Pondelky nemá nikto rád. Blue Mondays, opätovné každotýždňové uvedomenie si svojho motrockého osudu, kedy človek ráno zas a znovu hovorí budíku, že ho nenávidí, a v podstate aj emeritný pápež to zabalil práve v pondelok a to už nebude náhoda. V každom prípade, ešte viac ako pondelky, ja osobne nemám rada nedele. Tak jednak v nedeľu už mávam pocit, že na druhý deň musím do roboty a dvojak, v pondelok som v podstate zmierená so svojím osudom, takže už to neriešim.

 

Neviem presne, prečo nemám tento deň tak rada. Možno to všetko začalo, keď som bola ešte decko a nemohli sme sa dlho hrať na ulici, alebo vo mne averziu vypestovali tie typické nedeľné kontroly žiackych knižiek, domácich úloh, čistých nechtov a uší. A možno sa mi to spojilo s ďalšou aktivitou, tak nenávidenou každou ženou, nedeľným žehlením tony prádla vypraného v sobotu. V TV išli Spievanky, Nedeľná chvíľka poézie, neskôr žrebovanie Kena 10 a ja som skladala žehliacu dosku a zúfalým pohľadom prebehla všetky tie otcove košele, ktoré ma čakali. To všetko ale bolo, dnes už nehrozia žiacke ani žehlenie, napriek tomu pre mňa stále nedeľa ostala tým meh dňom, ktorý zvyčajne len nejak prežijem. Čo také sa dá robiť v tak indiferentný deň ako je nedeľa? No chlastať sa už neoplatí, na druhy deň sa ide na panské, takže s alkoholom opatrne.

 

Klasický program slovenskej rodiny je asi nasledovný:

 

- Raňajky.

- Upratanie po raňajkách.

- Varenie obeda pozostávajúceho zo slepačej polievky, rezňa, prípadne grilovaného kurčaťa s ryžou a kompótom.

- Otravná rodinná návšteva, alebo výlet do Ikey/Eurovey (podľa počasia).

- Príprava večere.

- Večera (v ponuke sú zvyčajne hrianky, puding, alebo rizoto zo zvyškov z obeda).

- Kontrola domácich úloh, hodinové pokusy o poslanie dieťaťa do postele, nedeľný program na TV Markíza

 

Vskutku skvostný plán, ja by som ale vymenovala aj iné možnosti ako zabiť nedeľu:

 

- Preleňošiť celý deň v posteli (veľmi príjemná aktivita).

- Presúložiť celý deň (ešte príjemnejšia aktivita. Ak v prípade tohto bodu ako aj toho predchádzajúceho sú už prítomné deti, je možné im navrhnúť hru: Koho celý deň neuvidím, dostane večer medailu, toto fungovalo v českej komédii storočia, dnes by skôr asi motivovala 20eurová bankovka).

- Oprášiť spomienky návštevou Slavína (kto sa neopil na Slavíne, ako keby v BA ani nežil. V prítomnosti detí je možnosť ich otráviť príbehmi o pochovaných vojakoch, pionierskych prísahách prípadne oslavách maturity).

- Snaha nájsť si miesto na grilovanie na Železnej studienke

- Veľké upratovanie, umývanie okien, vyhadzovanie starého oblečenia (veď prečo si hnusnú nedeľu ešte viac nezhnusiť).

- Celodenný výlet na bikoch s celou rodinou (tu naozaj opatrne, ak človek nie je zvyknutý na sedadlo, treba mať na mysli to, že na druhý deň bude musieť sedieť na ubolenom zadku minimálne osem hodín).

- Návšteva ZOO (v lete aj v zime si môžete zahrať hru: "Nájdi aspoň jedno zvieratko").

- Návšteva kina (aký deň už len môže byt vhodnejší ako nedeľa, vtedy najmenej bolí pocit premárnených troch hodín sledovaním príšerného filmu).

- Zúčastnenie sa na jednodňovom kurze prípravy pizze, steakov, prípadne sushi (otázka: Podarilo sa už niekomu doma pripraviť fakt dobrý hovädzí steak?).

- Pregejmiť celý deň (počula som, že nová Lara Croft je dosť dobrá).

- Ísť na hokej, futbal (raz za čas je potrebné osviežiť si slovnú zásobu nadávok).

 

Toto sú ale všetko aktivity, ktoré sa nedajú aplikovať na každú nedeľu. Raz za čas je fajn si urobiť výlet, ale aby som chodila každý mesiac na Devín, Slavín a k čunovským jazerám, tak to nie.

 

Preto ak máte nápad ako sa dá pravidelne a zaujímavo tráviť nedeľa, sem s tipmi, vopred srdečne ďakujem.

 

 

Pic by michellis13