V kontexte dnešných dní, keď milióny Slovákov s nádejou v očiach uprene sledujú maďarských vedcov ako schvaľujú „náš“ Sputnik V (Vé ako Voloďa) sa pokúsim zodpovedať otázku starú ako ľudstvo samé: sú lepší Slováci alebo Maďari?

Nebudem prvý, kto sa pokúsi rozlúštiť tento rébus, ktorého vyriešenie prispeje k blahobytu ľudstva viac ako španielsky týždeň v Lidli. Možno ste po prečítaní týchto riadkov skeptickí. Veď o vyriešenie tejto záhady sa pokúšali už iné kapacity vedeckej a intelektuálnej obce ako Ján Slota prezývaný aj Osvietený, alebo taký Viktor Orbán - „zbožívúlekrál“. Ani jeden z nich však nemal komparatívnu výhodu  autora týchto riadkov - nebol ako vravieval Rado Procházka pri fakturácii kampane: "pol na pol". Áno, priznávam, moji predkovia zlyhali. Do slavianskeho hniezda sa dostalo turulie vajce a vyliahol som sa z neho ja. Ako vravia učenci: „otec slovák, maďar matka a ja taký križovatka“.

Aké je byť napoly Maďarom a napoly Slovákom? Vskutku výnimočné. V Budapešti sa mi smejú, že rozprávam ako najväčší sedlák a v rodnej dedine sa mi smejú pre môj budapeštiansky prízvuk. Na Slovensku som Maďar a v Maďarsku Slovák. To však nie je podstatné. Iba som vám chcel priblížiť, aké je to fasa.

Halászlé už dávno jem len s haluškami, bikavér miešam iba s kofolou a Ľudovíta Štúra čítam výlučne v maďarskom preklade. Srandujem, kto by už len čítal Štúra. Aj keď v Štúrove som už na kúpalisku bol, ale asi tam stále rozprávajú bernolákovčinou, keďže im tam väčšina Slovákov nerozumie.

Stretávam sa s rôznymi názormi, ktorý národ je lepší. Slováci vravia, že oni, pretože tu mali svoju ríšu pred Maďarmi - Veľkú Moravu. Potom prišli dvaja chalani z Grécka - nejakí Cyril a Metod a doniesli písmená a kresťanstvo. Mohli radšej doniesť nejaké dobré víno. Potom Svätopluk dal tri prúty svojím synom, ktorí boli súdržní ako čínske botasky a rozpadla sa im celá krajina. Potom prišli nejaké mongoloidné typy na krivých koňoch, vraj starí Maďari - aspoň tak som počul od Jána Osvieteného. Tí potom tisíc rokov utláčali Slovákov - ale asi slabo, keď vydržali. Z tohoto mi vychádza, že Slováci sú lepší, lebo tu boli pred Maďarmi. Ale pred nimi tu boli Kelti a Rimania, takže už mi to nevychádza..

Čo sa týka kultúry, tak Slovensko aj Maďarsko sú kresťanské krajiny. To znamená, že ak niekto povie namiesto slova "buzer*nt" slovo "gay", tak je hneď označovaný za liberálneho fašistu, ktorý chce zničiť tradičnú rodinu formátu „otec-milenka-matka-deti“. Kresťanské heslo "miluj blížneho svojho ako seba samého" sa v oboch krajinách prejavilo najmä počas druhej svetovej vojny, keď oba národy s radosťou a ochotou pomáhali svojim židovským spoluobčanom. Presuňme sa však do súčasnosti.

Modernosť oboch krajín je viditeľná v školstve, zdravotníctve aj infraštruktúre. Príliš veľa vzdelania, zdravých ľudí a kvalitné cesty sú v oboch krajinách brané ako rozvracanie národnej  identity. Na obe krajiny sústavne útočí George Soros, ktorý chce zničiť ich tradičné hodnoty a sociálny štát. Soros, ktorý v roku 1997 takmer položil japonskú ekonomiku, ale silné Slovensko a Maďarsko sa  mu nedarí a nedarí zničiť. Ešteže Mečiar privatizáciou položil také silné základy slovenskej ekonomiky... V Maďarsku tiež nezaháľali a napríklad bývalý premiér Gyurcsány pracoval na posilňovaní ekonomiky celé dni a noci: "Za posledné roky sme iba klamali a kradli. Áno, kradli sme. Kradli sme ráno, večer aj v noci."

Takže kto je lepší? Borovička alebo barack pálinka? Jánošík alebo Turul? Štúr alebo Kossuth? Slovan alebo Ferencváros? Majk Spirit alebo Majka Papa? ŠÚKL alebo OGYÉI?  Už ste v napätí ako to dopadne? Predtým ako si zodpovieme túto otázku si dajme ešte jednu otázku kontrolnú: Kto rozlišuje kvalitu človeka na základe národnosti, farby pleti alebo orientácie?  Na zvyšok si už odpoveď nájdete sami.