pol odstavca pred koncom prenechať čítanie Loth a kašľajúc, ako keď sa tlčie na hrniec, utiecť do zákulisia. Loth úryvok dočítala a na záver poďakovala aj “Anorwen, ktorá nás tak náhle opustila”. No nebolo to milé? :D

 

 

Posledný úryvok čítala Dandy, a bol o neočakávanom “dýchánku”, keď sa k Bilbovi v jeden večer dovalilo 13 trpaslíkov a Gandalf k tomu a vyžrali mu celú špajzu. Aspoň, že po sebe spratali riady.

Po čítaní nasledovalo vyhodnotenie kvízu (aj s humornými momentmi, keď tretie miesto získala skupina s názvom Aragornove gule a ukázalo sa, že sú to dve dievčiny). Cenami boli knihy, spoločenské hry a poukážky od Martinusu.

 

Víťazné družstvoVíťazné družstvo

 

Neformálnu časť večera potom tvorilo hranie spoločenských hier, ktoré doniesol šuhaj z iHRYska. Ja som nehrala, mala som už dosť. Tak som len poprosila fotografa, aby nám s Eruom urobil špeci fotku pre čitateľov DM a odplížila som sa domov.

 

 

Ozaj, a tooočila nas teeeelka. Taká študentská, mc². Ale netuším, kedy a čo z toho budú dávať.

 

A tutok je náš koľekťiv.A tutok je náš koľekťiv.