Ak sa vám zdalo, že počas posledných dní sú vaši Apple-fanatickí priatelia nejako viac nadržaní ako obvykle, vysvetlenie je jasné - včera sa uskutočnila celosvetová developerská konferencia firmy Apple - WWDC2011. Hovorilo sa na nej aj o novej verzii operačného systému bežiaceho na iPhonoch a iPadoch - iOS 5. Ten príde na jeseň a prinesie fíčúrky, na ktoré majitelia iPhonov už čakali, ale aj také, ktoré sú úplným prekvapením. Poďme sa na ne v skratke pozrieť:

- Notifikačné centrum - ktoré agreguje notifikácie zo všetkých aplikácii (ktoré pri zapnutom twitteri, facebooku, whatsapp messengeri a smskách začínali byť už celkom otravné) - a umožňuje si ich prečítať na jednom mieste, potiahnutím prsta dolu od hornej časti dipleja (áno, tak ako na Androide:-) - notifikácie tu môžete otvárať a mazať. Uvidíte ich aj na zamknutej obrazovke a potiahnutím prsta sa z nich dostanete priamo do správy...

- Novinový stánok - ktorý združí všetky vami sťahované novinové zdroje.

- Safari reader - nová fíčúrka prehliadača Safari, ktorá očistí stránku od reklám, obrázkov a iných zbytočností a umožní vám jednoducho a rýchlo si prečítať iba text.

- Nový Reminder - pripomienkovač. Ten vás upozorní, že máte niečo urobiť práve vtedy, keď sa budete nachádzať na mieste, kde to môžete urobiť (vyčúrať sa pri záchode, zaplatiť šek pri pošte, alebo vypýtať si číslo od tej sexy barmanky keď pôjdete cez Euroveu...).

- Zo zamknutej obrazovky budete môcť spustiť aj foťák a tlačidlo na pridanie hlasitosti bude fungovať ako spúšť. (Už sa nebudete musieť triafať do ikonky foťáku, keď sa budete fotiť s tou čajočkou v bare o tretej ráno...)

- Synchonizácia s PC bez kábla! Neverím, Apple, že ti toto konečne doplo. Telefón sa bude dať aktivovať aj synchronizovať cez wifi alebo 3G. Bezdrôtovo sa bude dať updatovať aj samotný iOS a navyše ho vraj už nebude potrebné sťahovať celý - stiahnu sa len veci, ktoré sa zmenili. Juchú!

- Ďalšou parádnou fíčúrkou je iMessage. Čiže systém na posielanie správ cez wifi/3G (rozumej zadarmo) funkčne podobný aplikácii WhatsApp Messenger, alebo BlackBerry Messenger.

- Na prácu s vašimi iZariadeniami bude mať navyše v najbližších mesiacoch spustenie cloud computing služieb. Všetky vaše dáta - fotky, piesne, filmy, kalendár či maily - budú už onedlho uložené na serveroch v Appli v Cupertine a auomaticky synchronizované s vaším telefónom, iPadom, Apple TV a dokonca aj PC. To už aby sme začali hľadať odvahu zveriť svoje dáta harddisku niekde v Amerike, namiesto toho nášho..

Nový Apple iOS 5 bude dostupný na jeseň - dovtedy budú Applistov v sparných dňoch ochladzovať aspoň slinky, ktoré budú pri čakaní naň vypúšťať.