Pacient 0 je niečo ako začiatok veľkého tresku. Ako biblický Adam, z ktorého rebra a spermií sa rozšíril človek ako mor až za hranice Raja. Jeho objavenie by mnohé vysvetlilo, preto sa do toho púšťajú rôzni dobrodruhovia, ako nám ukazuje história. Pome do toho!

Pomenovanie pacient 0 vzniklo počas honby za HIV pozitívnymi v Los Angeles a nechtiac ho vymyslel novinár Randy Shilts. Shit happens. Lekári si vtedy označovali zdravotné karty nakazených a jeden z prvých prípadov 057 bol uvedený s poznámkou pacient O, čo znamenalo Outside-Of-California. Shilts sa v presvedčení, že je prevtelený Indiana Jones, nabúral k týmto dôverným záznamom v Centre pre kontrolu chorôb, v stave eufórie si nesprávne interpretoval písmeno O a pacienta Dugasa označil v médiach za pacienta nula. Vďaka tomu sa stal neborák pacient Dugas netvorom, prvopočiatkom zla, ktoré zamorilo Ameriku smrtiacim vírusom. Stevard kanadskej leteckej spoločnosti pritom robil, čo mohol. Poskytol lekárom množstvo krvi na výskum, detaily zo svojho intímneho života, neskôr pomáhal ako dobrovoľník na klinike pri ošetrovaní ľudí s HIV. Trvalo však presne dvadsať rokov od jeho smrti, kým sa definitívne nepotvrdilo, že pacient Dugas nikdy nebol pacientom nula. Medzitým zomrel novinár Shilts na následky AIDS.

Aj teraz v čase koronavírusu by sa našiel kandidát na titul najväčšieho motáka roka. Jedným z nich by bol vplyvný americký rozhlasový moderátor Rush Limbaugh, ktorý ako uviedla naša konkurenčná, ale menej úspešná stránka Daily news, zadrel priamo do éteru toto: „Prečo si myslíte, že je to COVID-19? Lebo je to devätnásty koronavírus.“ Aj ďalšie drísty o tom, že takýchto vírusov tu už bolo, si mohol odpustiť a radšej si naštudovať, že toto pomenovanie dostal od Svetovej zdravotníckej organizácie a číslo symbolizuje rok, kedy sa vírus objavil.

Ja tu mám teraz pre vás štyri verzie možného pacienta nula:

 

1. Čínska gastronomicko-metabolická extravagancia

Ešte v roku 2016 uverejnila čínska youtuberka video, v ktorom si pochutnáva na polievke z netopiera. Ten sa strčí do kuracieho vývaru, potom ho treba rozrezať a okrem membrán krídel a srsti sa papká všetko, vraj to má skvelú ovocnú chuť. Škoda, video som nevidela, youtuberka ho musela v čase pandémie stiahnuť.

Áno, Číňania jedia rôzne šokantné delikatesy, ako sú trebárs aj kuracie semenniky alebo dusený ovčí penis na podporu plodnosti, potencie a zlepšenie sexuálnej zdatnosti. Číňania veria, že môžete povzbudiť časti svojho tela k väčšej aktivite konzumáciou rovnakých častí tiel zvierat. Ak by to bolo tak, premýšľam, či je u nás taký nedostatok XXXL veľkostí, keď sa v každej dobrej krčme podáva polievka z hovädzích žalúdkov. Mimochodom, držková je moja najobľúbenejšia a nosila som ju onehdy do Viedne svojim chlebodarcom ako vychýrenú československú pochúťku. Išli sa za ňou umlátiť. V súvislosti s touto polievkou, prípadne divokými kombináciami jedál u Slovákov, ako je trebárs smažák s ryžou alebo čokoľvek s kečupom, ma taký netopier v tanieri nerozhodí. Skôr si myslím, že by Číňania nemuseli konzumovať práve takéto snaživé zvieratko, ktoré sa dokonca prispôsobilo čínskemu konceptu jedného decka, lebo samička netopiera rodí jedno mláďa ročne. Keď si k tomu pripočítame fakt, že taký netopier za noc uloví aj tritisíc komárov, bzzzz, fakt by si mohli vymyslieť iné šmakocinky.

Dovtedy hľadáme gurmána pravdepodobne čínskeho pôvodu, ktorý si pochutil na polievke z netopiera, pangolína, prípadne iného zvieraťa a ako keby mu nestačilo šľahnúť fotku svojho žrádla na fejsbúk, že ahá, čo žerem a vy né, vyvolal pandémiu a ohrozil celosvetovú ekonomiku. Shit!

 

2. Vedecký experiment alias zle zavreté dvierka v labáku

Vedci sú vraj roztržití, žijú v neporiadku a všetci vieme, ako bordelár Fleming vynašiel penicilín vďaka plesnivým neumytým miskám s kultiváciami. Možno tento notoricky známy fakt priviedol Trumpa k tomu, že sa netajil podozreniami, že vírus jednoducho unikol z čínskeho labáku. Nuž, veriť trtkovi, ktorý na začiatku, keď jeho odborníci vyhlasovali, že už majú zaznamenaných pár prípadov a počet bude stúpať, bohorovne vyhlasoval pravý opak, sa mi nepáči. Neviem si ani predstaviť, čo by sme urobili našej fešnej prezidentke, keby nás svätosväte uisťovala, že v apríli sa oteplí, bude beautiful time, všetci sa vrátime opäť do normálneho života a ono by tomu tak potom nebolo. O jeho ďalších sprostých vyhláseniach sa mi nechce písať. Naposledy začiatkom mája prehlásil, ako USA čoskoro dokáže testovať 5 miliónov ľudí denne, čo musel vzápätí minister zdravotníctva poopraviť, že číselko je zatiaľ trošinenko že dosť prehnané.

Vírus vytvorený v čínskych labákoch ako biozbraň je fajný námet na film produkcie Hollywood Classic Entertainment a teším sa na desiatky takých, ktoré sa vyroja. Zatiaľ sa bude hľadať roztržitý čínsky vedec, ktorý dobre nezavrel dvere chladničky predtým, než šiel do nočného klubu na tamojšiu obľúbenú špecialitku - sex vo vani plnej alkoholu, čo mu prišlo po práci s koronavírusom ako najbezpečnejší sex. Dúfam, že sa po jeho stopách už vydala americká CIA.

 

3. Muž, ktorý sa hrá na nulu

V liečebniach pre duševne chorých sa niektorí ľudia hrajú napríklad na boha. Veľa bohatých sa správa tak, ako keby boli bohovia, ale títo v liečebniach sú o tom presvedčení. A možno je tu aj jeden, ktorý sa na nikoho nehrá, ale bol rád, keby jeho skutočná identita bola len hrou.

„Ja som pacient nula. Ego sum, qui sum. Som rád, že som sa mohol ukryť v blázninci, tu ma nebude hľadať nik. Keby ma aj objavili, neuveria, že som to ja, lebo bláznom sa obvykle nič neverí. Vďaka tomu prežijem, lebo inak viem, čo by mi urobili. Zavreli by ma do labáku na celé mesiace, roky. Skúmali by mi krv, moč, stolicu, robili by na mne denne desiatky pokusov. Keby som kričal, že sa bojím o svoj život, utešili by ma, že môj môže zachrániť tisícky iných a to sa oplatí. Ale nie každému sa chce umrieť preto, aby zachránil svet. Som cestovateľ, nemôžem byť zavretý, zomrel by som. Nemôžem za to, že milujem svet, rád sa objímam s ľuďmi z tých najrozličnejších kútov sveta, počúvam o ich živote, ochutnávam ich jedlo. Jedol som aj čínske špeciality a zrejme moje telo dokázalo namixovať zo zvieracieho vírusu ľudský. Mal som odrazu suchý kašeľ, teplotu vyššiu ako štyridsať, nevládal som dýchať. V nemocnici mi diagnostikovali neznámu pľúcnu infekciu. Hneď po vyliečení som navštívil krátko Rím a neskôr som sa vrátil do USA. Bol som ako kométa s ohnivým chvostom za sebou. Zmietal som všetko živé, čo ma stretlo a keď mi to docvaklo, tak som sa skoro zbláznil a skončil som tuná. Pre mňa je to tak lepšie a ľudstvo si musí poradiť samé.“

 

4. Vo veľkom štýle Bloody týfusovej Mary

Mary Mallon je najslávnejšou pacientkou nula. Stala sa ňou po tom, čo v roku 1907 postihla New York epidémia, počas ktorej ochorelo tri tisícky ľudí. Zistilo sa, že šikovná kuchárka v bohatej rodine bola bezpríznakovou nositeľkou brušného týfusu. Spolu s teľacím krkom na tymiane a so slaninkou servírovala lahodné baktérie typu Salmonella typhi. Keď členovia rodiny padali chorí do postelí, pekné žieňa, zdravé ako rybička, im obetavo servírovalo horúcu čokoládu. Takto Mary vystriedala a nakazila na kompletku niekoľko bohatých rodín a po čase zrejme pochopila, aký problém to mali tie nakazené rodiny. Bola ním ona. Čakali ju dva roky núteného väzenia na jednom ostrove, po prepustení a vypuknutí ďalšej epidémie ju natrvalo uväznili na iný ostrov. Neľahký život človeka, ktorý sám nemá problémy a mohol by pokojne žiť nebyť toho, že jeho telo slúži ako prenosné laboratórium na výrobu nebezpečných baktérií.

Musíme teda hľadať aj super prenášača koronavírusu, ktorý sám nekašle, ale mohol by všetko pokašlať, pretože chceme, aby sa život raz vrátil do normálu, kedy zrušíte účasť na záhradnej party s kamošmi kvôli dažďu (lebo ste bábofka) a nie kvôli obave zo smrti.