Mojím najobľúbenejším športom na sledovanie je hokej. Konkrétne NHL. Sťa nežná krehká žena vstávam počas sezóny ráno o piatej, len aby som skontrolovala výsledky zápasov (popri tom aj tiketov) a highlighty, ktoré som kvôli buržoáznemu prežitku menom spánok pred výkonom povolania bola nútená oželieť v živom prenose. V priebehu minuloročného lockoutu som 112 dní držala smútok a na protest ani raz neotvorila bet365.com.

 

Áno, som závislá. Vraj prvým krokom v procese liečenia je priznať si svoju závislosť, takže tento míľnik mám úspešne za sebou a môžem pokračovať. Poznám iba jednu podobne postihnutú dámu (týmto ťa srdečne zdravím, Evička), obdobne ulietavajúcu na NHL. Keďže je nás zrejme ako šafranu - akým spôsobom teda donútite partnerku, aby si obľúbila váš najmilovanejší šport? Aby ste v nej prebudili túto formu osvietenia, bude nevyhnutné prihovoriť sa jej pre ňu vlastným jazykom.

 

Len pre zaujímavosť, skúste svojej drahej vysvetliť, čo je ofsajd. (Áno, dievčatá, existuje to. A nie, nedá sa to oprať, ba ani naškrobiť.) Prípadne, kde sa má po správnosti vhadzovať puk po zakázanom uvoľnení, ak sa hráč brániaceho družstva nachádzal v momente posledného kontaktu s pukom medzi kruhmi pred svojím brankárom. Blahoželám, práve ste zabili tri hodiny svojho života. Myslíte si, že vaša žena je hlúpa, lebo nechápe a ona si myslí, že ste kretén. V duchu vytáča svokrino číslo, len aby jej oznámila, aké neandertálske hovädo bez štipky zmyslu pre kultúrne vyžitie sa jej uráčilo vychovať. Večer si, samozrejme, nezašukáte. Ona nie je hlúpa. Aj by chápala, len vy ste jej to nepodali dostatočne pútavo na to, aby mala záujem porozumieť a zapamätať si.

 

Nasledujúci návod je v podstate aplikovateľný na akýkoľvek šport, na ktorý sa rozhodnete babu zmotať.

 

 

Fáza č.1: Priblíženie



Pokúsite sa navodiť príjemnú atmosféru aspoň tri dni vopred. To znamená, že skúsite navariť, vychladíte minerálku bez bubliniek, pooriete, zapálite sviečky alebo záclony... no proste spravíte čokoľvek o čom viete, že ju tým potešíte a pozitívne naladíte. Je to striktne individuálne, čiže až do takých detailov nemienim zachádzať. Potom usadíte ženštinu k televízoru/compu a spustíte prenos v HD, aby videla aj posledný chĺpok v zrastenom obočí Bena Smitha. Vypnete zvuk, to je najzásadnejšia úloha, lebo od toho momentu preberiete rolu komentátora. Nie preto, že by platení komentátori stáli za hovno, ale preto, lebo jej chcete hokej predostrieť tak, aby mu nedokázala odolať.

 

A spustíte trebárs takto: Anička, vitaj pri sledovaní dnešného duelu medzi Chicago Blackhawks a Pittsburgh Penguins. Chalani z Chicaga nastúpili v slušivých dresoch nadčasovo elegantnej čierno-bielo-červenej kombinácie farieb. Štatistika priemerných hodnôt ukazovateľov výška/váha/vek/ročný príjem v tíme je 184cm/92kg/28r/3128840USD.

  

Penguins dnes predvedú svoj noblesný štýl v čierno-bielo-zlatej variácii s rozkošným tučniakom na hrudi. Je mi jasné, komu už teraz v duchu držíš palce, lebo kto by si nezamiloval roztomilých tučniakov, ktorí zvládnu aj trojitého Salchova. Tučniaky sú povestné svojou vernosťou, a obzvlášť samce svojou neskonalou ochotou obetovať sa pre blaho samice a mláďat. Vzťah k našej krajine aktívne ospevujú v Pittsburghu 22. júla, kedy sa každoročne koná „slovenský deň“. V bydlisku Baracka Obamu sa po úvodnom buly predvádzajú v ľahkom predklone aj dvaja rodáci zo Slovenska. Miško a Majko sú obaja šťastne ženatí, rodinne založení muži, venujúci sa aktívne charitatívnej činnosti. V samostatnej akcii momentálne sledujeme v detailnom zábere zámožného kapitána so svižným odpichom, pomenovaného po najstaršom meste v Austrálii, preslávenom najmä kvôli svetoznámemu Sydney Opera Houseu.

 

Už viem, kam ťa vezmem na tohoročnú dovolenku. Ojojóóój! Necitlivý náraz o mantinel zložil mladíka s výraznými lícnymi kosťami a uhrančivým pohľadom na ľadovú plochu, sfarbením pripomínajúcu svadobný závoj, ktorá bola práve posiata spŕškou jeho krvi, slín a zubov. Avšak nič sa nedeje, lebo chalani sú výnimočne čistotní, a pokým ľad a hráči nie sú opätovne vyglancovaní, zásada prevencie pred infekciami im neumožňuje pokračovať v hre. Nehovoriac o tom, že dentálna hygiena je u väčšiny hráčov prvoradá, nakoľko iné než porcelánové či zlaté zuby sú už dávno out.

 

Fešáka vďaka pohotovému zásahu zdravotníkov odnášajú na nosidlách do kabíny za bujarého potlesku chiropraktikov vlastniacich permanentky v prvých radoch. Na hraciu plochu vchádza rolba, ktorej úlohou je ľad obrúsiť, pozbierať prebytočný sneh, následne plochu umyť a naniesť tenkú vodnú vrstvu. Skús si predstaviť, aká jednoduchá by vďaka nej bola údržba podlahových krytín, keby sme v procese nanášania zamenili vodu za lak či vosk!

 

 

Fáza č.2: Názorná ukážka

 

Zoženiete lístky na zápas (tunajší, samozrejme, že sa nebudete trepať za mláku), ideálne v skyboxe, nech sa nemusí tlačiť v kotle na stojáka s bandou nevkusných hulvátov obliatych pivom. Ktorému tímu budete v daný deň fandiť, sa rozhodnete podľa klubového šálu, ktorý dáme kúpite pred podujatím, a ktorý najvhodnejšie ladí s tónom jej pleti. Aby videla, že s ňou máte najlepšie úmysly a snahu odprezentovať hokejový zápas ako spoločenskú udalosť. Počas duelu sa nebudete nadájať fernetom a zajedať ho klobásou. Občerstvenie zvolíte podľa výberu partnerky.

 

Skúsite nenadávať a neodporúčať rozhodcom trojitý klystír ostnatým drôtom. Obľúbený pokrik: „Vypľuj krv, bude to na päť a do konca!“ sprobujete v návale emócií pozmeniť na: „Trdlo čaptavé!“. Ste gentleman, a preto dbáte, aby bola dáma v teple. Čiže keď jej bude chladno, triumfálne vytiahnete pripravenú deku. Rovnako musíte dbať aj na príjem tekutín, takže erárna termoska s mätovým čajom príde vhod. Môžete doň šupnúť trochu domácej slivky, rozdiel bude v kombinácii s mätou takmer nebadateľný a ona možno bude po pookriatí prítulnejšia. Počas prestávky nezabudnite zdôrazniť, ako veľmi jej spomínaný šál pristane, vrátane jemného rumenca v lícach.

 

Po tom celom už nie je reálna šanca, že by ju hokej neuchvátil. Chcete sa mi odvďačiť, páni? To nestojí za reč, lebo na hmotné dary si veľmi nepotrpím. Ale zas urán, platina či žlté tulipány ma vždy potešia. Ďakujem.

 

Nižšie pripájam dôvod, prečo sú hokejoví zanietenci vynikajúcimi otcami.