Ako isto všetci viete, dňa 25. marca si fanúšikovia profesora Tolkiena a jeho tvorby pripomenuli významnú udalosť z dejín Stredozeme – zničenie Jedného Prsteňa a pád Temnej veže. Pri tejto príležitosti sa v mnohých krajinách koná Tolkien Reading Day, kedy fanúšikovia organizovane a kolektívne, alebo len tak, sami doma, čítajú z diel profesora Tolkiena.

Keďže tento rok to ale vyšlo na Veľký piatok a Slováci ako veľkí zástancovia tradičných hodnôt sa vtedy hromadne postia a zdržujú od akejkoľvek zábavy, rozhodli sme sa my, slovenskí tolkienisti, že svoj sviatok presunieme na iný, vhodnejší dátum. Napríklad na 8. apríla.

A keďže posledné ročníky sa nám podarilo čitáreň Mestskej knižnice zaplniť skoro tak ako koncert Rolling Stones v Havane, skúsili sme urobiť aj druhú zmenu a presunuli sme miesto konania do priestorov tiež literárne zameraných, ale väčších, a to do kníhkupectva Martinus na Obchodnej ulici.

Z množstva tém a motívov, ktoré sa v Tolkienových dielach vyskytujú, sme tentokrát vybrali Stromy. Prečítame si teda o Valinorských zlatých a strieborných stromoch, o bielych stromoch Gondoru, ale aj o obyčajných, zelených stromoch, ktoré rástli kade-tade po Stredozemi.

Ak máte čas a chuť, pripojte sa k nám a príďte si nás vypočuť v piatok 8. apríla od 18:00 do kníhkupectva Martinus na Obchodnej ulici v Bratislave. Radi vás uvidíme. A kto bude chcieť, môže sa s nami po skončení oficiálnej časti podujatia odobrať do nejakého podniku (konkrétne miesto ešte upresníme), kde budeme pokračovať v rozhovoroch k téme i mimo nej.