Nečítal som k danej téme nič, nepozeral som si videá na youtube a ani som nezisťoval, ako sa k tomu stavia Greenpeace. Moje vyjadrovanie sa je na úrovni slohovej práce druháka na ZŠ. Všetko, čo nasleduje v tomto článku, som zistil vlastnými nemotornými pokusmi a pozorovaním ľudí s väčším množstvom skúseností a krvi na rukách. Vlastne, jednu relevantnú vec som čítal. Od Castanedu, resp. dona Juana viem, že pred zabitím sa treba zvieratám poďakovať a poprosiť ich o odpustenie za to, že budeme jesť ich mäso, prípadne ich telesné súčiastky inak využívať.

Sliepky, husi, kačice a perličky

Morky som vynechal, z hľadiska množstva mäsa sa oplatia najviac, ale mne morčacie veľmi nechutí, tak to ani nezabíjam, spôsob by však mal byť ten istý. Sekerou odsekneme hlavu na kláte, pričom druhou rukou držíme krídla. V prípade väčších alebo agresívnejších gunárov je vhodné zabaliť ich do starého vreca, podobne ako pri kŕmení, aby sa zabránilo uvoľneniu krídel. Krv ani mäso nemá výrazný zápach na rozdiel od zapareného peria počas šklbania. Dá sa na to zvyknúť, ale hlavne pri mastnejších typoch peria (husi, kačky) je to zo začiatku nepríjemné.

Králiky

Niektorí chovatelia králiky rovno podrezávajú, ale osobne radšej najprv zlomím väz alebo krk, či ako sa to u králikov volá, keďže pri tomto spôsobe nevydávajú pišťavé zvuky, ktoré sa citlivejším povahám ľahko zarezávajú do duše. Králika držíme zadnými nohami nahor a rukou alebo palicou ho udrieme poza uši. Nebýva z toho veľmi nadšený a nespokojnosť prejavuje smrťou a krvácaním z nosa. Následne ho zavesíme kvôli odratiu a podrežeme, prípadne hlavu rovno odrežeme, aby obeti mohla rýchlejšie vytiecť krv. Olúpanie hlavy je prplačka, ale vyzerá to srandovne, hlavne keď má vyplazený jazyk. Z estetického hľadiska sú veľmi pekné pľúca, ak nie sú zasvinené od krvi.

Svine (polodivé)

Zabíjame ich malorážkou do čela, prípadne za uši. Nasleduje rez do krku a čakanie, kým sa všetka krv vyvalí. Svine sú ináč celkom milé zvieratá, majú takmer ľudský výraz v tvári. Odstrániť srsť je v závislosti od ročného obdobia celkom náročné, ale nevyhnutné, keďže nie je chutná ani ľahko stráviteľná. Je zaujímavé, že svine ani králiky nereagujú na smrť svojich spolupútnikov podráždene a spokojne prežúvajú ďalej. Asi sú to všetko pravičiari. Myslím, že o zabíjačkách tu už bolo popísané dosť, nebudem to tu teda rozoberať, je to pekná udalosť, ak ostane pár ľudí dostatočne triezvych na robotu. Slanina krásne vonia aj nevyúdená.

Ovce (najlepšie jahňatá)

Ako biblické obetné zvieratá sú zmierené so svojím osudom a prijímajú ho odovzdane, až apaticky. Ovcu zvalíme na bok, zviažeme jej predné aj zadné nohy a podrežeme ju. Dosiaľ žiadna ovca pri tom nebečala, neviem prečo. Odrať vlnu trvá dlho, treba postupne odrezávať rôzne blany a sťahovať, ale na druhej strane pekne vonia, je v nej cítiť všetky ročné obdobia a trpkú krásu salašníckeho života. Mäso, aj keď nie je prerastené tukom, mierne páchne, ale vhodne tepelne upravené chutí výborne. Barany sú podvratné kurvy a treba sa pred nimi mať na pozore.

Bažant

Bažanta som zabil len jedného. Mal zlomené krídlo, tak som ho zobral a niesol v rukách. Mal panický strach a zo začiatku sa snažil v rámci svojich obmedzených síl oslobodiť, ale následne to vzdal, a potom už len pokukoval po mne a rozmýšľal, prečo som ho ešte nezjedol. Po asi 10 minútach mu odkväcla hlava a dokonal. Myslím, že z toho stresu dostal infarkt. Má viac vypracované svalstvo než domáca hydina. Je z neho výborná polievka.

Mačence, mačiatka

Či už páčidlom, lopatou, šmarením o zem alebo stenu, vždy je to veľmi nepríjemné. Mačky (dedinské, mestské nepoznám) majú vysoko vyvinutú vôľu žiť a bojovať o svoj život. Preto je jednoduchšie ich kántriť, keď sú ešte malé. Zvláštny pocit je cítiť v dlani teplo a krehký tep toho maličkého, nevinného stvorenia tesne predtým, než ho ponoríte do kýbla s vodou. Tá prudkosť a sila, s akou zaryje svoje mäkké pazúriky do vašej ruky a následne sa snaží vymaniť zo zovretia smrti, je obdivuhodná. Trvá to však iba chvíľku. Majú málo mäsa.

Potkany

Potkany su strašné svine. Rýchle, drzé a škaredé. Jed je najlepším spôsom na odstránenie. Šťastná rana rýľom zaberá tiež, prípadne dobre vycvičený pes alebo zle vycvičený, ale o to agresívnejší. Majú ešte menej mäsa než mačky.

To je všetko. Pekný deň.