A máme tu znova príhody zo studenej severskej krajiny! Nalejeme si dnes čistého vína čistej fínskej vodky, a rozoberieme si isté fínske stereotypy.

Začneme čím iným, než alkoholom - to je predsa téma obľúbená. Hovorí sa ''pije ako Dán'' - nepoznám síce veľa Dánov, ale dovolím si tvrdiť, že Fíni ich v pití isto porážajú. Ako dievčina zo Slovenska, ktorá žila aj v Česku (teda jasná ’’východná Európa’’, ne?), mám s alkoholom ako takým isté aktívne aj pasívne skúsenosti. No to, čo som videla vo Fínsku, bolo veľakrát čisté WTF. Fínsky všeobecný postoj k alkoholu by sa dal v skratke zhrnúť ako ''alkohol ti NEMÁ ani chutiť, ani sa jeho kozumáciou nemáš stať spoločenskejším/zabaviť sa, ale máš sa OŽRAŤ DO NEMOTY, to je jediný a ultimátny cieľ. Ak na druhý deň nemáš opicu ako gorila, niekde sa stala "chyba''. Teraz hovorím o normálnych ľuďoch, nie profesionálnych alkoholikoch. Ja už som trochu otupená fínskym spôsobom života, takže sa nad tým už ani nezamýšľam, ale na začiatku mi tento prístup naozaj neprišiel ako normálny. No, vlastne mi stále nepríde, ale dobre. Na tom nezáleží, lebo ja som cudzinka, takže vo Fínsku je môj pohľad ten divný, nie ten fínsky.

Špeciálne, aspoň teda čo ja som inde nevidela, je povedať, že mi istý alkohol proste chutí, a preto ak pijem, pijem práve ten, a byť kvôli tomu považovaná za divnú - napríklad isté vína alebo tequilla. Toto som vyslovila v spoločnosti fínskych kamarátov v mojom veku (nieže pred šéfkou v práci) a pozerali na mňa ako na zjavenie. Až som sa zarazila, ale potom som si uvedomila, že je to predsa normálne, tak nebudem snáď piť niečo, čo mi nechutí, len aby som pila (omyl, presne takto sa to má podla fínskych štandardov robiť). Ale veď dobre, to neriešime, nahodíme poker face ako Kimi a pijeme ďalej. Opitých ľudí je vo Fínsku vôbec na každom mieste a v každej dennej či nočnej dobe viac než dosť.

Ďalšia vec, ktorú o alkohole vo Fínsku treba vedieť je, že je drahý. Síce nie až tak ako v Nórsku alebo Dánsku, ale jeho ceny sú aj tak na zaplakanie. Alkohol nekúpite v normálnom supermarkete, kdeže (ak nerátame niekoľkopercentné cidery a nejaké to pivo), kúpite ho len v tzv. Alku. Alko má monopol na predaj alkoholu a otváracie hodiny sú šikovne prispôsobené tak, že tam nemôžete ísť, kedy si zmyslíte - v piatok večer si poviete, že máte chuť piť, tak smola, lebo Alko zatvára o siedmej. Aj v tom spomínanom normálnom obchode, kde majú pivo a podobne slabé veci, si kúpite alkohol len do 21 hodiny večernej. Toto som ja napríklad zistila asi až pred dvomi mesiacmi. Chalan za pokladňou, mladší odo mňa, mi nechcel predať jedno (!) pivo, lebo bolo 21:06. Kukala som naňho ako puk... Holt, toto je čiastočná prohibícia v praxi.

Keďže je alkohol taký drahý ako je, Fíni ho chodia kupovať do Estónska, resp. hlavne do Tallinnu. Vyzerá to potom asi takto. Do Tallinnu sa z Helsínk dostanete loďou za 2,5 hodiny a Fíni sa opijú už cestou tam, v Tallinne tiež, a cestou nazad na lodi znova. Veď čo, to je dobrý výlet.

Ak dostanete pozvanie na súkromnú spoločenskú akciu, pamätajte, alkohol si na párty nosí každý sám!!! Najlepšie je mať svoju fľašu celý čas na očiach, ak nie v ruke, aby vám ju náhodou nejaký hajzel smädný človek neukradol a nevypil. Ak je Fín už opitý, maximálne vám ponúkne pivo (fínske pivo ''tastes like a reindeer piss'' - povedal fínsky známy a dá sa s tým len súhlasiť). No inak: Finns don't share alcohol (hlasom Joeyho z Priateľov)!!!

A keď sa pije, tak sa pije, rozprávanie je zbytočným rozptýlením od pitia. Ako cudzinca sa vás síce Fíni zaručene spýtajú (keď majú isté promile): ''So, how do you like Finland?'' ale inak sa potom vrátia k pitiu. Ani len to pitie nevedia poriadne, lebo od fázy ''som triezvy'' cez ''som spoločenský a komunikatívny/tancujem'', ku ''padnem na zem ožratý ako doga'' sa priemerný Fín dopracuje v cca priebehu hodiny, maximálne dvoch. Dovolená forma rozprávania a pitia naraz sú rôzne drinking games, dosť obľúbené, aspoň medzi študentmi, ale rozprávať sa má iba v relácii ku hre, inak nie.

Jaj, a ešte jedna dôležitá poznámka na okraj: pravá fínska vodka je Koskenkorva, a samozrejme aj známa Finlandia. Značku Finlandia založilo Alko (lebo monopol!) už v roku 1970. Jačmeň, z ktorého sa Finlandia vyrába, sa destiluje v dedine Koskenkorva (are you confused yet?), a z neho sa následne v inej dedine, Rajamäki, vyrába samotná Finlandia, čistá alebo rôznych príchutí. Liehovary vlastní fínska firma Altia, ale značka Finlandia ako taká už dnes patrí americkej firme Brown-Forman. (Hoci na nete písali, že Brown-Forman zvažuje predaj Finlandie, aby sa mohli sústrediť na výrobu whisky, tak neviem).

Moje pochopenie toho, prečo Fíni toľko pijú, narástlo za ten čas, odkedy tu som. Takmer nič iné sa tu totiž robiť nedá. Zvlášť v takejto zime a tme (osobne mi zima nevadí, tá tma je oveľaaaa horšia). Takže fínska zima je ďalší stereotyp, na ktorý sa pozrieme. Tento stereotyp, že ''vo Fínsku je zima'', je vlastne pravda, toľko v skratke. Veď ako inak môže v severnej Európe byť, než zima, že? Čiže pre normálneho človeka nou surprajz. Vplyvom globálneho otepľovania a podobných paskudností už ale ani fínska zima nie je to, čo bývala. Teploty pod -25 stupňov už bývajú málokedy, aj keď párkrát za zimu sa to stane. Teraz hovorím všeobecne, v Laponsku býva pod -20 °C vcelku bežne aj v dnešnej dobe, nehovoriac už o polárnej noci. Ozajstným frajerom ale ani takáto teplota (skôr zimnota) neprekáža v tom, aby sa bicyklovali do práce alebo aj inde (samozrejme obočie, brada alebo akýkoľvek iný porast na tvári v takých podmienkach zamrzne). Aj tak by sa však fínske počasie dalo zhrnúť ako: 9 mesiacov je zima, a zvyšné 3 je taká menšia zima. Na prežitie fínskej zimy potrebuje mať človek sisu. Tento typicky fínsky koncept sa nedá preložiť jednym slovom, je to niečo ako sila vôle, výdrž, také celkové odhodlanie a odvaha. Fíni si myslia, že ho majú len oni, a to všetci, ale nie je to tak. Tí, ktorí chľastajú ako hobby alebo z nudy, sisu určite nemajú. Ti, ktorí sa sťažujú na každú blbosť, tiež nie. Ale veľa ľudí, aj keď nie sú Fíni, sisu majú. Každý, kto má ťažký život, a napriek tomu s ním bojuje ako vie, a berie to statočne, ho má. U väčšiny Fínov je ale v dnešnej dobe v ich sociálnom štáte a pri viac než štedrých sociálnych dávkach (z ktorých inak alkoholici veselo vyžijú a kupujú si ten drahý alkohol), prežitie zimy asi najväčším prejavom sisu.

Pre tých z vás, ktorí si fínsku zimu predstavujú ako zasneženú ligotavú krásnu krajinu, viď titulný obrázok. Nemajte ilúzie, toto je realita bežného dňa. Ale zase záleží aj na tom, kde vo Fínsku sa nachádzate, čím bližšie k Rusku, tým viac kontinentálna klíma a teda viac slnka aj v zime, niečo ako na SR. Čím bližšie k moru, tým hnusnejšie oblačnejšie počacie, v zime nevidíte slnko aj niekoľko týždňov (potom zasvieti na dve hodiny a zase je pár týždňov len oblačno). Komu sa ale podarí vidieť polárnu žiaru, je to zážitok na celý život, naozaj nádhera. Kvôli polárnej žiare je ale zase lepšie ísť na sever, na juhu a v strede Fínska sa síce tiež občas vyskytne, ale skôr výnimočne. A je to aj tým, že v zime je na juhu veeeľmi málo slnka, niekoľko mesiacov je v podstate zamračené. Toto sú práve muky, nie zima, ale tma.

Ale raz príde aj spomínaná menšia zima, optimisticky nazvaná aj leto. Ak je dobrý rok, letné noci vyzerajú nejako takto alebo takto. A fakt je skoro stále svetlo. Highlightom leta je juhannus (po anglicky Midsummer, čiže v podstate deň Svätého Jána, kedy sa kladú ohne). Je to najdlhší deň v roku, a najlepšie (a najtradičnejšie) je vtedy ísť niekam na chatu pri jazere - sauna, alkohol, opekanie, to je paráda. Až na to, že ani toto veľa Fínov nezvládne a pravidelne sa počas juhannusu niekto utopí, lebo to prehnal s alkoholom.

Premostíme teda plynule k téme sauny, čo je samozrejme ďalšia (možno prvá) vec, ktorá ľuďom napadne, keď sa spomenie Fínsko. Nie je žiadnou novinkou, že sauny sú vo Fínsku všade, a keď poviem všade, myslím tým naozaj v každej ri.... budove. Naozaj, ak niekto nemá saunu v dome/byte, určite sa nájde aspoň spoločná sauna v bytovke. Sauny sú aj na školách, v niektorých kancelárskych budovách a podobne. Niektoré sú súkromné, veľa z nich sa dá prenajať. Keby ste ale vo Fínsku chvíľu žili, pochopili by ste, že sauna nie je luxus, ale nevyhnutnosť (niekde som túto múdru myšlienku čítala, a dá sa s ňou len stotožniť). Keďže zima tu trvá tak dlho a svetla je málo, človek sa naozaj potrebuje zahriať. Sauna výborne prekrví telo, a človeka zohreje tak do kosti. Extra paráda je ísť do sauny pri jazere, najlepšie v zime, a následne sa v tom jazere trocha schladiť. Vyzerá to asi takto (idylické zobrazenie):

Je to inak oveľa príjemnejšie, ako by sa zdalo, a u turistov je to veľmi obľúbená aktivita. Samozrejme, fajnšmekri chodia do jazera bez toho, aby išli najprv do sauny, ale tohto sú podľa mňa schopní len rodení Fíni, ktorí sú teda defaultne trocha šľahnutí. Niežeby to robil úplne každý Fín, ale nájde sa ich pomerne dosť. U nás sa týmto ľuďom hovorí ľadové medvede či ako, tu sa tým nikto nechváli, je to obyčajná vec. Takto si pravidelne chodí zaplávať napríklad aj môj svokor - väčšinou sú títo otužilci naozaj starší ľudia, čo už, mladá generácia je asi uzimená a neodolná. Ja by som to každopádne neurobila, ani keby ma bili naberačkou vody zo sauny.

K fínskej saune ešte jedna vec: tá pravá, originál fínska sauna je savusauna (neviem to presne preložiť, savu znamená dym, takže viete, taká tá zadymená začmudená sauna). To je tá pravá sauna, do ktorej sa tu chodilo po stáročia, tie krásne drevené sauny, to už je moderná vymoženosť. V savusauna je všetko od dymu čierne, smrdí tam ako v údiarni, a človek sa zašpiní, len čo sa niečoho dotkne. Pec, ktorou sa sauna vyhrieva, má štandardne vo svojich útrobách priestor na vodu, ktorá sa potom zohreje a pekne sa ňou môžete umyť. Poviem vám, toto má niečo do seba.

Čo sa návštevy sauny týka, poradila by som vám dve veci: ak nemusíte, nikdy nechoďte do sauny len s Fínmi, lebo sa stane to, že oni budú ako diví liať vodu na kamene v peci tou naberačkou z kýblika, pokiaľ teplota v saune nedosiahne šialené čísla. Toto väčšina obyčajných ľudí nemôže vydržať. Fakt, nehrajte sa na hrdinov. S nimi nemôžete držať krok, najmä teda s mužmi. Oni sú zvyknutí v saune trpieť a takmer sa samovznietiť (‘’THAT is relaxing!’’). Môjho muža a jeho kamarátov vyhodili zo sauny v Nemecku, kde priložili asi len tri naberačky vody, ale pre Nemcov už aj to bolo príliš, tak sa museli pratať. A ako mi bolo povedané, aj v iných krajinách vlastne nevedia, ako sa sauna používa, a že liať vodu na kamene v peci je úplne normálne a nie, tá pec potom neskratuje.

Vo Fínsku boli inak každoročne majstrovstvá sveta v saunovaní. Ale keď v roku 2010 jeden borec z Ruska zomrel (na popáleniny a prehriatie), organizátori sa rozhodli toto podujatie už neorganizovať. Len pre ilustráciu, počas tohto eventu sa podľa pravidiel na pec nalialala každých 30 sekúnd plná naberačka vody, a teplota v saune bola 110 stupňov. Takže ani chudák Rus nebol žiadny amatér, asi len nemal dostatok sisu - takéto niečo sú doslovne podmienky pekelné.

Druhé pravidlo je, nepite v saune alkohol. Veľa sprostákov ľudí to síce robí, ale ja to neodporúčam. Nehrajte sa na hrdinov, zvlášť ak nepijete aj dosť vody. Môžete vás totiž veľmi rýchlo vystrieť na zem s hviezdičkami pred očami (ten lepší pripad) alebo šľahnete o stenu a zošúchate si kožu na polovici tváre (horší prípad a zároveň true story).

Tradičné pravidlo je tiež, že do súkromnej sauny chodia v plavkách len burani (toto neplatí vo verejnej zmiešanej saune, kde sú spolu muži a ženy). Sauna ako súčasť (alebo teda začiatok) párty je tiež normálna vec, aj keď ja neviem, pre mňa je kombinácia muži + ženy spolu nahí a spotení + alkohol = viac než priaznivé podmienky na orgie...

Fíni sa tiež v podstate držia tohto pravidla:

Troška zvláštna myšlienka na prvý pohľad, ale dá to vcelku rozum. Búra to totiž nejaké tie bariéry. V saune sú všetci rovnako nahí a spotení a nie sú medzi nimi rozdiely (nikto nemá žiadny drahý oblek, hodinky ani nič podobné). Toto je vlastne krásny príklad fínskej rovnosti. Napríklad aj taký prezident Urho Kekkonen (legenda), chodil do sauny aj rokovať vo Sovietmi, a to celkom úspešne. Viem si predstaviť, že v saune sa dá skôr vyjednávať z pozície rovnosti. Takže aj biznis sa robí najlepšie v saune, pamätajte!

A to by bolo na dnes asi všetko, milí čitatelia kráľovstva dokonalosti. Pôvodne som vám síce sľúbila, že spomeniem aj fínsky hokej, ale mne sa veriť nedá tak som sa rozpísala ohľadom iných tém, že si dáme hokej radšej nabudúce.

PS: Ďakujem Tink za proofreading!