Zima je. Stále. Snehu už toľko napadalo, že aj autobus z dediny prestal chodiť. Že načo, aj tak sa nikde nemôže. A autobusár sedí u Fera už tretí deň a nasáva. A tí čo idú na šichtu, aj tak sa pozbierajú a idú autami. Je to síce o hubu ísť po neodhrnutých cestách, ale keď človek musí, tak musí. Má to aj svoje výhody. Policajti sa tu už týždeň neukázali, ale o tom neskôr.

Jožka zareagovala na konkurenciu Ferovho garážového výčapu a tajne otvorila krčmu. Volal som synovi do Čiech, ako to urobiť, keďže ma pýtala o radu a teraz sa tam dostať, je ako v 30 prípadov majora Zemana. Zavolá sa na tajné číslo (3 dni sa vyhlasovalo v obecnom rozhlase), Jožka pošle SMS-ku s heslom, človek príde zozadu ku krčme, nájde dvere od kotolne, zaklope, tam sa Jožka spýta na heslo, potom sa hľadá mobil, okuliare, SMS-ka, overuje sa heslo, každý deň iné. Vlastne je to celé nanič, lebo Jožke sa nechce toľko čakať a tak návštevníka pustí. Syn síce hovoril, že obecný rozhlas a nedodržiavanie celej procedúry môže akciu zhatiť, ale my sme jeho rady len prispôsobili našim podmienkam.

Krčma plná ako nikdy. Jožka nové závesy nakúpila, tak zvonka nie je vidno nič. Ceny ako u Fera, drahota. Ale čo človek neurobí pre to sociálne cítenie. Fero zistil, že sa mu tržby krátia. A keďže si zvykol na veľkopanský život, rozhodol sa konať. Policajtov na Jožku zavolal. No a policajti sa ho spýtali, že či je cesta k nám odhrnutá. Nebola. Tak neprišli. A keďže Fero sa nám pochválil, tak teraz Jožka sprísňuje kontroly pri dverách. Ale je veselšie. Doobeda u Jožky, poobede u Fera, alebo naopak.

Zvady ale nekončia. Minule už som sa rozčuľoval ako sa dedina rozdelila. A to rozdelenie ešte ďalej pokračuje!  Chlapci v zelených tričkách sa rozdelili na 2 stoly. Ej, zle nedobre bolo. Aj sa pochytili, že kto je primitív väčší a kto menší, celá krčma pozerala ako sa zvada skončí. Mladší sú za toho holohlavého, mladého, rapavého, tí starší zas ostali za toho holohlavého ktorý počítať nevie a teraz na súd čaká. Keď už si začali do fašistov nadávať a hrozilo, že sa bitka strhne, zakročila Jožka z obavy o svoje majetky, že aj tak najhorší sú liberálni fašisti a proti nim by sme mali sily spojiť. Zvada ustala a všetci začali nadávať na liberálnych fašistov. Musím sa ale priznať, stále si nie som istý, kto to vlastne je. Volal som aj synovi, čo si o tom myslí a ako si takého liberálneho fašistu predstavuje. Povedal, že je to niečo ako smerák, ktorý nekradne, že niečo také neexistuje. No a teraz buď múdry. Tak sú, alebo nie sú? Ale Maňo sa robil chytrým a prišiel s tým, že je to ako Šrédingerova mačka. Asi narážal na toho žida, čo mu Jožkin dedo krčmu zarizoval. Ale mal on mačku? Alebo nemal? Tak neviem... Maňo moc číta, to mu asi nerobí dobre a s problémom nijako nepomohol.

Máme ale novú tému, ktorou všetci žijú. Dáta. To sú čísla. Presnejšie, čísla o hnusobe. Polovička si myslí, že čísla sú moc vysoké, a určite nás klamú, že je to také zlé. Druhá polovička si zas myslí, že čísla sú moc nízke, a určite nás klamú, že je to také dobré. Diskusie sú búrlivé, argumenty sa nájdu za aj proti, ale všetci sa zhodneme, že nám to tu nesedí. Kde sa stala chyba? Fero hovoril, že to je tým, že všetci, ktorí mali všetkých päť pokope už dávno zo Slovenska odišli. Maňo hovoril, že za to môže Šoroš, ale u Maňa môže Šoroš aj za to, že sa mu krava neotelila. Ale snáď v Bratislave majú na to odborníkov, nie? Ferovi dcéra chodila na vysokú do Bratislavy a aj tam ostala, tak sa on tvári, že všetkému, čo je tam, rozumie. No, dcéra na ministerstve nie je, že vraj by tam za také peniaze nerobila. To ako na ministerstve neplatia dobre? To mi nejde do hlavy, potom by prečo všetci tí politici sa nakrucovali pred kamerami, keď sa tam tak zle platí? Žeby nič iné nevedeli? No tomuto treba prísť na koreň. Tak som zavolal synovi, že ako to je s tými platmi na ministerstvách. Hovoril, že sa pozeral na ponuky práce a nie je to bohviečo, chlapi z fabriky by vraj nemenili. A on ako majster už vôbec nie. Tak toto mi vyrazilo dych, ale zas vieme prečo tu máme bordel. Ono, za málo peňazí, málo muziky, sa hovorí. A ani, pán Boh dal miesto, dá aj rozum, moc neplatí. Aspoň u nás. Ale že vraj sme jediný národ, ktorý má dvoch premiérov a obidvoch rovnako úspešných. Tak neviem, ako toto syn myslel.

Premiér asi na ten bordel v číslach nemá čas. Išiel do Francúzska. Paľov syn tam robí. Volal, nech mu nerobíme hanbu a nech tam takých ľudí nepúšťame. Mesiace mu trvalo, kým kolegov presvedčil, že je z normálnej krajiny a teraz sa to celé pokazilo. Všetci sa mu teraz smejú, že čo za strapaté čudo tam zo Slovenska prišlo. Kolegovia aj noviny kúpili a pýtali sa mladého, prečo v našej normálnej krajine máme masového vraha za ministra a kto je to ten Šulik. Mladý sa hanbí, kade chodí a Francúzi si z neho robia srandu. Paľo mu poradil, nech im povie, že my sme aspoň nebili otrokov, načo mladý sa už neozval. Chápeme, že to premiér myslel dobre. Aj my to myslíme dobre. Ale akosi to dobre nedopadá. V myslení sme, nebojím sa povedať, svetová špička, problém nastáva, keď sa to má urobiť. Tu nastávajú nečakané komplikácie, ale k tomu, keď bude čas.

Aspoňže Lojzo, čo ho minule za tie výpožičky od českých chatárov policajti zobrali, sa nám vrátil z basy. Nie je miesto a tak ho pustili. Hovoril, že teraz čaká na súd, a potom možno znova pôjde, ale je vcelku optimistický. Hovorí, že iné kapry tam plávajú a on je malá ryba. Toľko známych ľudí tam postretal, že sa cítil ako v Smotánke. My na dedine nestretneme nikoho a Lojzo v base so samými mediálnymi hviezdami. Trošku bol naštvaný, že v jeho chalupe bolo ako vymetené, ako sme mu tam všetko pobrali. Tak sme mu povedali, že asi Ostraváci si prišli po veci. No nič, už si zas pomaly veci dopĺňa z iných chát.

Maňo nám referoval, že možno pustia z basy slávneho Kysuckého spoluobčana, toho času politického väzňa Kajetána. Že vraj, či by sme slávobránu nešli stavať. No, nešli. Maňo hovoril, že ide o princíp, že takto ukážeme režimu, že si politických väzňov ceníme, ale dostal od Ďurovho otca takú palicou po papuli, že trepe sprostosti a potom už nehovoril nič. Ďurov otec nechcel do JRD a bol v Jáchymove na pár rokov. Na to že má skoro 90 je ešte na tom dobre.

A konečne už máme prvého zaočkovaného v dedine. Starostu. Nevieme ako k tomu prišiel, ale chodíme si ho obzerať cez plot ako mu je. Jožka z Ferom mu dali zákaz vstupu do prevádzok, pretože sa nevie čo taká vakcína môže spôsobiť. On hovorí, že sa cíti dobre, ale kto by mu veril, politikovi...

A tak sa zatiaľ opatrujeme...