Orgán, ktorý dostane v tehotenstve asi najviac zabrať, je tvoj močový mechúr. Už teraz vám môžem povedať, že ak budem znovu tehotná, čo nevylučujem, tak od určitého mesiaca tehotenstva budem nosiť plienku. Normálne inkontingenčnú plienku, lebo je celkom nepríjemné čúrať každých pätnásť minút na hodinovej prechádzke so psom. Síce mi je jedno, aj keby ma niekto videl, ale furt sa vyzliekať a obliekať a drepovať s tým bruchom kvôli piatim kvapkám moču nie je zábava. Počas môjho tehotenstva sme boli na dovolenke v Barcelone, na čo doteraz spomínam ako na Tour de Ladies Room Barcelona, lebo kde ja som všade bola, to je na samostatný článok.

Celkom pekný zážitok je, ako sa o vás všetci starajú. Štát sa veľmi teší z budúceho daňového poplatníka, čo sme ani nevedeli do prvého daňového priznania po narodení dieťaťa. Kým doteraz som vždy dostala naspäť nulu alebo som musela doplácať aspoň 78 EUR, po narodení dieťaťa sme začali dostávať naspať okolo 4000 EUR, aj viac. Neveriacky som poprosila nášho naozaj veľmi šikovného účtovníka, aby to skontroloval, že o pár rokov nechcem platiť naspäť tisícky eur daňovému úradu. Nie, nie, všetko je v poriadku, máme od štátu nárok na daňovú úľavu, lebo obaja pracujeme a staráme sa o dieťa mladšie ako 11 rokov.

Tvoja poisťovňa sa s tebou tiež teší, dostaneš od štátu na požiadanie pôrodný balíček – je tam všetko potrebné aj na domáci pôrod, plienky, vložky, krémy, šampóny, cumle, fľaše, či CDs pesničkami pre bábätká. A po pôrode ti dokonca nepošle ani faktúru.

Teší sa s tebou aj tvoja knižnica a rôzne iné inštitúcie a samozrejme, každá webstránka, na ktorej akceptuješ cookies a vo vyhľadávači si mala slovo „tehotná“.

Na pôrod sa pripravuješ s pôrodnou asistentkou, chodí sa na pravidelný orber krvi, na kontroly a v podstate to je asi rovnako aj na Slovensku.

Každá žena zažíva iné šmakocinky. Niektoré grcajú ako Alik od začiatku do konca, niektoré ani nevedia, že sú tehotné. Niektoré majú tehotenskú cukrovku, niektoré majú rizikové tehotenstvo a musia ležať. Rada si o vašich zážitkoch a inputoch prečítam v diskusii, nech má Kňour pekný deň.

Ja som mala štyri mesiace syndróm karpálneho tunela v oboch rukách, čo bolo spôsobené zadržiavaním nadmerného množstva tekutiny v tele. Takže som od lekára dostala dlahy, s ktorými som spala a ráno som mala aj tak stuhnuté ruky tak, že som si nedokázala ani vytriasť vankúš. Kašľať na vankúš, ale vieš, čo všetko človek robí rukami? Napríklad riadi bycikel, háčkuje, varí a asi tak všetko, čo pes robí normálne papuľou. Ale príroda to skvele vymyslela, takže na konci tehotenstva ti má byť tak napiču, že pôrod akéhokoľvek druhu, či už ti to natrhne vadžidži, vyjde to nosnou dierkou alebo uchom, je vítaná udalosť.

A potom, keď už si myslíš, že sa konečne blíži ten deň, keď sa dieťa presťahuje z hotelu Mama na svet, tak začneš prenášať. Lebo máš gény po tvojej mame. Lebo mama ťa prenášala dva týždne. Čo znie ako super príhoda, keď ti to mama s láskou rozpráva, ale keď to musíš osobne prežívať, je to podstatne menej zlaté. Prvú kapitolu som ukončila tak, že ma trénerka poslala do pierdole s tým, že už mám ísť láskavo porodiť. No moje dieťa uzrelo svetlo sveta až o týždeň a posledné dva týždne tehotenstva boli pre mňa veľmi tmavé. Ja, ktorá som mala vždy veľa energie a optimizmu, som sa prichytila pri tom, že pozerám pár hodín do okna na obývačke a rozmýšľam nad… sklom v obývačke. A nad tým, že už to nezvládnem. Ja s mojou nemeckou dochvíľnosťou som nikdy nikam nechodila neskoro. To bol môj trademark. Bola som týždeň po termíne a dieťa nikde. Tak to asi nebude ani po jednom z nás, keď si dovolí prísť o týžden neskôr, lebo ani Pepan nikam nechodí neskoro.

Ale týždeň po predpokladanom termíne pôrodu už mi stačilo. Prišla som k mojej pôrodnej asistentke a povedala som jej, že už to nevydržím a nech ma vyšetrí. Či sa aspoň otváram. Vyšetrila ma. Nula fucking bodov. Že ani špendlík by som tadiaľ neprepchala. Vravím, moja, včera som dve hodiny čumela na stenu a potom som sa rozplakala. Prosím, rob niečo, lebo sa zbláznim. Ona pochopila vážnosť situácie a sľúbila mi, že s tým niečo urobí. Zavolala do nemocnice v Dordrechte, ale boli plní. Skúsila Gorinchem a tam mali miesto. Z každoročnej štatistiky spokojnosti s personálom v ten rok vyšla ako víťaz. To v preklade znamená, že majú super klientský servis. Dordrecht je známejší pre menej osobný prístup, čo mne je úplne ukradnuté, keďže mi záleží skôr na odbornosti a aby pomohli mne a môjmu dieťaťu.

Objednala ma na nedeľu večer. Tak som sa tam s nádejou na skorý pôrod v nedeľu dostavila. Večer mi zaviedli do krčku maternice vodný balónik, ktorý sa mal postarať o nejaké otvorenie. Chodili ma pravidelne kontrolovať, spať som nemohla, lebo ten balónik mi spôsoboval pravidelné kontrakcie asi v rozmedzí 15 minút. Ráno o siedmej sa na mňa prišla pozrieť moja pôrodná asistentka. Vraj som na tri centimetre otvorená a dnes porodím. Woop woop.

Ja len tak pomimo pre ženy v očakávaní. Celý pôrod je vec jedného veľmi únavného dňa, pred ktorým sa nedá ujsť. Takže všetok ten čas strávený prehľadávaním internetu je zbytočne stratený. Lebo nakoniec budete aj tak konať podľa toho, čo sa bude diať a tomu sa prispôsobíte. Treba dýchať, tak dýchaš. Treba čakať, tak čakáš. Celkom pomáha, keď je tam s tebou partner. Ja som zavolala Pepana okolo druhej poobede, čo bolo waaaaay to soon. Ale neviem si ani predstaviť, že by tam nebol.