Zima je. Druhý rok hnusoby. Sneh sa mi už odhadzovať nechce a nedá mi, tak som sa rozhodol napísať pár vecí, čo mi po rozume chodia. Aby sa nezabudlo.

Včera sme sedeli s Maňom, Ďurom, Ferom a ešte s pár susedmi a dumali, ako by lepšie bolo. Ako si tak môžeme sedieť, keď krčmy sú zavreté? Na dedine sme na situáciu pružne zareagovali a keďže Jožka má krčmu zavretú, Fero otvoril garáž. Auto vyhodil vonku, stoly aj lavice sme mu doniesli a máme kde aspoň podebatovať. Však doma sa furt nedá sedieť. Aj sa so ženou pajedíme a takto sa aspoň človek prejde po čerstvom vzduchu. Fero pivo a borovičku nakúpil a je to síce vydriduch, pivo aj poldeci má po eure, ale čo človek neurobí pre pokoj v duši. A ako som písal, doma sa nedá furt sedieť.

Ale o inom som chcel. Že vraj akéhosi financmajstra policajti zobrali. Aj akéhosi podnikateľa hľadajú. A že vraj ten podnikateľ má ten bazén, do ktorého expremiér chodí. A tu sme sa zháčili. Však tu ide o zdravie a keď potrebuje plávať, potrebuje plávať. Aj by sme chceli pomôcť, ale ja mám bazén len pre vnúčatá, ktoré prídu v lete z Čiech. Plávať sa v ňom moc nedá, je nafukovací. Ono na Kysuciach ani moc teplo nie je, ale deťom to stačí. Včera Maňo ukazoval v telefóne expremiérovo video. Pekne to oni povedali. Aj synovi do Čiech som písal cez Vocap, že nech si to pozrie. Napísal mi, že je uvoľnený a presvedčivý ako on na maturite. Som hrdý, že mám takého syna. Robí tam vo fabrike majstra. Ale chcel som, nech poradí ako pomôcť. Keď ide o zdravie, pomôcť treba. A napísal mi, že keď sa nedá plávať, tak si treba oddýchnuť, najlepšie v chládku. No neviem ako to myslel. Je síce zima, takže chladno je a tým novým výmyslom, ľadovým jaskyniam a kryokomorám moc neverím. Každopádne, oddych je nápad dobrý. Doteraz bol v teple tak možno má ten môj syn aj pravdu. Stále sa rozčuľovať, však to sa tiež nedá. No neteší nás to.

Príčina tohto rozčuľovania bude v tom, že keby celé Slovensko volilo ako Kysuce, tak by sme sa už mali lepšie, možno tak ako vo Švajčiarsku. Aj z dediny je tam kopec omladiny. Aj v Nemecku, Anglicku, Rakúsku a hlavne v Čechách. Vlastne väčšina detí a vnukov je preč. A my tu čakáme na to Švajčiarsko a rozčuľujeme sa ako expremiér.

A ako sa rozčuľujeme, tak sa aj v poslednom čase dedina rozdelila. Už to nie je len SMER a SNS, ale aj Harabín a Kotleba. Síce stále chodíme spolu do krčmy ale už sú tu rôzne názorové prúdy. Našťastie sa v hlavnej otázke zhodujeme. Migranti. Pamätám sa, ako sme v 90. rokoch chodili hliadkovať s vidlami na cestu, či nejdú Maďari. To sme počúvali Slotu a Fero hovoril, že do toho tanku sa ešte nasúka, však bol u tankistov. Maďari neprišli. No a teraz sa nevieme zhodnúť kedy prídu migranti. Vidle ešte máme, ale už sme starší. Aj kríže a kolená bolia. A omladina tu moc nie je. Nejakí tu ešte sú. Tí roduverní, ktorí nebudú robiť na cudzom a ktorí behajú po lese v maskáčoch, ale tí tiež musia ísť ráno do Kie, a čo keď migranti prídu a oni budú na smene? Čo robiť? Hovoril som o tom so synom, že čo v takom prípade? Tak odporučil, nech namontujeme kamery. Tak aj starostovi sme to povedali. Aj kamery kúpil. Ale aké zlo sme si narobili. Suseda Lojza kamery natočili, ako berie televízor českým chalupárom. No zle bolo, aj policajti si po Lojza prišli. A nie, že ho kľudne predvolali a keby bolo potrebné, tak by ho aj zadržali ako expremiér navrhoval v tom videu. Ale prišli ráno, aj ho zobudili, ani televízor nestačil schovať. A našli u neho ďalšie štyri. A aj práčky, mikrovlnky, vŕtačky. Chudák Lojzo. Teraz neviem, načo si vŕtačku požičal odo mňa. Ako ju teraz od neho dostanem? Videl som presne rovnakú v zastavárni v meste. Keď bude najhoršie, tak si ju kúpim, keď príde dôchod. No a takto politických väzňov pribúda. Lojzo vždy hovoril, že keď už máme to samostatné Slovensko, tak by všetko malo patriť Slovákom. A teraz sedí. Toto sme chceli? No, nič, aspoň si na Lojza vypijeme. Aj zaspomíname. Však ho niekedy pustia. A aby mu policajti nezobrali všetko, tak sme z jeho chalupy radšej všetko zobrali my. On to aj tak teraz nepotrebuje. A keď sa vráti a bude niečo potrebovať, prázdnych chalúp od Ostravákov je tu cez týždeň dosť. Cez víkend je to horšie.

Čo nás však trápi je premiér. To sa nedá počúvať. Teda, ženy sú za neho, alebo aspoň donedávna boli, a doma sa ich aj tak nedá počúvať. Tak radšej sedíme u Fera. To testovanie je načo? Ďuro hovorí, že nás chcú začipovať. Číta akýsi časopis, kde je iba pravda. Ale však sú noviny Pravda a tam nie je pravda? Sme z toho zmätení. Maňo číta len na mobile akési hlavné správy. A furt chodí s tým, že bude tretia svetová, ako je v Rusku dobre a ako nám všetci chcú zle a za všetko môže akýsi Šoroš. S Maňom súhlasí aj krčmárka Jožka. Jej dedo zarizoval židovskú krčmu, ktorú ona zreštituovala. Tá v tom má jasno. Teraz má krčmu zatvorenú a vypisuje o akýchsi nulitných veciach na Fejsbuku. Tak jej treba, nemala nás zdierať. Ani na sekeru nechcela dávať, tak nech sedí doma. Informácie teda máme z prvej ruky. To niekedy, keď sa vytiahnu mobily, to len od stolov znie kriku a toľko nových správ je, že sa to porátať nedá. Že Trump čosi, že Putin čosi, že Babiš, či neviemaký politik čosi... A tak si svorne zanadávame aj päsťou pohrozíme a je nám tak akosi lepšie, a tak to má byť.

A čo sa týka vakcíny, my sme večer tak zaočkovaní, že niekedy pociťujeme aj vedľajšie účinky. Ráno o šiestej sa stretneme s Ďurom a Maňom pri obchode na vyprošťováka a vedľajšie účinky za hodinku-dve viacmenej úspešne potlačíme. Nejaké cudzie svinstvo si do tela rozhodne dávať nebudeme.

A tak sa zatiaľ opatrujeme...