Schopnosť spoznať zlomené víno sa vždy zíde. Jednak je dobré nepiť takto poškodený patok po tom, čo ste zaň dali v reštaurácii 20 eur a jednak budete vyzerať pred svojou (potenciálnou) partnerkou dosť husto, keď so šarmom a charizmou precvičíte toho neznalého čerstvého absolventa hotelovej školy čo vás bude obsluhovať. Mimochodom - ak ste, čo sa vína týka, úplny začiatočník, vyjasnime si najprv jednu vec: keď vám čašník v reštaurácii naleje na dno pohára trochu vína, aby ste ho ochutnali - nerobí to preto, aby ste zistili, či ste si dobre vybrali (a vy by ste ho nemali odmietnuť slovami: "Jáj, ja vlastne Veltlín nemám rád, je strašne kyslý."). Robí to totiž preto, aby vám dal možnosť zistiť, či nie je víno zlomené - to je jediný férový dôvod, prečo víno môžete vrátiť. Tak. A teraz sa už poďme pozrieť, ako zistíme, že sa niekde medzi vinárovou plničkou a skladom v reštaurácii stala chyba.

Víno sa môže zlomiť z niekoľkých dôvodov. Môže k nemu dôjsť vplyvom baktérie usádzajúcej sa v korku a produkujúcej látku menom TCA - trichloranisol. (Dochádza k tomu často kvôli tomu, že pre nárast produkcie vína v posledných rokoch sa na zátkovanie niekedy používa korok pochybnej kvality.) Zlomené víno bude v tomto prípade zapáchať ako vlhké noviny, alebo stará, dlho uzavretá pivnica.

Ak víno zapácha po síre - čiže ako pokazené vajcia alebo práve škrtnutá zápalka - je to ďalší dobrý dôkaz toho, že víno nebolo správne uskladnené, alebo že sa zlomilo. Ďalšími zápachmi, ktoré si je dobré zapamätať sú zápach octu, alebo odlakovača - veríme však, že v týchto prípadoch by vás napadlo víno nepiť aj samých. K tomuto znehodnoteniu dochádza vplyvom prchavých kyselín vznikajúcich v dôsledku pôsobenia iného druhu baktérie.

Toto je takmer všetko, čo potrebujete pre identifikáciu zlomeného vína vedieť. Teraz je jediným rizikom po jeho konzumácii už len vaša prílišná úprimnosť k partnerke... Ale o tej inokedy...

zdroj: https://lifehacker.com/5810919/learn-what-bad-wine-smells-like-to-stop-drinking-swill