Cez Vianoce som zaregistrovala, že u nás stále letia mediálne zvrhlosti ako Farma a podobne. Ja som sledovala reality show len raz v živote, keď Big brother dorazil do Talianska.    

Iste viete, o čo ide - názov je odvodený od románu Georgea Orwella, v ktorom opisuje život v autoritárskom režime vo Veľkej Británii. Občania sú nepretržite sledovaní kamerami a neustále im je pripomínané, že „veľký brat sa na nich pozerá.“

Prvý pokus o televízny program na túto tému sa uskutočnil v Amsterdame. V Amerike úspech nemal, sú príliš veľkí puritáni (inak povedané, nekonali sa žiadne posteľné scény). Potom Grande fratello prebehol ešte zopár krajinami, až dorazil na Berlusconiho súkromný kanál.

Producenti skonštruovali a ohradili domčúrik s bazénom, obklopili ho kamerami, s veľkou pompou doňho vypustili desať ľudí a zavreli ich na tri mesiace. V dome neboli knihy ani telka, účinkujúci sa museli zabaviť sami, prípadne im domáce úlohy vymýšľal sám Veľký brat.

Najprv som si myslela, že Talianom a ľuďom vôbec už totálne šibe, ale napokon som skončila pred obrazovkou aj ja. Je vám jasné, že na uspokojenie talianskej morbídnej zvedavosti neexistuje nič lepšie. Bolo to predurčené na grandiózny úspech (kým program „Survivor“ o boji o prežitie na pustom ostrove u lenivých južanov totálne prepadol). Napokon, nedalo sa to nepozerať, pretože sa z toho stalo niečo viac ako program – UDALOSŤ. Veľkému bratovi každý deň venovali celú stranu v Corriere della sera, hovorilo sa o ňom v hlavných večerných správach, v reštauráciách, v metre i na ulici. Štátna televízia RAI bola z poklesu svojej sledovanosti taká zúfalá, že sa pokúsila aspoň o pirátsky prelet nad domčekom vo vzducholodi. Urobila síce pár záberov, ale odhalili ju a bola z toho aféra ako hrom. Vzniklo veľa paródií, medzi inými „Veľká svokra“. O účastníkoch kolovali najrôznejšie fámy. Skrátka, ak som sa nechcela stať vyvrheľom spoločnosti, ktorý nemá prehľad, musela som to pozerať. Ako ktosi trefne poznamenal: „Človek nevie, kde sú jeho vlastné deti, ale vie, že Marina je v kúpeľni.“

Dovolím si stručne zhrnúť dej prvej série, keď ešte ľudia nešli do domčeka kvôli zviditeľneniu (ale prachom a zábave) a vôbec netušili, že z nich budú hviezdy.

 

1. TÝŽDEŇ

Do domu nastúpilo desať kusov.

Pietro balí Cristinu. Cristina je zamilovaná, ukuňkaná, sliepkovitá blondína s čiernymi korienkami – ale sirota (to si zapamätajte). Pietro má IQ nižšie ako číslo topánok, ale aj zaujímavé svaly (aj to si zapamätajte).

Moja domáca s odporom vyhlásila, že ide len o to, aby sa nejaká dvojica dostala do postele a aby sa na TO v priamom prenose mohlo pozerať celé Taliansko.

Druhý deň Pietro konečne presvedčil Cristinu, aby ho pobozkala (sám sa k činu ako typický Talian nemal).     

Tretí deň sa na TO pozrelo celé Taliansko. Cristina je po uši zamilovaná.

Po týždni mal každý navrhnúť dvoch na vypadnutie a tí, čo získali najviac hlasov, boli oficiálne nominovaní a národ hlasoval. Všetci z domu nominovali Robertu Betu, odporne pravdomluvnú inteligentku na úrovni, ktorá im statočne liezla na nervy.

Vypadáva nudná Francesca, ktorá síce vyzerala ako Sophia Loren, ale za celý pobyt povedala dve vety. V dome sú sklamaní, Roberta Beta im zostáva na krku.

Dovtedy pomerne milá Francesca vonku všetkých ohovorila, nechala si vyrovnať „lorenovský“ nos a vydala sa na filmovú dráhu.     

 

2. TÝŽDEŇ 

Pietro sa vykašľal na Cristinu a začal svojím šušľavým južanským prízvukom nemužne baliť Marinu. Obhajuje sa „špagetovou teóriou“: „Keď si dám špagety, neznamená to, že si nedám pizzu. Aby som mohol posúdiť, čo je lepšie, musím ochutnať obe.“

Marina je celkom pekná, priemerne inteligentná, má priateľa, ktorého nechce podviesť a už vôbec nie s Pietrom. Ale má aj prirodzený šarm a zmysel pre humor, takže sa všetci chalani najviac točia okolo nej – tak normálne, priateľsky.

Cristina trpí, vyplakáva a všetkých otravuje svojou story. Aby sa potrestala, ostrihala si svoju strašnú, odfarbenú trvalú.

Všetkým naďalej príšerne lezie na nervy Roberta Beta. Maliarka Maria Antonietta (tiež inteligentka) ju však konečne pochopila a spriatelili sa.

Na vypadnutie je všetkými okrem Marie Antonietty nominovaná Roberta Beta. Pietro, nahnevaný, že mu Marina nepodľahla, navrhuje na vyhodenie aj ju.

Vypadáva maliarka Maria Antonietta. Vonku ihneď zorganizovali výstavu jej červených fľakov na čiernom pozadí, všetko sa predalo a ona je star. 

 

3. TÝŽDEŇ

Pietro má stále zaujímavé svaly, ale inak nič nerobí, nepomáha, len sa chodí predvádzať do „spovedne“. Keďže vie, že všade sú kamery, vonku v záhrade vedie monológ o tom, že je najväčším bojovníkom v dome, a preto sa musí obetovať. Navrhne, aby ho všetci nominovali na vypadnutie ako protikandidáta Roberty Bety – je presvedčený, že JEHO národ nevylúči. Ale pre istotu sa ešte predtým zmieril s Cristinou (dobrý ťah na city publika).

Ja som si jeho zotrvaním u Veľkého brata až taká istá nebola, lebo Roberta Beta mala vonku svoje publikum.       

Nominovaní sú teda naozaj Roberta Beta a Pietro, na moje počudovanie vypadáva Roberta. Typické pre taliansky národ, že dali prednosť bulovi (na Apeninskom polostrove sa takto označuje človek, ktorý rieši veci skôr silou ako mozgom a občas mám pocit, že je to myslené viac ako poklona než nadávka, žiaľ).

Vonku sa okamžite stáva hviezdou, opúšťa svoje nudné zamestnanie a stáva sa moderátorkou v rádiu.  

 

4. TÝŽDEŇ

Pietro balí Marinu, Cristina trpí, Marina nejaví záujem a nudné dni naďalej trávi apaticky pohodená na pohovke.

Lorenzo - veľký hranatý blondiak, správny chalan s prirodzenou autoritou, jeden z horúcich kandidátov na víťazstvo – mal až doteraz všetky sympatie publika. Až doteraz bol verný svojej snúbenici, no priateľstvo s Marinou (s ktorou sa stále kamarátia všetci), prerástlo do jedného bozku.

Národ je pobúrený! V podstate to ani jeden z nich nechcel, ale keď v dome je hrozná nuda a človek asi potrebuje cítiť, že má nejakého priateľa... i stalo sa. Napriek tomu, že to nikam nepokročilo a ani nebol záujem, Lorenzo stratil náklonnosť divákov a letí von.    

Ako vyučenému kuchárovi mu hneď v televízii pridelili program o varení a dostal aj ponuku vstúpiť do politiky.   

 

5. TÝŽDEŇ

Pietro trávi noci s Cristinou, ale naďalej sa snaží získať aj Marinu. Cristina trpí a všetkých otravuje svojím príbehom.

Sergio sa celý čas zaoberá najmä odstraňovaním chlpov zo všetkých možných i nemožných miest svojho tela lepiacimi pásmi (keď mu produkcia včas nezabezpečila dostatok depilovacieho materiálu, bol takmer nepríčetný). Netuší, že vonku si pre svoje nie celkom logické výroky získal výstižnú prezývku Ottusangolo (Tupý uhol). Národ sa na ňom kvalitne pobavil, v istom programe donekonečna púšťali jeho nekonečné monológy, ktoré nemali ani hlavu ani pätu a v podstate asi ani on sám nevedel, čo sa snaží povedať (taký taliansky Kapitán D.).

Keď Tupý uhol prejavil okrem svojho hrudníka trochu náklonnosti aj Marine, letel.

Národ prišiel o komika, ale Sergio sa nestratil. Prijal lukratívnu ponuku kozmetickej firmy a robí reklamu na mužskú depiláciu.

 

6. TÝŽDEŇ

Marina toho má plné zuby, nebaví ju to a dúfa, že konečne vypadne. Väčšinou unudene polihuje na gauči a vedie dlhé debaty s Roccom – milým, slušným a celkom sympatickým chalanom.

Noviny z nej zatiaľ mimo domu urobili najväčšiu ku... storočia, lebo v podstate jej postupne padli k nohám všetci chalani (bez toho, že by sa o to nejako snažila, a že by to nejako využila, v podstate poskytla v slabej chvíľke jeden jediný bozk a ešte po ňom mala aj výčitky svedomia). Sála z nej akési fluidum. Všetci ju chceli dobyť, nikomu sa to nepodarilo, no ľudia sú aj tak jej správaním pohoršení.

Pietro navrhuje na vypadnutie Cristinu, aby mu neprekážala pri balení Mariny, ale stále s ňou má pomer, čím nasrdil celé Taliansko. Cristina trpí a kuňká a znova si pristrihla svoj už aj tak hrozný účes.

Vypadáva Marina a šťastná ako blcha vychádza z domu (šťastnejšia je už len Cristina). Myslela som si, že ju vonku ukameňujú, ale kde! Zrodila sa najväčšia hviezda galaxie, do týždňa s ňou nafotili erotický kalendár, vybavili jej úlohu v talianskom filme a americkom seriáli. Keď sa vybrala na nákupy, zhluklo sa okolo nej toľko ľudí, že obkľúčenie obchodu musela preraziť polícia. Marina je oslavovaná ako najväčšia zvodkyňa všetkých čias a nikto tým nie je prekvapený viac než ona sama...

Napriek tomu zostala baba celkom normálna.

 

7. TÝŽDEŇ

Pietro sa vracia ku Cristine, miluje sa s ňou v Marininej posteli.

Rocco sa bez Mariny vynudieval, nemal s kým ani slovko prehodiť, vypadol a získal flek v televíznej súťaži.

      

8. TÝŽDEŇ

V dome zostali už len traja: Cristina (vďačná osudu za ďalších sedem dní s jej láskou), Pietro, ktorý neustále nastavuje kamerám svoje svaly a Salvo. To je Sicílčan, ktorý to celý čas hral na súcit publika. Je ženatý, má malú dcérku a nebolo dňa, aby to nezabudol s uslzeným pohľadom upretým do kamery pateticky pripomenúť. Inak bol, chudák, neskutočne sprostý, „zažiaril“ najmä tým, že nevedel na mape ukázať ani len rodnú Sicíliu.

Diváci sa teda v posledný deň pred Vianocami rozhodovali medzi týmito tromi.

A záver?

Na treťom mieste sa umiestnil Grande bulo, teda poriadne zaskočený Pietro. Nedá sa však hovoriť o prehre, i on sa stal národným hrdinom a megagalaktickou hviezdou, do týždňa vydal sexi kalendár, účinkoval v klipe a vyskytoval sa i v televízii. Druhý skončil Salvo, ale keďže je sprostý ako kýbeľ gitu, ako jediný z toho nevyťažil nič.

Vyhrala Cristina, úbožiatko bez rodičov a toľkokrát zranené a zradené Veľkým bulom...

*

No a dnes?

Maria Antonietta sa stala herečkou, Lorenzo varí v Barcelone. Marina sa venuje deťom, po veľkej kariére netúžila, len občas prijme pozvanie do dákeho programu. Rocco opustil showbiznis, stal sa novinárom a v súčasnosti je hovorcom talianskeho premiéra. Grande bulo machroval až do roku 2010, keď sa mu neotvoril padák... No a Cristina v telke úspech nemala, a tak sa živí ako inštruktorka vodnej gymnastiky a pokladníčka.