Upozornenie: Pre tých čitateľov, ktorí z rôznych dôvodov nečítajú literatúru knižného formátu, tento článok nie je.

 

Tak isto pre tých čo už Kulhánka poznajú, to tak isto nie je , lebo predpokladám že túto správu dávno vedia.

 

Ale vy, ktorí neviete kto sú Kulhánek, Sapkowski, Herbert, Pratchett a napriek tomu radi čítate (knižky, nie emmu na záchode) prosím zbystrite pozornosť!

 

Viem že ste iste hladní po odporúčaní dobrej(skvelej, nenormálnej) literárnej zábavy, preto Vám rozšírim literárny obzor. Kúpte si knižku od Jiřího Kulhánka. Napríklad Nočný Klub – aj tak je to jediná  ktorá sa dá ešte zohnať.

 

Ale poporiadku. Kto je Jiří Kulhánek? Je to český týpek píšuci fantasticky vtipné, hnusne drsné sci-fi/fantasy. A že píše dobre je jasné už aj z toho, že je najpredávanejší český sci-fi autor. Bol by aj čítanejší, keby nebol trocha zvláštnej povahy. Prvú knižku „Vládci strachu“  a druhú dvojdielnu „Cesta krve“ pokladá za nevydarené, preto nechce dovoliť dotlač. Blázon. Cestu krve môžeš skúsiť vydražiť na ebaji či aukre, ale pod tri litre české sa veru nedostaneš.

 

Ešte mu vyšlo štvordielne „Divocí a zlí“, dvojdielny „Nočný klub“ a „Stroncium“.

 

No a v októbri je avizovaná „Vyhlídka na věčnost“. Takže október (24.10), pokiaľ vydavateľ tento termín dodrží, bude v„československu“ sviatok sci fi a fantasy žánru.

 

Aha, a ešte jedno upozornenie. Nie je to literatúra pre citlivé povahy. Dostanete strhujúcu akciu, skvelého hlavného hrdinu (buď cyborg, upír alebo také dačo) a detailne až naturalisticky opísané bojové scény okorenené cynickými hláškami. Napríklad keď hlavný hrdina oseká mečom končatiny otravnému zombiekovi ktorého potom hodí do mora, nasleduje wisecrack: „takhle toho ironmana neudeláš“. Čo dodať.

 

Potrebujete naozaj dobrý žalúdok, musíte mať radi čierny humor a neočakávať veľdielo o ktorom budú Vaše deti písať čitateľský denník na základnej škole. Vtedy sa skvele zabavíte.

 

PS: Matúš, diky za Kulhánka, Sapkowského a aj za úchylného Pelza.

 

Foto