Asi ste už zachytili "novinku", že prvý človek ktorý sa dožije stopäťdesiat rokov už je nažive. A že sa v dohľadnej budúcnosti narodí aj budúci tisícročný (žeby včelár?). Keďže tento názor neberieme ako prvoplánovo optimistický, prevratný alebo nový, prinášame vám túto sériu. Pokúsime sa vám priblížiť viac technológií a trikov, ktorými
môžete život predĺžiť a dokonca smrť celkom oklamať. Pravdou je, že technologický rast je exponenciálny a preto keď vydržíte nejakú tu dekádu bez smrteľného úrazu či choroby, nesmrteľnosť vás dobehne. Ako si teda život predĺžime a zároveň spríjemníme?

Časť prvá: In Vino Vitae

Podla najnovších výskumov v červenom víne sa neskrýva len pravda, ale pravdepodobne aj cesta ku dlhovekosti. Magická zložka sa nazýva resveratrol. A aj keď zatiaľ neexistuje konsenzus vo vedeckej komunite či naozaj predlzuje život, dôkazy svedčiace v prospech resveratrolu sa postupne kopia. Na príklade Francúzov vidíme, že aj keď pijú, fajčia a jedia tukom nabité potraviny, dožívajú sa relatívne dlhého veku. A tak nás to núti zamyslieť sa nad pozitívnymi vlastnosťami ich obľúbeného nápoja. Aj keď v niektorých pokusoch bolo dokázané, že koncentrovaná
dávka dokáže predĺžiť život kvasinkám, potrebné množstvo je ekvivalentné tisícim fľašiam červeného. Obávame sa však, že aj keď nám chutí, také množstvo asi nezvládame (?).

Najnovší výskum robený na krysách podporuje názor, že resveratrol nám pomôže predĺžiť život, a zároveň uchovať zdravie a krásu. Popri klasických výhodách antioxidantov - ako predchádzanie zápalom a zmierneniu vnútornej oxidácie buniek - totiž spomaľuje aj vývoj inzulínovej rezistencie, de-mineralizáciu kostí, zabraňuje rozvoju a uchovávaniu tukových buniek a stratu svalov pri nečinnosti. Výskumníci z MIT (Massachusetts Institute of Technology) tiež zistili, že "SIRT 1", gén ktorý resveratrol aktivuje, môže dokonca zlepšiť kognitívne schopnosti a zjednodušiť učenie.

Aj keď existujú pilulky s koncentrátom, mainstreamové farmaceutické spoločnosti zatiaľ popri výskumu správneho dávkovania rozmýšľajú čo s liekom, ktorý si len ťažko patentovať. Navyše, keďže túto látku nájdeme nielen v červenom víne, ale aj v podzemnici olejnej, brusniciach, alebo čerstvom červenom hrozne - nemusíte nasilu do seba liať víno v nádeji na dlhší život. Na druhú stranu - konzumácia podzemnice olejnej alebo brusníc nám asi nespríjemní letný večer tak, ako sa to častokrát podarí kvalitnému červenému. Takže na zdravie a "mnoga leta, mnoga leta, mnoga leta, živijó..."