Po niekoľkých rokoch strávených v diskusiách som sa rozhodol, že prispejem aj ja svojou Troškou vody na mlyn. Tentokrát to bude tak, ako sa patrí na mužskom portáli, o ženách. A to nie hocijakých. Bude to o ženách, ktoré niečo dosiahli v netradičnej disciplíne a to v mlátení do bubnov. Začneme tak zľahka.

 

1. Karen  Carpenter (2. 3. 1950 - 4. 2. 1983) 

Americká bubeníčka a speváčka v súrodeneckej skupine The Carpenters, čo bola svojho času najpredávanejšia americká skupina. Netradične sa k bicím dostala až v teenagerskom veku, no svojou cieľavedomosťou a výdržou všetko dohnala. V roku 1969 mali The Carpenters prvú zmluvu s nahrávacou spoločnosťou. Najprv spievala spoza bicích a neskôr sa presunula pekne tam, kam patrila, dopredu k mikrofónu a bubny prenechala iným. Jej umenie si všimol aj legendárny Buddy Rich, ktorý jej pri jednej príležitosti povedal: “Viete, že ste moja obľúbená bubeníčka?“, no ocenili ju aj čitatelia playboya, ktorí ju vyhlásili za najlepšiu bubeníčku a posadili ju na vrch rebríčka dokonca pred inú legendu – Johna Bonhama. Zbytočné hovoriť, že na začiatku si kúpila najlacnejšiu sadu bicích od Ludwiga, v neskoršej kariére jej Ludwig posielal sady sám. Bohužiaľ súrodenecká skupina sa rozpadla pre drogové problémy brata Richarda a jej zdravotné problémy spôsobené mentálnou anorexiou. Stihla este zopár singlov natočiť, ale na následky svojich zdravotných problémov umiera v mladom veku 32 rokov. Len pre predstavu, ešte v roku 1977 vážila cca 38 kilogramov.

 

2. Sheila E  (12. 12. 1957)

Ďalšia americká bubeníčka (s mexickými koreňmi), sa narodila do hudobnej rodiny, jeden jej strýko napríklad hrával so Santanom (Coke Escovedo). Jej hudobný záber bol skôr vo vodách jazzu, funky, latino a popu. Preslávila sa hlavne spoluprácou s Princom, počuť ju napríklad na albume Purple rain. K jej stretnutiu s Princom sa viaže legenda, že sa stretli v zákulisí jej koncertu, kde ju Prince oslovil s informáciou, že sa s basákom nevedia dohodnúť, ktorý z nich si ju vezme za ženu. Popri spolupráci s Princom stihla rozbehnúť aj sólovú kariéru, vydala zopár albumov, spolupracovala s umelcami ako Lionel Richie, Georg Duke, Marvin Gaye, Herbie Hancock, Beyonce atď.

 

3. Cindy Blackman Santana (18. 11. 1959)

Santanu som spomínal pri Sheile E a spomeniem ho znova, pretože Cindy je manželka samotného Carlosa Santanu. No cesta k nemu viedla cez spoluprácu s Lennym Kravitzom, s ktorým mala konkurz cez telefón. Lenny ju z LA požiadal cez telefón do NY, aby mu zahrala, položila slúchadlo na zem, zahrala bum čvacht a bolo. Druhý deň odletela do LA rovno do štúdia, kde spolu natočili „Are you gonna go my way“. Cindy má klasické hudobné vzdelanie plus Berklee College of Music, ktorá je zameraná skôr na jazz, ale podarilo sa. Jej bubenícke rozmýšľanie bolo veľkým prínosom. Spoluprácu v roku 2004 ukončila, pretože sa chcela sústrediť na vlastnú tvorbu. V roku 2014 sa predsa len nechala ukecať a natočila s Lenny album Strut. Čo sa týka jej súkromného života, ktorý sa veľmi prepletá s tým pracovným, tak Carlos ju požiadal o ruku priamo na pódiu potom, ako dohrala svoje sólo. Pre istotu dodávam, že hráva na bicie značky Gretsch a firma Istanbul Agop jej pripravila špeciálnu radu činelov „OM“.

 

4. Hannah Ford Welton (29. 06. 1990)

Aj Princa som spomínal a budem znova. Bubnujúce babičky necháme na pokoji a ideme na mladšie ročníky. Hannah Ford, velká obdivovateľka Johna Bonhama (Led Zeppelin) búchala do škopkov od mala. Chodila na hudobné školy, kde učili najlepší bubeníci a takto pripravenú ju život vhodil do rockového sveta. Hannah je typickým produktom dnešnej doby. Jej videá na Youtube videl Prince a oslovil ju na spoluprácu. Spolu so svojím manželom-producentom pohľadali pre Princa ešte gitaristku a basáčku a vznikla doprovodná skupina 3rdEyeGirl. Ako sa to skončilo, vieme, Princ z toho umrel. Hannah je napriek tomu famózna.

5. Anika Nilles (29. 03. 1983)

Tento bubenícky skvost je dôkazom, že aj vegáni dokážu prežiť plnohodnotný život. Jediný zástupca z neďalekého Nemecka v tomto rebríčku. Na bicích hrá od svojich šiestich rokov a absolvovala nejakú miestnu obdobu konzervatória a VŠMU v Mannheime. Za svoj život stihla síce napísať a vydať iba jedno vlastné CD „Pikalar“, no jej prínos bubeníckemu svetu, okrem toho, že dobre vyzerá, je jej vlastná drum clinik, s ktorou obchádza celý svet (bola aj na Slovensku prednedávnom) a vyučuje. Má zaujímavý štýl hrania a predvádza ho na Youtube, kde jej videá dosahujú čísla, o ktorých slovenskí youtuberoví muzikanti môžu iba snívať. Spoluprácu so svetovými výrobcami tiež.

 

6. Veronika Lukešová Mrázová

Česká mladá bubeníčka (26), ktorá sa ako jediná zo zoznamu venuje metalu. V ZUŠ začínala na klavír, ale nakoniec prešla na bicie. Vyštudovala konzervu v Ostrave a rovno sa vrhla do hudobných vôd. Stihla v rámci projektu Rock Meets Classic spolupracovať s Amandou Somerville, Michaelom Kiske (Heloween), s ktorým sa stihla pozrieť aj do sveta. Zahrala si s Alice Cooperom, Thin Lizzy. Ja si ju pamätám z bubeníckeho fóra, ešte pred pár rokmi, kde „školila“ starých harcovníkov. V Čechách spolupracuje so skupinou Limetal, čo sú pozostatky Citrónu. Stihla sa vydať za iného famózneho bubeníka Dalibora Mráza.

 

Videá som nedával, nájdite si sami, je toho plný youtube.

Toľko k ženám za hrncami... nabudúce hádam ženy za pádlami.