Štajerský Hradec/Graz je štatutárne mesto s čarokrásnym historickým centrom, útulnými vinárňami a čokoládovňami. A zbrojnicou. Zbrojnica je súčasťou siete múzeí Joanneum a uchováva 32 000 kusov exponátov z obdobia 15.-18. storočia. V tom čase bolo Štajersko v prednej línii bojov s Osmanskou ríšou. Aby sa mohlo brániť, potrebovalo vojsko, logisch, vojaci potrebovali výstroj a výzbroj. Zbrojnica teda bola vybudovaná v rokoch 1642-1645 pre potreby uskladnenia veľkého počtu zbraní a brnenia.
 
Štajersko je na svoju zbrojnicu patrične hrdé. Keď ju ekoteroristická slniečkárka bez zodpovednosti, Mária Terézia, chcela zrušiť, Štajersko spísalo petíciu za zachovanie jej existencie nielen pre praktické, ale aj sentimentálne dôvody. Neunikla však pred bohapustým gun ban. Pôvodná zbierka totiž obsahovala 190 000 objektov.
 
Budova zbrojnice prežila bez ujmy druhú svetovú vojnu. Landeszeughaus - Historische Waffenkammer nájdete v centre mesta na Herrengasse Nr. 16. V okolí sú platené parkoviská. Vstupné stojí 9,50 €. Skupiny a rodiny s deťmi majú zľavu. Deti v predškolskom veku majú vstup zdarma. Čo je super, lebo je dobré im už od útleho veku vysvetliť, že zbrane sú strašne moc cool, aby z nich nevyrástli anti-gun libtardi. Zbierka je prístupná šesť dní v týždni, 10:00-17:00 hod., je zatvorená pondelky, počas niektorých štátnych sviatkov a počas zimy má obmedzený režim a dá sa vidieť len za prítomnosti sprievodcu. Inak vás tam nechajú spokojne pobehovať, len nesmiete mackať veci. Hoci tie naleštené štíty, kyrysy, halapartne a odhalené zámky predoviek si to priam pýtajú. Been there, done that. Tu dokonca reštaurátori, ktorí konzervujú a ošetrujú zbierkové predmety, vysvetľujú, prečo ich nemôžete mackať https://www.museum-joanneum.at/en/styrian-armoury/historic-armoury/conservation
 
Zbierku tvorí cez 7000 predoviek a samostatné časti strelných zbraní ako zámky, panvičky, ocieľky, pätky, kohútiky, prachovnice, holstre, nádoby na odlievanie olovených gulí, čistiace pomôcky a bajonety. Väčšina pištolí a muškiet pochádza zo 16.-18. storočia a boli nasadené v bojových operáciách. Do zbierky sa dostali od posádok v Augsburgu, Norimbergu, Suhl, Wiener Neustadt, Ferlach a priamo od zbrojárov v Štajersku. Menšia časť pochádza zo súkromných zbierok aristokracie, ktorá svoje zbrane väčšinou využívala pre lov zveri.
 
Delostreleckú zbierku tvorí celkovo 700 predmetov: delá, húfnice, falkonety, nabijáky, meriacie pomôcky, lopatky, čistiace kefy, vývrtky a nikdy nevystrelené gule a kartáče. Žiaľ pre obmedzený priestor múzea stojí väčšina z tohto v depozitáre.
 
V zbrojnici sa nachádza aj niečo vyše 2000 kusov chladných zbraní. Obojručné meče, jeden- a jedenapolručné meče, jazdecké šable, palaše, popravčie meče. Polovica z nich bola pôvodne rozdelená medzi rezervné jednotky a pochádza z 19. storočia. Polovica prišla do zbierky priamo od kováčov v meste Graz, Judenburg a Weiz. Zbierku dopĺňa cca 5000 halapartní, píky, palcáty, bijáky, reťaze, dýky a sekery.
 
Zbierku uzatvára expozícia plátových a krúžkových brnení. Zastúpení sú mušketieri, kopijníci, husári, arkebuzíri a kyrysníci, dôstojníci i aristokratickí vojvodcovia. Je tu skoro 4000 brnení, heliem a štítov. Predmety pochádzajú od výrobcov v Grazi, Norimbergu a Augsburgu. Highlightom celej zbierky je konské brnenie vyrobené v dielni Conrada Seusenhofera v Innsbrucku z roku 1510. V roku 1814 sa stalo súčasťou múzejnej expozície ako dar od Karola, Grófa zo Stubenbergu.
 

Keď sa chcete porozprávať s domácimi šermiarmi a výrobcami, múzeum organizuje aj podujatia oživenej histórie. My sme sa vybrali cez studený upršaný pracovný deň a boli sme tam traja úplne sami. Môžete fotiť, ale bez blesku. Svetelné podmienky sú nanič. Úprava fotografií, mimochodom, je strašne depresívna a celkovo fakt hrozná vec. Nenávidel som každú sekundu strávenú v editore. V kombinácii so mnou ako dosť mediocre fotografom výsledok stojí za deravý pičer. Ale vraj máte málo článkov a tento tu je úplne zadarmo. Enjoy.

 

Fotky: