Po prečítaní posledného príspevku na dennom mužovi som sa nadýchla, vydýchla a po vyhodnotení, že také niečo dokážem napísať aj ja, som sa odtrhla od štúdia a sadla za počítač. Nepíšem tento článok v podnapitom stave skoro ráno po príchode z njuspiritklubu, no  aj tak dúfam, že bude aspoň taký dobrý, ako už spomínaný výplod (plus dúfam, že aj mne sa ujde pár gastráčov).

Na tomto portáli sme doteraz mohli zhliadnuť rôzne life hacky typu "ako prežiť v korporácii", "akým štýlom nepísať diplomovku", "ako byť fit", či "ako sa vyvarovať vzťahu s .ebnutou kravou". Ja si trúfnem prispieť niekoľkými vlastnými životnými múdrosťami, aj keď som na tomto svete asi tak o polovicu kratšie ako Nemeš. Nakoľko som študentka žijúca z financií mojich tvorcov, a naviac príliš lenivá na nájdenie si práce počas semestra, bola som nútená si vyvinúť niekoľko techník na šetrenie lováčov. Niežeby to bolo nevyhnutné pre bežný chod, ale rada sa kultúrne vyžívam. Neverili by ste, koľko taká kultúra v dnešnej dobe stojí (Marián to vie, a preto sa snaží rušením kultúrnych akcií šetriť rozpočet BB kraja!). Aby ste veľmi netrpeli, vybrala som len tri „vylepšováky“, s ktorými si zatiaľ veselo fungujem.

1. Couchsurfing

Cestovanie je vskutku super vec, no keď ste chudobný študent, vie byť aj celkom finančne náročná. Samotné presuny z miesta na miesto sa dnes dajú zohnať za prijateľné ceny, avšak ubytovanie býva často kameňom úrazu. Ja to riešim couchsurfingom. Po bezplatnom zaregistrovaní sa na webovej stránke sa môžete stať súčasťou pomerne veľkej siete ľudí po celom svete, ktorí vás možno aj ubytujú alebo vám minimálne ukážu mesto, či poradia nejaké vychytané pamiatky, múzeá, kaviarne, či kluby. Na začiatok je však dobré nazbierať referencie a niekoho strpieť u seba doma. Neskôr môžete vycestovať aj vy. Rátajte však s tým, že budete musieť napísať polovici ľudí z mesta, kde sa chcete ubytovať, a niekedy sa vám môže stať, že nikoho na daný termín nezoženiete. Ja som mala doposiaľ len dobré skúsenosti, ako s hosťami, tak aj s hosťujúcimi. Aj keď na jednu skúsenosť z Berlína doteraz spomínam a neviem sa rozhodnúť, či bola pozitívna alebo negatívna. Ubytoval nás zvláštny chlapec s mierne autistickými sklonmi v izbe trikrát štyri metre štvorcové. Počkajte si na pointu ... ubytoval nás tam dvanásť. Nezabudnuteľný pocit, ktorý poznajú snáď už len pamätníci koncentračných táborov.

2. Blablacar

Alebo starý jízdomat, či rôzne skupiny na FB sú daľším nástrojom šetrenia nielen financií, ale aj životného prostredia. Aj tu zbierate referencie, či už ako vodič, alebo ako spolucestujúci. Dá sa cestovať po celej Európe. Najlacnejším riešením by bol určite stop, ale na to zatiaľ nemám gule. Ak by sa nejaké gule našli a chceli by sa ku mne pridať, budem len rada. Cez leto totiž plánujem low cost výlet do Španielska a mužské pohlavie s aspoň trochou svalovej hmoty zatiaľ postrádam.

3. Dumpster diving

Zlatý kliniec na záver. Pre niekoho už za hranicou, pre mňa z časti šetrenie a z časti rebélia voči plytvaniu s jedlom. V preklade výraz znamená potápanie sa v kontajneroch. Je všeobecne známe, že najmä veľké reťazce vyhadzujú enormné množstvo potravín, niektorým  pritom ešte ani nemusela vypršať doba trvanlivosti. Väčšina obchodov však vyhodené potraviny vozí rovno do spaľovní, alebo zamyká do železných klietok. Je preto potrebné sa pred podniknutím dumpsterského výjazdu dobre informovať, kde sú kontajnery odomknuté a kde sa dá potápať s výhľadom dobrého úlovku. Neviem ako na Slovensku, ale napr. pre Prahu sa dá nájsť aj online mapa kontajnerov s náležitým popisom. Ako bonus môžete spoznať ďaľších dumpster diverov, či iné indivíduá potulujúce sa po tichých nočných uliciach vašich miest. A k tomu sedavému štúdiu je to naviac aspoň o čosi adrenalínovejšia aktivita, ak pominieme skúškové obdobie, samozrejme.

Užite informácie v zdraví, poprípade do diskusie prispejte aj vy svojimi šetriacimi life hackmi.

PS: Tie gastráče vlastne až tak moc nepotrebujem.

PPS: Recyklujte, vy hovadá!