Z nejakého neznámeho dôvodu je v našich končinách koniec roka považovaný za výnimočnú príležitosť dať sa dole a bezbreho oslavovať. Osobne som ešte neprišiel na to, že či sú tieto aktivity spojené s tešením sa na ďalší rok, z toho, že sme ten uplynulý prežili alebo so zapíjaním žiaľu z toho, že sme zase o rok starší a znovu sme hovno dokázali. Ale to nie je moja starosť, tou je priniesť vám, ľuďom dobrej vôle, rady, ako sa na Silvestra zabaviť a pritom nevyzerať ako mutácia Fedora Šrobára (viď dole) a ukrajinského kachličkára.

 

Lebo keď chceme byť na Silvestra šarmantní, vtipní, duchaplní, nie úplne odpudiví a pritom zvládať tie obrovské množstvá alkoholov, mali by sme sa držať niekoľkých jednoduchých zásad:

 

 

1. Brzdíme

 

Efektívnejšiu brzdu ako vodu alebo minerálku ešte nikto nevymyslel. Pamätajme na to, a veľa pime. Držíme sa zásady – jeden panák = pol pohára vody (pri víne jeden pohár vína = jeden pohár vody). Po čase síce budeme častejšie odbiehať, ale to je malá obeť za našu duševnú pohodu. Pozor! Pivo nie je brzda. Okrem toho môžeme samozrejme aj zajedať (funny fact: Rusi, známi ako vytrvalí pijani, zajedajú, preto sú známi ako vytrvalí pijani; ak ale prídu napríklad do krajiny, kde sa vodka nezajedá zavináčmi, sú na kovošrot veľmi  rýchlo), najlepšie niečo slané a mastné, akurát potom budeme musieť v korbiarni dvíhať železá asi o pol hodiny dlhšie.

 

 

2. Dávame kvalitu

 

Keď už je ten Silvester (chvalabohu) len raz za rok, môžeme sa buchnúť po vačku a kúpiť si kvalitné alkoholy a V40 z Lidla a Konzumák z Kon-Radu môžeme nechať doma v kredenci. Čo je kvalita, vám popisovať asi netreba, ale všeobecný ukazovateľ je asi ten, že fľaša kvalitných tekutých endorfínov stojí dvojcifernú sumu. Toto je pomerne dôležité najmä pri farebných alkoholoch – tie lacné sa dofarbujú rôznymi chemickými sračkami, ktorých účinky pocítime väčšinou na druhý deň.

 

 

3. Nemiešame

 

To sa rozumie samo sebou, ale neplatí to absolútne. Sú veci, ktoré sa pokojne znesú a podľa mojich skúseností je skôr dôležité nemiešať kvalitu s nekvalitou (nie, fakt nám z toho nevznikne priemerná kvalita) a destiláty so šumivými alkoholmi a energeťákmi. Ak ste ale dobrodruh, prípadne vám pomaly šlape, skúste drink, ktorý som nazval Sun goes down – do pohára dajte deci a pol červeného vína, pol deci vodky (nezabúdajte na bod č. 2. tohto textu) a trochu koly. Pite bez slamky, nie ste bukvica.

 

 

4. Neexperimentujme

 

Rôzne druhy alkoholu môžu mať na telo a ducha rôzne účinky, takže ak vás kamarát ponúkne pálenkou z ropuchy stromovej, ktorú dostal v Brazílii od kmeňového šamana, radšej zdvorilo odmietnite, prípadne sa uňho na túto zážitkovú gastronómiu objednajte na inokedy. Aby sa vám nestalo, že s gaťami na pol žrde budete chcieť osúložiť vianočný stromček.

 

 

To je asi tak všetko, okrem toho ste už dospelí, robte si čo chcete. Prípadne ak veríte na majský kalendár, je toto podľa vás aj tak váš posledný Silvoš, tak robte presný opak toho, čo je tu napísané. Pre vás má dailymale zase rady, použiteľné na druhý (tretí, štvrtý,...) deň.