Poznáte to, roky idú, stereotyp, nuda a zrazu zaznie "čo keby sme vyskúšali inú dieru". Tak sme skúsili Šarkanovu dieru. Áno, Pedro, ani tam si nikdy nebol.

Medzi Spišskou Novou Vsou a Krompachmi je rozsiahla vápencová planina Galmus, uprostred preťatá Poráčskou dolinou. Pre motorizovaných je tu jediná alternatíva, prístup cez Markušovce s ich letohrádkom - múzeom hudobných nástrojov (nie, flautu z hudobného tábora tam nemajú) a následne cez Rudňany do samotného Poráča. Cesta preverí vašu ostražitosť, za jazdy radšej mlčte, inak si hryznete do jazyka viac ako birmovaný na tlačovke s protislovenskými presstitútmi. Rudňany majú zaujímavú tabuľu v jazyku menšiny Rudňany = Rudňany. Po okraji cesty posedávajú deti a vpravo sa vynárajú nezameniteľné malebné chalúpky mladíkov osadníkov. Osada Zabíjanec je známa majstrami indických bojových umení.

Čítanie z apokalypsy podľa Kňoura :

V tom čase už bolo na mieste približne dvesto Rómov a znova útočili na policajtov, hádzali tehly, kamene, sklenené fľaše. Jeden policajt utrpel zranenie nohy a ostal ležať na zemi. Keď to videli Rómovia, útoky ešte zintenzívnili, preto policajti použili varovné výstrely do vzduchu a zraneného policajta zobrali z ohrozenej zóny a naložili do auta. Policajti privolali do osady ďalšie posily – štyri policajné hliadky motorizovanej jednotky vystrojené v protiúderových kompletoch (korytnačky) a so štítmi a prilbami. Rómovia zaútočili aj na rýchlu lekársku pomoc, ktorá prišla odviezť tehotnú ženu. Poškodili sanitku, no zdravotníkom sa podarilo uniknúť. Rozvášnených Rómov sa policajtom podarilo spacifikovať až o polnoci.

Po prejazde centrom je čas na otestovanie spojky a prevodovky v stúpaní. Vodiči autobusov určite dostávajú túto trasu za trest. Vľavo výhľady na dedinku v údolí, malé domčeky osada Pätoraká.
Povyše osady dva domy, jeden by celkom zapadal do Lučiakovej príbehu s kúpou domu v peknom kraji. Zastavujem, soby žiadne, substrát pozoruje kultúrny život (znejú bľačavé melódie plus riťmausoviny), tringelt nedostávam. Zosuv cesty je riešený slovenským spôsobom, premaľovaním pruhov ďalej od zosuvu a ponechaním prírode.

Na vrchole stúpania za otvára výhľad do Poráčskej doliny, pripomína viac zelený Zádiel. Pre bajkerov je to plne prejazdné, na druhom konci sú Slovinky. Pred Krompachmi možnosť prehliadky vybývaných bytoviek s občerstvením toluénom. V centre so štýlom a vkusom vyzdobené domy, ak by to fotke bolo zle vidno, tak vo fasáde sú zrkadielka. Nad Poráčom sa hrdo pnie Vysoký vrch, miesto s kruhovým výhľadom - Spišský hrad, Kráľova hoľa, Vysoké Tatry... Chodníček pokračuje lúkami, hrebeňom a po chvíli sa stáča strmo nadol, k jaskyni je to okolo 2 km. Jaskyňa je voľne prístupná, zadná časť s náznakmi výzdoby je oddelená mrežou, tá je zdemolovaná. Okrem baterky nie je potrebná žiadna špeciálna výbava, vhodné aj pre stredne zdatných pajácov. Lietajúce otrasomačiatka nevidno.
Vedľa hlavnej jaskyne je ešte Chyža, kratučká diera. Obe jaskyne sú neaktívne, bez vodného toku a žiadne thajské príhody nehrozia, nemožno vylúčiť iba ukrytého ladyboya. Vrátiť sa dá buď tou istou trasou alebo dokončiť červeno-bielo značený náučný chodník. Nová zeleno-biela značka vedie k stredisku Poráč park, možnosť občerstvenia.

Po spiatočej ceste ešte zastavujem pri portáli štôlne zamknutej mrežou. Ťažila sa tu meď, ortuť a železo. Baňa je naďalej v prevádzke, predpokladá sa postupné ukončenie ťažby.

Na záver citát z oficiálnej stránky obce a malá sonda do volebých výsledkov ako námet na zamyslenie.

Závodný klub umožňoval širokej verejnosti umelecky náročnú kultúru a nadšeným jednotlivcom  uplatniť svoj záujem a talent v aktívnej činnosti. Konali sa tu estrády, divadelné predstavenia a aktérmi
tejto činnosti boli občania obce. Neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho života obce bola dychová hudba,
ktorá  vznikla v tridsiatych rokoch. Súčasne v tomto období sa začal písať začiatok športových súťaží
v športovom klube ŠK Koterbachy. Jeho pokračovateľom bola Telovýchovná jednota Rudňany. Založením obecného športového klubu v r. 1996 sa uskutočnila myšlienka nadviazať na slávnu tradíciu rozvoja športu  v obci. Najobľúbenejším športom je futbal, kolky a šach.

Rok 1989 a obdobie po ňom zmenili banícku obec s bohatou tradíciou  na  obec s vysokou mierou
nezamestnanosti a s nárastom občanov v sociálnej núdzi.

Parlamentné 2012

SMER – sociálna demokracia                52,45
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti      12,93
Ľudová strana Naše Slovensko               4,43
Slovenská národná strana                   3,79
Sloboda a Solidarita                       2,22
Komunistická strana Slovenska              1,39


Parlamentné 2016

SMER - sociálna demokracia                41,94
Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko    11,48
OĽANO - NOVA                              11,04
Slovenská národná strana                   9,27
SME RODINA - Boris Kollár                  4,42
#SIEŤ                                      3,42
Sloboda a Solidarita                       3,42
Kresťanskodemokratické hnutie              2,98
Komunistická strana Slovenska              0,77