Príprava

 

Určite to poznáte, alebo ste sa s tým aspoň raz v živote stretli. Firma nedosiahla dožadujúce výsledky a namiesto očakávaných 5 miliárd, mala čistý zisk len 4,98 miliardy. Váš CEO sa bude musieť uskromniť a kúpiť si miesto 3 prúdových lietadiel len dve a to platí samozrejme aj pre plebs. Žiadne vianočné prémie, žiadny 13ty plat a podobné vymoženosti.  Jediné, ako sa potom vysporiadať s ufrflaným a nemotivovaným osadenstvom motrokárne je vianočný večierok. Možno ešte hodí nejaké malé kostičky v podobne mikulášskych balíčkov a podobných upomienkových vecí, ktoré sa polovica firemného osadenstva bude snažiť premeniť na cash na bazoši. Ale top je a vždy bude – vianočný večierok. Tí hore to určite vedia a vždy si pomyslia: „Ten im určite zavrie huby. Nenažraná chamraď!“

 

Zažil som aj taký prípad, keď bol vianočný večierok kvôli zlej finančnej situácii spoločnosti ohrozený, ale v posledných dňoch sa vedenie rozhodne, že našlo nejaké drobné a predsa len niečo pre tie svoje ovečky zorganizuje. Toto považujem za veľmi úspešný marketingový trik, ktorý funguje skoro vždy a motivácia v čase predvianočných uzávierok stúpne +100 a prinúti časť otrokov k nadštandardným výkonom. Veď, čo by pre svojho milosrdného a dobrotivého pána nespravili, keď im odobril tú možnosť ukázať svoje pravé ja na večierku a už dopredu uvažujú, aká bude tento rok téma. V mojom prípade to je párty, na ktorú si budem musieť hradiť vstupné z vlastného a s takmer originálnou témou, ako sú filmoví hrdinovia. Už týždeň počúvam o rôznych pirátoch, komixákoch a hlavne obchodoch, kde si môžem nejaký kostým požičať. Stop! Samozrejme to nie je povinné a nie som našťastie jediný, kto to berie z takéhoto pohľadu, ale ak by som nemal mať komplet výstroj Dartha Vadera, tak pôjdem jedine v civile.

 

Po párty

 

Zobúdzam sa na strašnú bolesť hlavy a v ústach ešte stále obraciam na jazyku pachuť Morgana. Pozerám na hodiny – 13:02. Snažím sa vypudiť bezdomovca z úst trochou vody, ale nemá to žiadny význam, akurát bolesť hlavy nabrala na intenzite. Rozmýšľam nad priebehom večera, ale momentálne to nemá význam. Pre istotu sa pozriem pod vankúš, či ma tam niečo neprekvapí. Čisto a na zemi tiež. Považujem to za malé víťazstvo. Pomaly sa rozpamätávam a hlavou mi behajú všetci superhrdinovia a podobné bytosti, ktoré som včera videl. Niektorí ľudia si dali záležať a musím oceniť ich snahu napr. jedna kolegyňa, ktorá pôsobí v kancli ako taká tichá voda sa nahodila a là Lara Croft a pre mňa to bol jednoznačne najlepší kostým večera. Zisťujem, že aj také baby majú šancu. Pred očami sa mi vybavujú manažéri oblečení v kostýmoch Teletubbies, ku koncu už len v hvezdárskom a hodinárskom štýle. Pozerám do peňaženky, zosmutniem a zároveň si spomeniem, že mi v klube niekto ukradol sveter. Kurvy zlodejské. Každopádne to obnášalo všetky možné prvky, ktoré môžete na takomto večierku zažiť:

 

  • spitiny, ktoré to zabalia pred polnocou
  • spitiny, ktoré to nezabalia vôbec
  • páriky, kde sa len pozrieš
  • ogrcané hajzle

 

Po dlhej dobe bolo moje pondelkové ráno znesiteľné, nakoľko som ho strávil sledovaním zmiešaných pohľadov všetkých zainteresovaných, počúvaním rečí o skončení s alkoholom a mal  som z toho neskutočnú radosť. Teraz už len stačí počkať, kto sa za 9 mesiacov vyberie na materskú.